Χανιά: Εκδήλωση ενημέρωσης και συμπαράστασης στον αγώνα των πολιτών της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού


-4

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στη Μακεδονία και τη Θράκη, ένας μεγάλος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη . Οι εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και χαλκού που καταστρέφουν τον τόπο και εξαθλιώνουν τους ανθρώπους, είναι βασισμένες στις ίδιες παγκόσμιες οικονομικές επιλογές. Η Ελληνική κυβέρνηση με τα Ευρωπαϊκά οικονομικά επιτελεία και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς (π.χ. Δ.Ν.Τ.) πιέζουν, επιβάλουν και εφαρμόζουν πολιτικές στην ίδια πρακτική εξαθλίωσης των λαών. Με τα ιδία κατασταλτικά μέτρα επιβολής αντιμετωπίζουν όλους τους οι κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα διαμαρτυρίας, κατά παράβαση των δικών τους νόμων και του Συντάγματο. Με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό κέρδος των εταιριών, υφαρπάζουν τις παραγωγικές μας δυνάμεις, γη και νερό.

H Χαλκιδική ίσως μοιάζει πολύ μακριά. Πολύ μακριά για να έχουμε άμεση γνώση του αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι εκεί ενάντια στη δημιουργία ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στην περιοχή τους. και να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό κίνημα συνδρομής και αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα. Κι όμως, η Χαλκιδική βρίσκεται τόσο κοντά μας, όσο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, που αντιτάσσεται στο πρόσταγμα της αδηφάγου δήθεν ανάπτυξης, που τελικά δίνει έναν αγώνα για την ίδια την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Η μακρόχρονη αντίσταση των χωριών της Ιερισσού και της Μεγ. Παναγιάς ενάντια στη δημιουργία ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στον τόπο τους, έρχεται να διαδεχτεί άλλους παλαιότερους, δυναμικούς και μάλιστα νικηφόρους αγώνες στην περιοχή, απέναντι σε αντίστοιχα σχέδια στο παρελθόν. Αγώνες που θυμίζουν τους αγώνες που έχουν δώσει οι συναγωνιστές στο Αποπηγάδι Χανίων ενάντια στη λαίλαπα των πολυεθνικών στο όνομα και πάλι της «πράσινης ανάπτυξης». Αγώνες που θυμίζουν τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Κρήτη ενάντια στην επέλαση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός είναι κοινός και, όπως σε κάθε αγώνα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους υπερασπίζονται τη φύση, τη ζωή, και την ελευθερία των επιλογών τους.

Αυτό που διακυβεύεται στις Σκουριές δεν είναι απλώς ένα ζήτημα «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» απέναντι στο «αναπτυξιακό όραμα». Αυτό που διακυβεύεται στις Σκουριές είναι το δόγμα που θα ορίζει τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον, αυτό που θα ορίσει το μέλλον της γενιάς που έρχεται.

Σας καλούμε όλους την Παρασκευή 1 του Μάρτη στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων όπου μέλη του Ανοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού θα παρουσιάσουν στοιχεία από την ιστορία των εξορύξεων στην περιοχή και λεπτομέρειες του αγώνα των πολιτών.

Από το Αποπηγάδι ως τις Σκουριές, ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της ζωής μας είναι κοινός.

Καλούν: Δίκτυο αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ (συνέλευση Νομού Χανίων), Κατάληψη RosaNera, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Κοινωνική Κουζίνα, Λαφονήσι ΣΟΣ, Οικολογική Πρωτοβουλία, Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Χώρας.


Μία απάντηση στο “Χανιά: Εκδήλωση ενημέρωσης και συμπαράστασης στον αγώνα των πολιτών της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.