ΔΗΜΑΡ: Τους θάμπωσαν τα «σαλόνια»


Στα κάγκελα βρίσκονται στελέχη της ΔΗΜΑΡ με την ερμαφρόδιτη θέση του κόμματος στο θέμα των εξορύξεων χρυσού, το οποίο εξελίσσεται σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τόσο στη βάση όσο και στη στελεχιακή πυραμίδα ακούγονται φωνές για διάβρωση της φυσιογνωμίας του κόμματος από τη στιγμή που πέρασε στα «σαλόνια» της εξουσίας και έχει χάσει, όπως λένε, την επαφή με την κοινωνία και τα μέλη του.

Στελέχη από την περιφέρεια, και όχι μόνο, μιλούν ακόμα και για στημένη εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, με στόχο, όπως λένε, να δοθεί άφεση αμαρτιών στο χρυσωρυχείο της Χαλκιδικής και γενικότερα στις εξορύξεις χρυσού, αφού, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η θέση του κόμματος θα εκφραστεί από τα κεντρικά όργανα. Και όλα αυτά τη στιγμή που από τις 19 Σεπτεμβρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής με επιστολή της προς τον Φώτη Κουβέλη απειλεί ακόμα και με παραίτηση, εάν δεν ληφθεί ξεκάθαρη θέση κατά των εξορύξεων χρυσού.

Η… σταγόνα
Η εκδήλωση – συζήτηση του περασμένου Σαββάτου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής θύελλας, αφού από τους 7 ομιλητές μόνο ένας, ο Χρίστος Ελευθεριάδης, αν. καθηγητής ΑΠΘ, έθετε ερωτήματα για τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την επένδυση στη Χαλκιδική, ενώ σχεδόν το σύνολο των άλλων ομιλητών ήταν υπέρ του έργου. Μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, δυο ημέρες μετά την απόφαση της Νομαρχιακής Κεντρικής Μακεδονίας η οποία τάχθηκε κατά των χρυσοθήρων.

Όπως επισήμαναν στο «Π» άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν είναι δυνατόν η ΔΗΜΑΡ να κάνει συζήτηση για ένα κρίσιμο θέμα με κεντρικούς ομιλητές τον Σπύρο Παπαγρηγορίου, που έχει κάνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χρυσωρυχείο της Χαλκιδικής, την Κατερίνα Αδάμ, επικ. καθηγήτρια ΕΜΠ, μελετήτρια στο έργο του Περάματος και πρώην στέλεχος της καναδικής εταιρείας TVX που είχε τα ορυχεία πριν περάσουν στα χέρια της Ελληνικός Χρυσός, τον Παναγιώτη Σαμπατακάκη, στέλεχος ΙΓΜΕ και υπεύθυνο για τη μελέτη υδάτων του έργου, και τον Κίμωνα Χατζημπίρο, αν. καθηγητή ΕΜΠ, υπέρμαχο της επένδυσης, ο οποίος μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, «αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΤΕΕ και Πανεπιστημιακών ομάδων έκρινε πως έχουν ελάχιστη αξιοπιστία»… Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το σχόλιο που μας έκανε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που παρακολούθησε τη συζήτηση: «Ακούσαμε τέσσερις φορές τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ και της εταιρείας»!

Την ίδια στιγμή, από τη συζήτηση απουσίαζαν, γιατί δεν είχαν κληθεί, όπως καταγγέλλουν, φορείς και κάτοικοι των περιοχών που τους αφορούν άμεσα οι επενδύσεις, ενώ, όπως καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια και Πάικο, δεν διαβάστηκε στη συζήτηση ούτε η επιστολή – παρέμβαση που έστειλε και στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετο με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Το ερώτημα που απασχολεί τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είναι αντίθετα με αυτές τις επενδύσεις είναι εάν για το ζήτημα και τους χειρισμούς που γίνονται στο παρασκήνιο είναι ενήμερος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, όπως λένε, έχει άλλη πολιτική κουλτούρα και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα.
Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΗΜΑΡ να πέσει στη «λούμπα» και να πάρει πολιτικά επάνω της μια τόσο αμφιλεγόμενη επένδυση, παίζοντας ηθελημένα ή άθελά της το παιχνίδι εκείνων που, βλέποντας τις τρομακτικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, προσπαθούν να βρουν τον ιδανικό σύμμαχο, τον πολιτικό φορέα εκείνο που με εφόδιο την ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα στάση του θα αναλάβει το κόστος και θα «τρέξει» την επένδυση.

Κωλοτούμπα και για τον Αχελώο;
Το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής και γενικότερα των εξορύξεων χρυσού δεν είναι το μοναδικό που προβληματίζει στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία τους τελευταίους μήνες βλέπουν στροφή του κόμματος και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

ίναι χαρακτηριστικό ότι και το WWF Ελλάς διέκρινε αλλαγή στη θέση της ΔΗΜΑΡ έπειτα από δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Νίκης Φούντα μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό ΠΕΚΑ Βαγγέλη Λιβιεράτο στις αρχές Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση διέκρινε «κωλοτούμπα» στην ανακοίνωση της Νίκης Φουντά, στην οποία μεταξύ άλλων η βουλευτής υποστήριξε την αναγκαιότητα του διαχωρισμού του έργου στο φράγμα Μεσοχώρας, ώστε «να προχωρήσει ανεξάρτητα ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τη Θεσσαλία και τη χρήση των υδάτινων πόρων για την άρδευση στον Θεσσαλικό κάμπο».

Το WWF Ελλάς λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου, έστειλε επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη αλλά και τη βουλευτή, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί εάν έχει αλλάξει η θέση της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Επιστολή η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από τη ΔΗΜΑΡ…

TO ΠΟΝΤΙΚΙ

 


Μία απάντηση στο “ΔΗΜΑΡ: Τους θάμπωσαν τα «σαλόνια»”

  1. Σιγά να μην έβαζαν στα σαλόνια της εξουσίας παιδιά που δεν ελέγχουν! Ποιοί, θα μου πείτε βέβαια. Για να σας πώ, δεν ξέρω ποιοί, αλλά όσοι πάνε κατα κει, ξεχνούν τα πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.