Η μόλυνση στην Ελλάδα, η υπεραξία στο εξωτερικό


Η S&Β αποχαιρετά το Ελληνικό χρηματιστήριο, η ELDORADO δεν ήταν ποτέ εδώ… Τα κέρδη κάνουν φτερά και μας μένει η ρύπανση

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός περί της Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια και να τονώσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά για να πουλήσουν ακριβά τις δημόσιες εταιρείες, οι εγχώριοι «ολιγάρχες»-επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Τι σκέφτεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος; Αντίθετα, εγκαταλείπουν με διάφορους τρόπους τη χώρα και το τοπικό χρηματιστήριο. Πού πάνε; Ο ένας, όπως η Coca Cola, πάει την έδρα του στο Zoug (φορολογικός παράδεισος της Ελβετίας) και τη μετοχή στο Λονδίνο. Ο άλλος, η ΦΑΓΕ, επέλεξε για έδρα το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη χώρα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γιουνκέρ, κι ο τρίτος, η S&Β Ορυκτά, ετοιμάζεται για κάποιο άλλο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Το πρώτο βήμα

Χθες, η διοίκηση της εταιρείας S&Β Ορυκτά, συμφερόντων της οικογένειας του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, επιβεβαίωσε το σχεδιασμό της για έξοδό της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας (υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει η δημόσια πρόταση). Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιλογή μιας άλλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ή χρηματοοικονομικού κέντρου, που θα φιλοξενήσει τη μετοχή της, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Από την όλη εξέλιξη δύο στοιχεία αξίζει να προσεχθούν, επισημαίνουν πηγές της αγοράς:

Το πρώτο, ότι στην οικογένεια της S&Β Ορυκτά ανήκει ο μάνατζερ, Ευθύμιος Βιδάλης. Ο κ. Βιδάλης υπήρξε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της S&Β Ορυκτά, ενώ σήμερα διατηρεί θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και είναι παράλληλα αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο ίδιος έχει όμως κι άλλη μια ιδιότητα. Διορίστηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ως σύμβουλος παρά τω πρωθυπουργώ για να συντονίσει τη διαπραγμάτευση και την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Πηγές της αγοράς αναρωτιούνται: δεν συζητάει με τον πρωθυπουργό τα προβλήματα, τις ανάγκες των επιχειρήσεων για την αποφυγή αρνητικών εξελίξεων;

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η S&Β Ορυκτά δεν είναι μια εταιρεία που παράγει ένα καταναλωτικό αγαθό. Πρόκειται για μεταλλευτική επιχείρηση, η οποία εκμεταλλεύεται ορυκτά που βρίσκονται σε διάφορες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα. Μερικά από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα τα οφείλει σε ορυκτά που απλόχερα προσφέρει η ελληνική γη, στις περιοχές του Παρνασσού και της Γκιόνας (βωξίτης) και στην τουριστική περιοχή της νήσου Μήλου (περλίτης).

Με άλλα λόγια, λένε κάποιοι ότι «έχει την παραγωγή και τη ρύπανση στην Ελλάδα και μεταφέρει την υπεραξία αλλού, μέσω του πλέγματος των θυγατρικών που διαθέτει διεθνώς».

Η συζήτηση

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου βρίσκονται σε συζητήσεις με επενδυτή και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της S&Β Ορυκτά που δεν κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι, με προσφερόμενη τιμή 5,80 ευρώ ανά μετοχή και αμέσως μετά να προχωρήσουν σε διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών (η εμπορία του τίτλου διεκόπη χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά η τιμή της είχε προλάβει να ανεβεί 3,97%, στα 6,02 ευρώ, όπως και την αμέσως προηγούμενη ημέρα κατά 5,85%).

Η οικογένεια Κυριακόπουλου κατέχει το 60% των μετοχών και μαζί με τη βελγική SCR-Sibelco NV (έχει το 19%) κατέχουν αθροιστικά το 78% του μετοχικού κεφαλαίου της S&Β. Αρκεί τώρα (για να βγει η μετοχή εκτός Χ.Α.) να συγκεντρώσουν από 12% μέχρι 22%. Αυτό μπορεί να τους κοστίσει από 35,6 εκατ. έως 65,3 εκατ. ευρώ.

Η S&Β Ορυκτά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και από τις πιο εξωστρεφείς. Πραγματοποιεί πωλήσεις 422 εκατ. (έτος 2011) σε 75 χώρες και απασχολεί 1.983 εργαζομένους. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εισηγμένη από το 1994 και η πιθανή έξοδός της θα αποτελέσει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, την οποία έχουν εγκαταλείψει αρκετές πολυεθνικές -και επίκειται η Coca Cola.

Οχι μόνο γιατί είναι από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα, αλλά και γιατί η μετοχή της συμμετέχει στους χρηματιστηριακούς δείκτες:

α) Διεθνούς Δραστηριοποίησης, τον οποίο πρόσφατα δημιούργησε και διαφήμισε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να αναδείξει τις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις και

β) Θεμελιωδών Μεγεθών, τον οποίο επίσης πρόσφατα δημιούργησε το Χ.Α. για να αναδείξει τις πιο υγιείς χρηματοοικονομικά εταιρείες. Μάλιστα σε αυτόν το δείκτη η μετοχή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στάθμιση με συμμετοχή 16,91%. Με άλλα λόγια, η έξοδός της συνεπάγεται και «αλλοίωση» του δείκτη.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


5 απαντήσεις στο “Η μόλυνση στην Ελλάδα, η υπεραξία στο εξωτερικό”

  1. ..με λίγα λόγια καταφέρατε, μπράβο σας! ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας που σιγά σιγά διώχνετε τους πάντες από την χώρα. Τώρα μπορούμε όλοι να γίνουμε μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι κλπ. Ξανά μπράβο σας!!!!

    • Γιατί, πότε την πειράξαμε εμείς την S&B? Aπλά φεύγει για να πάει σε κάποιο φορολογικό παράδεισο και να μην έχει να πληρώνει φόρους. Πάντως έχει πλάκα που τώρα ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος από τις δραστηριότητες της S&B!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.