Nέα μεταλλεία βάζουν Αλάσκα και Καναδά σε πορεία σύγκρουσης


Κι αφού ο “μεταλλευτικός παράδεισος” της Σκανδιναβίας μας τελείωσε, πάμε να δούμε τι συμβαίνει στις άλλες αναπτυγμένες χώρες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Βρετανική Κολομβία είναι η περιοχή του Καναδά που χωρίζει την Αλάσκα από τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Ένα μικρό μεταλλείο στη Βρετανική Κολομβία, το Tulsequah Chief, ρυπαίνει τον ποταμό Taku, ο οποίος μετά ρέει στην Αλάσκα. Εδώ και χρόνια, γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες της Αλάσκα, έχουν κάνει επανειλημμένα διαβήματα προς τη Βρετανική Κολομβία για να σταματήσει η ρύπανση του ποταμού που είναι πλούσιος σε αλιεύματα σωλομού.

Tulsequah Chief mine

Μάταια. Η ρύπανση από αυτό το μικρό μεταλλείο συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, καθώς οι διαδοχικοί ιδιοκτήτες προσπαθούν  – και αποτυγχάνουν – να το ξαναβάλουν σε λειτουργία. Από το 1950 που λειτουργησε το μεταλλείο, έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση του Καναδά τουλάχιστον τέσσερις  εντολές να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή, αλλά παρ’όλα αυτά η όξινη απορροή συνεχίζει να ρέει στο ποτάμιο σύστημα. Δύο διαφορετικές προσπάθειες επεξεργασίας του νερού ξεκίνησαν και εγκαταλείφθηκαν, το τελευταίο από τα οποία το 2012. Αυτά συμβαίνουν στον “περιβαλλοντικά υπεύθυνο” Καναδά. Εντυπωσιακές φωτογραφίες εδώ.

Όμως το Tulsequah Chief δεν είναι απλά ένα κακό παράδειγμα μεταλλείου, με πολύ κακή τύχη. Είναι προάγγελος του τι μπορεί να συμβεί στην περιοχή μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον πέντε μεγάλα μεταλλεία προγραμματίζεται να γίνουν στη Βρετανική Κολομβία, όλα πάνω σε ποτάμια που μοιράζονται με την Αλάσκα και φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς σωλομού.

Στην Αλάσκα αυτή η προοπτική δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η αλιεία και ο τουρισμός είναι κυρίαρχες δραστηριότητες και κάθε απειλή σε αυτές είναι απειλή προς τον τρόπο ζωής τους. Αυτά που φέρνει το ποτάμι στην Αλάσκα είναι οι κίνδυνοι, όχι τα οφέλη.

Η θεωρία λέει ότι οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Αλάσκα συμμετέχουν στην περιβαλλοντική αξιολόγηση μεταλλείων στη Βρετανική Κολομβία. Μόνο που οι ίδιες οι υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία να συμμετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού. Και ναι, μιλάμε για τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όχι κάποιας φτωχής και διεφθαρμένης χώρας, όπως η Ελλάδα.

 Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης, η Αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει με μυνήσεις και αγωγές. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια αγωγή από κατοίκους της πολιτείας της Washington ενάντια στην Καναδική εταιρεία Teck για τη ρύπανση που έχει προκαλέσει εδώ και έναν αιώνα το χυτήριο μολύβδου-ψευδαργύρου στην πόλη Trail της Βρετ. Κολομβίας.

Πηγή: thetyee.ca


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.