Φινλανδία: Η περιβαλλοντική καταστροφή από το Talvivaara δε λέει να σταματήσει


Talvivaara waste water.

Κάποιοι βιάστηκαν να ανακοινώσουν ότι η Φινλανδία συνήλθε από τη “μεγαλύτερη χημική καταστροφή” στην ιστορία της που συνέβη στις 4 Νοεμβρίου, κατηγορώντας παράλληλα όλους όσους προέβαλαν αυτό το ζήτημα για λαϊκισμό και καταστροφολογία. Σύμφωνα λοιπόν με τη Φινλανδική μεταλλευτική εταιρεία και  με τους δικούς μας “Πωλητές”, στις 21 Νοεμβρίου το μεταλλείο νικελίου-ουρανίου Talvivaara πήρε άδεια επαναλειτουργίας από τις αρχές, άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά και τζάμπα φωνάζατε (εσείς οι κακοί “οικολόγοι”).

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Αφού μπαλώθηκε η μία τρύπα στο φράγμα και ανακοινώθηκε ότι όλα είναι καλά, άνοιξε νέα τρύπα… Σύμφωνα με το mineweb.com, η εταιρεία Talvivaara ανέβαλε την επανέναρξη της εξόρυξης στο Sotkamo, Ανατολική Φινλανδία  για ένα εξάμηνο, έως τα μέσα του 2013. Η φινλανδική εταιρεία, η οποία ήταν πρωτοπόρα στη χρήση μιας τεχνολογίας για την απόληψη νικελίου με τη χρήση βακτηριδίων, έχει πληγεί από μια σειρά από προβλήματα κατά τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων διαρροών υγρών αποβλήτων, το θάνατο ενός εργαζομένου κ.λ.π.

Και σύμφωνα με το stoptalvivaara.org  (κίνηση για την προστασία των ποταμών και των λιμνών) υπάρχουν χίλια κιλά ουρανίου στο έδαφος σε διαλυτή μορφή στο έδαφος, που αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.

Ακόμα και η ορατή κατάσταση του εδάφους γύρω από το ορυχείο αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στο Talvivaara. Τουλάχιστον 100 acres (περίπου 250 στρέμματα) από βαλτοτόπια και λίμνες έχουν ρυπανθεί από την απόρριψη αποβλήτων που περιέχουν ουράνιο και βαρέα μέταλλα. Με βαριά χρήση ασβέστη, μια ποσότητα ουρανίου μέχρι χίλια κιλά έχει συσσωρεύθει ως ίζημα στα εδάφη και τη βλάστηση της περιοχής.

Σύμφωνα με το StopTalvivaara, είναι αδιανόητο τό ότι η εταιρεία και η τοπική υπηρεσία περιβάλλοντος (ELY) σκοπεύουν να αφήσουν εκεί χίλια κιλά ουρανίου και περίπου 10 τόνους βαρέων μετάλλων και αλουμινίου μέχρι την άνοιξη. Εν τω μεταξύ η διαρροή χημικών ουσιών στις λίμνες και τα ποτάμια συνεχίζεται.

Πιστεύουν ότι καμμία από τις δύο δεν είναι ικανή να εκτιμήσει και να ελέγξει τη χημική ρύπανση.
Θεωρούν ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων, και οι δυο ενεργούν με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων.
Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, η Talvivaara και η τοπική ELY να μην έχουν αποφασίσει πώς να ενεργήσουν, π.χ. να καθαρίσουν το ουράνιο και τα βαρέα μέταλλα από τα έλη.
Ζητούν από την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας να εξετάσει τα απόβλητα από τα οποία πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας και τα οποία, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας της Αρχής, περιέχουν περίπου ένα τόνο ουράνιο.
Ζητούν από την Αρχή Ασφάλειας Χημικών να παρακολουθεί τις επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή βλαβερής σκόνης.

Με δυο λόγια, ζητούν από τους “αρμόδιους” να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά εκεί είναι Φινλανδία …δεν είναι Ελλάδα όπου έχουμε όλους αυτούς τους καταπληκτικούς μηχανισμούς ελέγχου των εταιρειών και άμεσης επιβολής του νόμου!

Μήπως να τους δανείσουμε τους Επιθεωρητές μας;

Talvivaara gypsum pond

Χρονολόγιο των πιο πρόσφατων περιστατικών, ξεκινώντας από την τελευταία (τρίτη) διαρροή της λίμνης γύψου, στο http://www.stoptalvivaara.org/fi/newsstream.html.

Περίληψη στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε στο http://www.helladelicious.com/blog/stories-and-news/2012/04/talvivaara-a-fin nish-environmental-crime-company/.

Finland: Talvivaara environmental disaster goes on and on | London Mining Network.


5 απαντήσεις στο “Φινλανδία: Η περιβαλλοντική καταστροφή από το Talvivaara δε λέει να σταματήσει”

  1. A gypsum waste pond at Talvivaara is leaking again, authorities estimate 2000-3000 cubic meters per hour. This is about half the magnitude of the previous leak. According to Talvivaara, the leak was observed and reported to authorities only last night. At the same time they estimate that already 250 000 cubic meters (40% of the total content of sector 2) has leaked out, which means it must have been leaking for at least three days.

    Already in November there were indications that the now leaking sector 2 had been damaged by the leak in sector 1, but at that time Talvivaara representative said the company will continue using it unless the authorities demand otherwise.

    During past weeks, Talvivaara has been letting “cleaned” waste waters from last leak to nature by special permission from authorities, in preparation to manage the spring time melting waters. These discharges will now be increased beyond the permit as an emergency measure to contain the new leak.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.