Ερώτηση για το αρσενικό στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την βουλευτή Κ. Ιγγλέζη


21Stratoni

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς το Υπουργείο
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Έγγραφο – μελέτη σχετικά με την εφαρμογή της μεθόδου Ακαριαίας Τήξης (flashmelting) από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο του ΥΠΕΚΑ έγγραφο – επιστημονική μελέτη που αφορά τις διεργασίες και μεθόδους επεξεργασίας μεταλλευμάτων που περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Το 41 σελίδων έγγραφο με ημερομηνία Δεκέμβριος 2012, έχει τίτλο «Παρατηρήσεις επί της Σχεδιαζόμενης Εφαρμογής της Μεθόδου Ακαριαίας Τήξης στην Επεξεργασία του Συμπυκνώματος Σιδηροπυριτών Ολυμπιάδας / Πρόταση Απομάκρυνσης του Αρσενικού από το Συμπύκνωμα πριν από την Επεξεργασία του με την μέθοδο Ακαριαίας Τήξης» και υπογράφεται από τον κ. Γ. Ψυχογυιόπουλο, Μηχανικό Μεταλλείων.

Η εν λόγω μελέτη αναφέρεται ιδιαίτερα στην προτεινόμενη από την επενδύτρια εταιρεία μέθοδο «ακαριαίας τήξης» (flashmelting) και καταρρίπτει πολλά από τα δεδομένα και επιχειρήματα της εν λόγω ΜΠΕ για την καταλληλότητα και εφαρμοσιμότητα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Κατόπιν των παραπάνω:

  • Αιτούμαστε την κατάθεση του εν λόγω έγγραφου – μελέτης στη Βουλή και τη δημόσια ανάρτησή της στο πλαίσιο του αναγνωρισμένου δικαιώματος ενημέρωσης του κοινού για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Θα προβείτε στην επανεξέταση της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για την επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας στο φως των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την παραπάνω αναφερόμενη μελέτη;
  • Θα θέσετε υπόψη του Συμβουλίου της Επικρατείας το εν λόγω έγγραφο εν όψει της επικείμενης εκδίκασης προσφυγών κατοίκων και φορέων της περιοχής ενάντια στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα έργα που επιχειρεί η εταιρεία στην περιοχή;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Ιγγλέζη

Από ΙΕΡΙΣΣΟΣ


2 απαντήσεις στο “Ερώτηση για το αρσενικό στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την βουλευτή Κ. Ιγγλέζη”

  1. Προηγούνται οι ορισμοί :

    Η Κατερίνα Ιγγλέση είναι βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, νομού Χαλκιδικής.

    Η ακαριαία τήξη (flash melting) είναι μέθοδος(υποθετικής) απομάκρυνσης του αρσενικού από το υλικό(συμπύκνωμα), από το οποίο περνάει σε μια ορισμένη φάση, η εξορυκτική διαδικασία του χρυσού.

    Το αρσενικό είναι ένα επικίνδυνο δηλητήριο, απαραίτητο για την απόληψη του χρυσού, που τοξινώνει ιδιαίτερα τα νερά και γενικά το ευρύτερο περιβάλλον του χώρου, όπου γίνονται εξορύξεις…

    Η ακαριαία τήξη, ως μέθοδος εξάλειψης ή άμβλυνσης των επιπτώσεων της εξορυκτικής διαδικασίας , αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες . Όμως στη περίπτωση της Χαλκιδικής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ » για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της εν λόγω μεθόδου και έχει ήδη εγκριθεί .

    Από την άλλη πλευρά υπάρχει ισχυρός επιστημονικός αντίλογος, με πιο πρόσφατο αυτόν του μηχανικού μεταλλείων κ. Γ. Ψυχογιόπουλο, στον οποίο αναφέρεται η ερώτηση

    • Μαντάρα τα’κανες!

      Η ακαριαία τήξη (flash melting) είναι μέθοδος(υποθετικής) επεξεργασίας όλων των συμπυκνωμάτων της περιοχής (αρσενικούχων και μη) για την απόληψη καθαρών μετάλλων, χρυσού και χαλκού….

      Το αρσενικό είναι ένα επικίνδυνο δηλητήριο που εμπεριέχεται στα χρυσοφόρα ορυκτά της Ολυμπιάδας και κατά την εξόρυξη και την πυρομεταλλουργική επεξεργασία απελευθερώνεται στο περιβάλλον όπου τοξινώνει κλπ…

      Η ακαριαία τήξη δεν είναι η μέθοδος απομάκρυνσης του αρσενικού, το αρσενικό πρέπει να απομακρυνθεί με κάποια άλλη μέθοδο πριν την επεξεργασία με flash smelting, διαφορετικά δημιουργεί πολλά προβλήματα…

      Τη μελέτη του κ. Ψυχογιόπουλου δεν την έχουμε δει ακόμα για να ξέρουμε τι ακριβώς λέει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.