ΓΕΩΤΕΕ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΒΡΟΥ


DSC_0052

Το ΓΕΩΤΕΕ με τα Παραρτήματά του σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σαν θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, με έκπληξη παρακολουθεί τις εξελίξεις των γεγονότων πάνω στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Έβρου.

Ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρξε ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αδειοδότηση της εταιρίας ELDORADO σχετικά με την επένδυσή της στα όρια Έβρου και Ροδόπης στο χωριό Πέραμα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal: “This is an investment that we very much want, and the whole procedure for the final approval will be finished within the next 10 days.” (Αυτή είναι μια επένδυση την οποία επιθυμούμε πάρα πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα τελεσφορήσει μέσα στις επόμενες 10 μέρες).

Η δήλωση του κ. Σαμαρά για άμεση έγκριση της επένδυσης υποκαθιστά κάθε διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί, βασιζόμενη στην Ελληνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία και την εξέλιξη των προτάσεων διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα δεν αποφάνθηκε θετικά για την επένδυση.

Το ΓΕΩΤΕΕ, με τα παραρτήματά του στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, έχει εκφραστεί αρνητικά και παλιότερα σε οποιαδήποτε εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, λόγω των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν τόσο για τον δηλητηριασμό ανθρώπων και ζώων, όσο και την μη αντιστρεπτή ρύπανση του υπέργειου και υπόγειου περιβάλλοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και υγείας των πολιτών αλλά και της αειφορίας της γης μας. Πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αμφισβητήσιμου έργου ως προς την αξία του με μη αντιστρεπτές συνέπειες. Με την βιασύνη του κ. Σαμαρά, με Fast track τρόπο έρχονται η σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων γεωργία- κτηνοτροφία- αλιεία που ως τώρα ασκούσαν οι κάτοικοι, αφού κανείς δεν θα αγοράζει τα προϊόντα της περιοχής και θα βγουν από τις αγορές σιγά σιγά όλα τα αγροτικά προϊόντα της αμφισβητήσιμης περιβαλλοντικά Θράκης. Επιπλέον εκμηδενίζεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η αξία της γης τόσο για οικιστική όσο και για γεωργική χρήση.

Τα παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας συμπαραστέκονται στους δίκαιους αγώνες οργανωμένων φορέων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και στρέφονται κατά παρόμοιας προχειρότητας επενδύσεις, για να μην έχει η Θράκη την τύχη πολλών περιοχών του τρίτου κόσμου, οι οποίες έπεσαν θύμα της χρυσοθηρίας των κοινοπραξιών.

Η ευαισθησία μας στο θέμα είναι δεδομένη και περιμένουμε την ανταπόκριση των αιρετών εκπροσώπων σε πολιτειακές θέσεις να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους για το καλό του τόπου.

πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.