ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ”


Skouries

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 αποστείλαμε στους “Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας” και στους άλλους κατά Νομό “αρμόδιους” ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με θέμα “Παράνομες εργασίες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη θέση Σκουριές Μ. Παναγίας” (εδώ). Αυτό που καταγγείλαμε ήταν ότι το έργο “Πρόσβαση εισόδου φρέατος-ελικοειδούς κεκλιμένου” κατασκευάζεται σε θέση εντελώς διαφορετική από την εγκεκριμένη με την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Σύμφωνα με την απόφαση 7633/29.03.2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για «Παραχώρηση στην Hellas GOLD 3273 στρεμμάτων δάσους στις Σκουριές:

Η παρούσα ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ εκδίδεται με τους εξής πρόσθετους όρους:
1. Για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων της ΚΥΑ 201745/2011
19 Περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ποινική δίωξη κατά τις διατάξεις της παρ.6. του άρθρου 71 του Ν.998/1979 και σε υποτροπή την ανάκληση της παρούσας Απόφασης.

Κατά συνέπεια η επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων από τους “επιθεωρητές” θα είχε καταλυτικές συνέπειες για την εταιρεία. Οι επιθεωρητές θα μπορούσαν από την επόμενη της καταγγελίας, με μια απλή επίσκεψη στις Σκουριές που απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη, να διαπιστώσουν επί τόπου το βάσιμο ή όχι της ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ αναφοράς μας. Και αν η καταγγελία μας κρινόταν βάσιμη, τότε θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίων της εταιρείας και σε περίπτωση υποτροπής, να ακυρωθεί η “Παραχώρηση” των 3273 στρεμμάτων στις Σκουριές.

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, τηλεφωνήσαμε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα στον κ. Μαυρομάτη που έχει χρεωθεί προσωπικά την Καταγγελία μας. Σας μεταφέρουμε το διάλογο:

Τόλης Παπαγεωργίου: Κύριε Μαυρομάτη στις 6 Σεπτεμβρίου σας καταθέσαμε την 1400/06.09.2012 Καταγγελία για το δάσος “Σκουριές”. Έχουν περάσει σαράντα ημέρες και θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε την τύχη της.

Μαυρομάτης: Πήγαμε επί τόπου και μορφώσαμε άποψη.

Παπαγεωργίου: Δεν απαντήσατε όμως και στο διάστημα αυτό η εταιρεία αποψιλώνει το Δάσος “Σκουριές”, καταστροφή που θα είχε αποφευχθεί πιθανόν με την απάντηση σας.

Μαυρομάτης: Μην περιμένετε απάντηση τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα. Εμείς πήγαμε επί τόπου αλλά στείλαμε και έγγραφο στην εταιρεία. Περιμένουμε να μας απάντησει και μετά από αυτό θα περάσει κάποιο σημαντικό διάστημα για να σας απαντήσουμε εμείς. Εξʼ άλλου εγώ θα λείψω κάποιες μέρες.

Παπαγεωργίου: Δεν σημαίνει τίποτα για τους “επιθεωρητές” ότι κάθε ώρα που καθυστερεί το έγγραφο, κόβονται δεκάδες δέντρα του αρχέγονου δάσους στις Σκουριές;

Μαυρομάτης: ………..(σιωπή)!!!

Ανακεφαλαιώνουμε περιληπτικά για τους αναγνώστες μας το θέμα:

Στις 20 Μαρτίου 2012 με μία επίθεση 500 “εργαζομένων”-τραμπούκων, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κατέλαβε την περιοχή “Σκουριές” στον Κάκαβο. Με την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, η εταιρεία απαγόρευσε τη διέλευση με συρματοπλέγματα-ξυράφια, αναχώματα και μπάρες στους δημοσίους δασικούς δρόμους και παγίδεψε τις προσβάσεις με ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης-συναγερμού. Η περιφρούρηση του “Προτεκτοράτου” ανατέθηκε από τους Μπόμπολα-Κούτρα σε ιδιωτική εταιρεία Security και σε νεοπροσληφθέντες “εργαζόμενους – άλλοτε με κουκούλες full face κι άλλοτε χωρίς. Με την απόλυτη στεγανότητα των συνόρων του Προτεκτοράτου,  η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ELDORADO εξασφάλισε τη δράση της μακρυά από “περίεργα” μάτια.

Απευθύναμε επανειλημμένα αιτήματα στον αρμόδιο Δασάρχη Αρναίας να πάει η υπηρεσία του να ελέγξει   αν η υλοτόμηση που γίνεται είναι σύμφωνη με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011. Ο Δασάρχης κ. Αγαλής μας δήλωσε ότι “δεν μπορεί να πάει γιατί η περιοχή είναι ιδιωτική”!

Έτσι υποχρεωθήκαμε να φωτογραφίσουμε/βιντεοσκοπήσουμε τα έργα της εταιρείας από αέρος, παραβιάζοντας τον “απαγορευμένο” εναέριο χώρο του Προτεκτοράτου. Όπως αναφέρεται και στην Καταγγελία μας προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος,  διαπιστώσαμε ότι παραβιάζεται η ΚΥΑ 201745/2011 “Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων” της Επένδυσης και η Απόφαση 7633/29.03.2012 της Παραχώρησης δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν οι Επιθεωρητές ήταν να ελέγξουν αν οι συντεταγμένες της περιοχής που υλοτομείται συμπίπτουν με αυτές που ορίζονται από την ΚΥΑ. Εαν οι Επιθεωρητές χρειάζονται πάνω από δυο μήνες για να κάνουν μια τόσο απλή διαπίστωση, και ενώ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, διερωτάται κανείς πώς θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην πλήρη ανάπτυξη της φαραωνικής “επένδυσης”…

Επί δύο μήνες, οι Επιθεωρητές δεν έλεγξαν την αλήθεια των καταγγελομένων και δεν ενήργησαν για να σταματήσουν αυτήν την ενδεχομένως παράνομη δραστηριότητα. Η υλοτόμηση εκείνου του τμήματος του δάσους που αφορούσε η καταγγελία έχει πλέον ολοκληρωθεί και η εταιρεία έχει προχωρήσει στον “καθαρισμό” νέων εκτάσεων δάσους. Όπως και πριν, καμία υπηρεσία δεν ελέγχει αν η υλοτόμηση γίνεται σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο Δ8-Α/φ.749.13/19668/3810/4.10/2012 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών-Βιομηχανικών –Ορυκτών- Τμήμα Α’ του ΥΠΕΚΑ (διαβάστε το εδώ κι  εδώ):

Δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου κατόπιν της έκδοσης της ΑΕΠΟ (ΚΥΑ 201745/2011) με τις εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών αρμοδιότητας μας, ούτε με τα προσαρτήματα που υπολείπονται ούτε με τυχόν μεταγενέστερες συμπληρώσεις-τροποποιήσεις τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της κύριας μελέτης.

Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών-Βιομηχανικών –Ορυκτών είναι η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αρμόδια υπηρεσία για την αδειοδότηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Και το έγγραφο αυτό προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόμενο του ερωτήματος στο οποίο οφείλουν να δώσουν απάντηση οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας: Έχει επέλθει από την HELLAS GOLD αύξηση, μείωση, μετατόπιση της έκτασης επέμβασης του έργου “Πρόσβαση εισόδου φρέατος-ελικοειδούς κεκλιμένους” όπως αυτό καθορίζεται και χωροθετείται στην ΚΥΑ 201745/2011 και απεικονίζεται επακριβώς στο συνημμένο στην ΚΥΑ “ΧΑΡΤΗ-ΣΧΕΔΙΟ 17-4; Με βάση αυτό το έγγραφο, για να διαπιστωθεί η παράβαση που εμείς καταγγέλουμε αρκεί μια απλή σύγκριση των γεωγραφικών συντεταγμένων και δεν χρειάζεται κανένα έγγραφο για να ζητηθούν οι απόψεις της εταιρείας. Μετατοπίστηκε ή δεν μετατοπίστηκε το έργο; Το ερώτημα είναι απλό.

Στον Χάρτη που καταθέσαμε στους Επιθεωτητές Περιβάλλοντος μαζί με την καταγγελία απεικονίζεται επακριβώς η μετατόπιση του έργου σε θέση τελείως διάφορη από την εγκεκριμένη, με ταυτόχρονη καταπάτηση περιοχής χαρακτηρισμένης ως “μη επέμβασης” και αύξηση της έκτασης του έργου από 40 στρεμ. σε 97 στρεμ. Η μετατόπιση αυτή έγινε από την εταιρεία επειδή 20 περίπου από τα 40 στρεμ. της νόμιμα χωροθετημένης έκτασης του έργου είναι ιδιοκτησίες κατοίκων της Μ. Παναγίας που αρνούνται να πουλήσουν στην Εταιρεία. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης τους θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και έτσι η εταιρεία απλά …μετατόπισε το έργο.

Προκειμένου να εκδοθεί “Πρωτόκολλο εγκατάστασης και υλοτόμησης” στις Σκουριές, η εταιρεία κατέθεσε στο Δασαρχείο Αρναίας τοπογραφικό διάγραμμα με την ” ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Α΄ και Β΄ΦΑΣΕΙΣ” σε κλιμ.1:5000. Οι εκτάσεις που παρουσιάζονται “προς υλοτόμηση” σε αυτό το τοπογραφικό δεν συμπίπτουν με τα στοιχεία της ΚΥΑ 201745/2011 και του εγκεκριμένου “ΧΑΡΤΗ-ΣΧΕΔΙΟΥ 17-4”. Το Δασαρχείο Αρναίας, προφανώς χωρίς να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας, ενέκρινε την υλοτόμηση των εκτάσεων με βάση το τοπογραφικό της εταιρείας!

Η HELLAS GOLD εξαπάτησε το Δασαρχείο Αρναίας παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, παραποίησε τους Περιβαλλοντικούς Όρους της ΚΥΑ και μετατόπισε και αύξησε εκτάσεις χωροθετημένες από την ΚΥΑ για τα έργα. Αυτά συνεπάγονται όχι μόνον την επιβολή των κυρώσεων του όρου 19 της 7633/29/03/2012, αλλά και την άσκηση Ποινικής Δίωξης για εξαπάτηση Δημόσιας Υπηρεσίας με χρήση ψευδών στοιχείων και την επιβολή των νόμιμων προστίμων για καταστροφή δάσους. Αυτό σημαίνει κυρίως σύλληψη με αυτόφωρη διαδικασία των υπευθύνων της και όποιου εργάζεται στις Σκουριές και κατάσχεση των μηχανημάτων/οχημάτων που θα βρεθούν εκεί. Και με δεδομένο ότι το έγκλημα είναι “διαρκείας” αφού ξεκίνησε τον Ιούνιο και συνεχίζεται, θα έπρεπε να ξηλωθούν τα συρματοπλέγματα, οι μπάρες και οι συσκευές και  να επιστραφεί το δάσος που θα έχει απομείνει στο Δημόσιο. Όμως για να γίνουν αυτά πρέπει οι Επιθεωρητές να βεβαιώσουν την παράβαση!

To ιστορικό των “ελέγχων” της δραστηριότητας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν είναι καλό. Στις 12-13/5/2010. πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας από κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ, παρουσία της τότε Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κας Καραβασίλη. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι “από τους 121 περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 143088/11/04/2005, οι 11 τηρούνται μερικώς και 11 δεν τηρούνται καθόλου”. Μεταξύ των όρων που «δεν τηρούνται καθόλου» ήταν και ο θεμελιακός όρος της αδειοδότησης της εξορυξης κάτω από τα σπίτια και τους δρόμους της Στρατονίκης, με μηχανική εκσκαφή και όχι με φουρνέλα.

Και τι έκανε για τις 22 διαπιστωμένες παραβάσεις η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ; Τίποτα. Ούτε ένα πρόστιμο, ούτε μια διοικητική ποινή. Μόνο ένα απλό non-paper προς την εταιρεία με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2012 (διαβάστε το εδώ) και τελειώσαμε!

Η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ μας υποβλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Η αποψίλωση του Δάσους Σκουριές με τριάντα πριόνια και εξήντα δύο βαφτισμένους από την Εταιρεία “υλοτόμους” συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς μέχρι σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε μια-δύο εβδομάδες, εκτός αν κάτι συμβεί. Αν οι Επιθεωρητές στείλουν ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ την απάντηση. Αν οι κάτοικοι σε εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος σταματήσουν την καταστροφή.

Όσο καθυστερούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να απαντήσουν, είναι συνυπεύθυνοι για κάθε ένα δέντρο που κόβεται.


16 απαντήσεις στο “ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ””

 1. ποιοι Επιθεωρητές??? ποια υπηρεσία ? ποιος ασπρομάτης? αυτά είναι ανέκδοτα…στην Ελλάδα που η ΚΥΑ Ασωπού απο Μάη 2010 ως σήμερα, ΔΕΝ έχει εφαρμοσθεί…εμείς θα λυπηθούμε για “λίγα” ΄δεντρα? το παιχνίδι είναι στημένο, συναγωνιστές!!!

 2. οπως ειναι στημενος ο κ. Παπαγεωργιου, ο ήπιος , ειρηνηστής στην κάθε συνεντευξη στην TV που βγαινει. πως μεταλλασσετε ομως στα “δικα ” του νερα? Το video υποστηρικτων του απο την θρακη στο Ταχαλια και περιμενει στο συρταρη του εισαγγελεα.
  Οπως έφαγε πορτα ο Αρβανιτης της NET, γνωστος ως μελος μεγαλου κομματος( και δεν μιλαμε για πασοκ,) ετσι και στην ΕΡΤ3 O διευθηντης ο κ. Μπλιατκας εχει το video. Οταν ξαναπαιξει το θεμα ,στην αγαπημεη ΕΡΤ3 δεν μπορουν να μην γνωριζουν πια , και να μην ερωτηθει…ο κ. Παπαγεωργιου για την ιστορικη σημασια τον πεσοντων που θα μπουν στην ιστορια. ετσι δεν ειναι? ευχαριστω για το βημα .Δεν μ’αρεσει να κρυβομαι και το γνωριζετε εδω και 2 χρονια.

 3. ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Η ΕΥΑ ΚΥΡΙΟΙ; ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, Ο ΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΙΡΗΝΗΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΥΑ; ΣΤΟ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΤΑ ΜΑΤ, Ή ΣΤΟ ΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΑΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ; ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΕΙΡΗΝHΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ; ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ; ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ; ΤΟ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ; ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ, ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΜΑΧΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΕ ΙΔΙΑ ΠΕΙΝΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ;
  Ή ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΑΜ;

 4. […] Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 αποστείλαμε στους “Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας” και στους άλλους κατά Νομό “αρμόδιους” ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με θέμα “Παράνομες εργασίες της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη θέση Σκουριές Μ. Παναγίας” (εδώ). Αυτό που καταγγείλαμε ήταν ότι το έργο “Πρόσβαση εισόδου φρέατος-ελικοειδούς κεκλιμένου” κατασκευάζεται σε θέση εντελώς διαφορετική από την εγκεκριμένη με την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.   Σύμφωνα με την απόφαση 7633/29.03.2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για «Παραχώρηση στην Hellas GOLD 3273 στρεμμάτων δάσους στις Σκουριές: Η παρούσα ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ εκδίδεται με τους εξής πρόσθετους όρους: 1. Για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων της ΚΥΑ 201745/201119 Περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ποινική δίωξη κατά τις διατάξεις της παρ.6. του άρθρου 71 του Ν.998/1979 και σε υποτροπή την ανάκληση της παρούσας Απόφασης.   Κατά συνέπεια η επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων από τους “επιθεωρητές” θα είχε καταλυτικές συνέπειες για την εταιρεία. Οι επιθεωρητές θα μπορούσαν από την επόμενη της καταγγελίας, με μια απλή επίσκεψη στις Σκουριές που απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη, να διαπιστώσουν επί τόπου το βάσιμο ή όχι της ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ αναφοράς μας. Και αν η καταγγελία μας κρινόταν βάσιμη, τότε θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίων της εταιρείας και σε περίπτωση υποτροπής, να ακυρωθεί &e
  ta; “Παραχώρηση” των 3273 στρεμμάτων στις Σκουριές.    […]

 5. φυσικο ειναι να μην καταλαβουν το τι εγραψα ατομα τα οποια μενουν εκτος περιοχης , και ΕΙΝΑΙ ειρινικοι οικολογοι.
  Η admin κανει την ανηξερη κι ομως ειναι φυσικο οτι δεν θα μιλησει εδω για το video “του ακρος ειρηνηκου συζηγου”.( οσοι θελουν να μαθουν παραπανω τα ψαχνουν . Ο κοσμος το εχει τουμπανο…και φυσικα δεν θα παιχτει εδω..εννοητε)
  Οσο για σας που δεν καταλαβαινετε .
  αν παιζουν μερικοι και στο υπουργειο κριφτουλη, δεν τους τιμαει. Οπως δεν τιμαει τον κυριο Παπαγεωργιου η δηθεν ειρινηκη παλη , οταν εχει φανατησει τον κοσμο ετσι , που καθημερινα προπηλακιζετε κοσμος, και υπαρχει πολυ βια, μισος και ξυλο. Δεν ακουσαμε ή διαβασαμε απο εδω να σταματησει η βια.
  Η πραγματικοτητα ομως ειναι οτι το κρατος αποφασισε γαι την εκμεταλλευση γενικα ορυκτου πλουτου και το παρατηρητηριο νωμιζει οτι αυτο! καθοριζει γενικα την πολιτικη , βασιζομενο στην αντιπολιτευση. Αλλοστε , το λεει ο ιδιος στο αρθρο στο Καρφιτσα. ( τι σημασια εχει με ποιων παλευουμε κατα της εκμεταλευσης….)

  παρτε το χαμπαρι, οπως γραφει εδω στο blog σe ena αρθρο: αν δεν γινει τιποτα ( να το κανω μεταφραση-αν δεν πεσει η κυβερνηση) τοτε σε 14 μερες το κομματι που ειναι να αποψιλοθει …θα αποψιλοθει.
  Μαθετε και το εξις αφου eφτασα μεχρι εδω.Το εργο προχωραει .
  μπορειτε να κανετε το σταυρο σας να παισει η κυβερνηση, δασος εμεινε αρκετο να παμε να βοσκισουμε βατομουρα και μανιταρια….

 6. H πρώτη μου διαπίστωση είναι ότι όλοι οι “ανησυχούντες οικολόγοι” δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με την ορθογραφία. Θα μπορούσαν κάλλιστα να μην είναι Έλληνες και σίγουρα δεν είναι επιστήμονες για να γνωρίζουν τις επιπτώσεις ενός έργου στο περιβάλλον. Το κόψιμο ενός δένδρου δεν είναι κατ ανάγκην κακό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

  Δεκάδες χιλιάδες δένδρα καίγονται κάθε καλοκαίρι. Τις πυρκαγιές της Πελοπονήσσου to 2007 ακούστηκε ότι τις έβαλαν σκοπιανοί (γράφθηκε κατά κόρον στο διαδίκτυο) αλλά εκεί οι ¨οικολόγοι” δεν ανησύχησαν.

  Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι σχεδόν πάντοτε οι “ανησυχούντες οικολόγοι” προσπαθούν να εμποδίσουν έργα τα οποία βοηθούν την εθνική οικονομία ή την εθνική άμυνα όπως π.χ. το ραντάρ στην Θάσο που θα μας επέτρεπε να ελέγχουμε όλο το Αιγαίο.

  Δεν ξέρω ποιός ελέγχει τους “ανησυχούντες οικολόγους” αλλά όπως φαίνεται και από τις θέσεις των κομμάτων που τους εκφράζουν σίγουρα είναι εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

  Όπως έγινε και με την “κοινή αλιευτική πολιτική” που υποχρέωσε τους Ελληνες ψαράδες να καταστρέψουν τα ψαροκάϊκα για “να αναπτυχθούν τα ψάρια του Αιγαίου” και τώρα σε εκείνα τα νερά ψαρεύουν οι Τούρκοι ψαράδες και οφελείται η τουρκική οικονομία ενώ οι δικοί μας ψαράδες άνεργοι στα καφενεία εκλιπαρουν για μία θέση στο “Δημόσιο”.

  • H δική μου διαπίστωση είναι ότι οι “μη ανησυχούντες” (εμπιστευόμενοι ποιον άραγε;) λένε ότι να’ναι για να θολώσουν τα νερά:
   – Για τις πυρκαγιές και τους Σκοπιανούς
   – για τα ψάρια και τους Τούρκους ψαράδες
   – για τα ραντάρ και το Αιγαίο
   – για τα κόμματα που “μας εκφράζουν” που εγώ δεν ξέρω ποια είναι γιατί είμαστε απ’ολα
   Το μόνο για το οποίο αποφεύγουν σαν τον διάολο να μιλήσουν οι “μη ανησυχούντες” για τη Χαλκιδική είναι … η ίδια η Χαλκιδική. Σε λίγο θα μας γράψεις και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις πολικές αρκούδες.
   Το μονο σοβαρό μεσα όλα αυτά που αράδιασες είναι …η ορθογραφία. Μου ξέφυγε κάνα ορθογραφικό;

 7. ο Χρυσός της Χαλκιδικής είναι η Χαλκιδική (κλεμμένο και ορθογραφημένο). Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, ετσι κέει η βόρεια Ελλάδα.

 8. Πριν αποφασίσει κάποιος βγεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί καλό είναι να σκεφθεί ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ από αυτή του την διαμαρτυρία. Όταν το 2008 οι αναρχικοί έκαιγαν την Αθήνα τα παιδιά που αφελώς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις δεν ήξεραν ότι πραγματικός στόχος ήταν να έρθει ο Παπανδρέου, το ΔΝΤ και η οικονομική κρίση.

  Εάν τα αφήναμε όλα όπως τα βρήκαμε θα ζούσαμε ακόμη σε σπηλιές και θα είμασταν κανίβαλλοι. Οικολόγοι μεν Κανίβαλλοι δε. Το ανθρώπινο είδος προχωράει, εξελίσσεται. Και είναι απόλυτα λογικό να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους. Το άριστο είναι εχθρός του καλού αλλά εάν ζητάμε πάντα το άριστο συνήθως δεν παίρνουμε τίποτε.

  Παράλογο είναι να θέλω και την ζέστη μου και το δάσος απείραχτο, παράλογο είναι να θέλω να έχω κινητό τηλέφωνο αλλά να μήν έχω κεραία κοντά στο σπίτι μου, Παράλογο είναι να θέλω καινούργιο υπολογιστή κάθε 3-4 χρόνια αλλά να είμαι εναντίον των εργοστασίων που τους παράγει. Και να αγνοώ πόσο μεγαλύτερη μόλυνση είναι για το περιβάλλον όλα τα πεταμένα gadgets στις χωματερές. Παράλογο είναι να θέλω φάρμακα αλλά να είμαι εναντίον των πειραμάτων σε πειραματόζωα, παράλογο είναι να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο μου αλλά να είμαι εναντίον των πετροχημικών εργοστασίων. Παράλογο είναι να θέλω δουλειά αλλά να είμαι εναντίον των επιχειρήσεων.

  Δεν έχω μελετήσει σε βάθος την υπόθεση του χρυσού στην περιοχή σας. Εκείνο που με έκανε να γράψω ήταν ότι η εντύπωση που μου δόθηκε ανθρώπων παθιασμένων για το καλό, αλλά αφελών που εύκολα κάποιος πονηρός θα μπορούσε να τους βάλει να δουλέψουν για άλλους σκοπούς.

  Και φυσικά η καχυποψία που έχω για όλες αυτές τις ΜΚΟ, Παρατηρητήρια και δεν συμμαζεύεται.

  • εγω λοιπον john ειμαι απο αυτους που εχουν μελετησει σε βαθος την υποθεση χρυσου, σε αντιθεση με εσενα και γραφω μηπως και δεις οτι το μονο παραλογο ειναι οι γενικευσεις που χρησιμοποιεις ως επιχειρηματα..

   παραλογο ειναι να παει ο ασχετος πολιτης και να κοψει οποιο δεντρο δει μπροστα του καταστρεφοντας το δασος. ΔΕΝ ειναι παραλογο να παει το δασαρχειο και να κοψει επιλεκτικα οτι επιτρεπεται.

   παραλογο ειναι ο υπολογιστης που σου γραφω να αποφερει τεραστια κερδη σε 10 ατομα ενω τα 100.000 που το φτιαχνουν δουλευουν σε ΑΘΛΙΕΣ συνθηκες εργασιας.ΔΕΝ ειναι παραλογο να ειμαι εναντιον τετοιων εργοστασιων.ειναι παραλογο να μη με νοιαζει.

   απο την αλλη φιλε Γιαννη ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ..

   παραλογο επισις ειναι ανθρωποι σαν και εσενα να μπορουν ευκολα να μυριστουν μια ”απατη” και να μη σπαταλουν λιγη φαια ουσια για να δουν την υπερ και τα κατα μιας ”επιχειρησης” οπως θα την ελεγες.

 9. Όσον αφορά τα κόμματα που εκφράζουν την οικολογία στην Ελλάδα (από σύμπτωση άραγε;) είναι όλα στις παρυφές τις αντιεξουσιαστικής αριστεράς και έχουν ΠΑΝΤΟΤΕ αντεθνικές/ εθνοαποδομητικές θέσεις. Υπέρ των Σκοπίων υπέρ της Τουρκίας κ.ο.κ.
  Είναι άραγε συμπτωματικό ότι και το μοναδικό μεγάλο κανάλι που ασχολείται με οικολογικά θέματα είναι ο κατ΄εξοχήν φορέας της εθνοαποδόμησης στην Ελλάδα. Παρόλο που σε οικονομικά θέματα είναι απόλυτα νεοφιλελεύθερο.

  • Aυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι δεν είμαστε “οικολόγοι” για να εκπροσωπούμαστε/εκφραζόμαστε από ένα “οικογικό” κόμμα. Είμαστε κάτοικοι μιας περιοχής, όλων των αποχρώσεων – αριστεροί, δεξιοί, αναρχικοί, τα πάντα.

 10. Θα μπορούσατε να κάνετε ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία, για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί στο περιβάλλον και στα γύρω χωριά, κατά την διάρκεια της δραστηριότητάς της. Είναι νομικός όρος και δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς να το θέσω, ίσως καλύτερα να αναλάβει ένας δικηγόρος ή ένας ολόκληρος δικηγορικός σύλλογος την νομική κάλυψη του θέματος των “ασφαλιστικών μέτρων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.