Η Μήλος στο πλευρό της Χαλκιδικής για την εξόρυξη χρυσού


xalkidikh_xrusosΜε σημαντική χρονική απόσταση από τα δραματικά γεγονότα στη Χαλκιδική στα μεταλλεία χρυσού, ο δήμος Μήλου εξέδωσε σήμερα, 27 Μαρτίου 2013 ψήφισμα συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Το ψήφισμα κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στη τελευταία συνεδρίαση του. Στο ψήφισμα ουσιαστική είναι η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» , αποσπάσματα της διαμαρτυρίας των οποίων, περιλαμβάνονται, ως έχουν, στο ψήφισμα του δήμου. Σε αυτό αναφέρεται η προιστορία που έχουν στη Μήλο οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού, για εκμετάλλευση χρυσού. Επισημαίνεται η κάθετη αντίθεση της δημοτικής αρχής και στο παρελθόν και σήμερα στην αξιοποίηση του χρυσού. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής :

«Η Μήλος είναι ένα νησί με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Το θέμα της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων στο νησί μας τέθηκε και στο παρελθόν και η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν έντονη λόγω των κινδύνων που η εξόρυξη τέτοιων μετάλλων ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία. Η τότε Δημοτική Αρχή είχε απορρίψει κάθε ενέργεια έρευνας που θα προωθούσε την εκμετάλλευση του χρυσού.Η σημερινή Δημοτική Αρχή παραμένει στην ίδια θέση ότι εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά στον τρόπο εξόρυξης που να διασφαλίζει απόλυτα τη δημόσια υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι επιθυμητές στο νησί μας.

Για θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος και για δραστηριότητες που επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους κάθε τόπου, είναι απαραίτητο πριν προχωρήσουν οι όποιες ενέργειες-διαδικασίες να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη, η γνώμη των τοπικών κοινωνιών με κάθε δημοκρατικά πρόσφορο τρόπο.Κάτι ανάλογο δεν είδαμε να γίνεται στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να υπερασπίζονται με αξιοπρέπεια και συνέπεια τον τόπο τους αντιστεκόμενοι στα σχέδια εξόρυξης χρυσού, διεκδικώντας την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τους.

Η απτόητη ανταγωνιστικότητα τους προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης το οποίο κατάφερε να σπάσει το φράγμα της σιωπής που είχε επιβληθεί από τα κανάλια για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα και τις καταστροφικές συνέπειές τους. Η μεγαλειώδης διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού δείχνει ότι οι αντιστάσεις στην περιβαλλοντική καταστροφή είναι ικανές να ματαιώσουν τελικά τις επενδύσεις σε ορυχεία χρυσού.Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου εκδηλώνει την συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.»

Από τα Μηλέικα Νέα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.