ΕΠΕΙΓΟΝ!!! Το ΥΠΕΚΑ δίνει εντολή να κοπεί ΟΛΟ το δάσος των Σκουριών!


Με ΕΠΕΙΓΟΝ σημερινό (10/10/2012) του εγγραφο προς το Δασαρχείο Αρναίας, το Υπουργείο “Περιβάλλοντος” δίνει ΕΝΤΟΛΗ στο Δασαρχείο να υπογράψει “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, για την υλοτόμηση ΟΛΩΝ των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα δάσους, αρχέγονου δάσους, στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όρος 14 της εν λόγω Απόφασης προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα από αυτά δεν  υπάρχει. Η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το “υποέργο Σκουριές” (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012) που έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις κάτωθι εργασίες:

  • Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές)
  • Κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές.

Καμία άλλη εργασία κατασκευής / εγκατάστασης / λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές. Επιπλέον για να εγκριθούν αυτές οι Τεχνικές Μελέτες προϋποτίθεται η ύπαρξη εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου που επίσης δεν υπάρχει.

Από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του επιφανειακού μεταλλείου, του εργοστασίου χρυσού και των χώρων απόθεσης αποβλήτων. Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους.

Με το σημερινό ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο προς το Δασαρχείο παρακάμπτεται η νομιμότητα, παρακάμπτονται οι Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών και η έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου και το ΥΠΕΚΑ διατάζει ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε πληροφορίες ότι η εταιρεία πίεζε το Δασαρχείο να επιτέψει την υλοτόμηση όλου του δάσους και το δασαρχείο αρνούνταν.

Εχθές ήρθε στην Ελλάδα η Μέρκελ.

Σήμερα έχουμε αυτή την απόφαση.

Όλες οι μάσκες έχουν πια πέσει.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην Ιερισσό για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.


58 απαντήσεις στο “ΕΠΕΙΓΟΝ!!! Το ΥΠΕΚΑ δίνει εντολή να κοπεί ΟΛΟ το δάσος των Σκουριών!”

  1. Είμαστε μαζί σας, θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε. Φτάνει πια η αυθαιρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων, πάνω απ’ όλα πρέπει να μπαίνει το συλλογικό συμφέρον αν θέλουμε να υπάρχει αύριο.

  2. ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΓΕ, ΑΠ’ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΣ ΕΤΥΧΕ Ο ΚΛΗΡΟΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

  3. Διαφωνω με την κοπη του δασους αλλα διαφωνω και με αυτους που μεχρι σημερα το εκοβαν προς οφελος τους κανοντας παρανομη ξυλια και τωρα ειναι στους δρομους και φωναζουν… Οπως διαφωνω με ολους τους κατοικους που τους εβλεπαν να κοβουν και το γνωριζαν και δεν εκαναν τιποτα γι αυτο…
    Ας κοιταμε και τα δικα μας τα καμωματα, καμωματα που μας εφεραν σε σημειο να μην εχουμε μουτρα για το δικαιο μας κι αν παμε να το ζητησουμε θα μας φερουν στην θεση μας λεγοντας μας που ησουν οταν στις δασικες εκτασεις υπηρχε παρανομη ξυλια γιατι δεν εκανες κατι τοτε… Ας τα λουστουμε

    • υνφωνω μαζι σου..τα καλα και συνφεροντα που λεμε.απλα οι ελληνεσ δεν εχουμε συνηδητοπιησει οτι οταν καιγεται το διπλα χοριο η φοτια θα ερθει και σε εμασ

  4. Μ’ αρέσει που ζητούσαμε υπουργείο Περιβάλλοντος για να προστατευτεί το περιβάλλον. Έφτιαξαν τελικά ένα υπουργείο μούφα, έβαλαν στην αρχή μέσα την οικολόγα για ξεκάρφωμα και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο σκυλολόι για να τα @@@ όλα. Αυτό το Υπουργείο Ξένων Επενδύσεων εις Βάρος του Περιβάλλοντος θέλει κάψιμο. Ελπίζω το δασαρχείο να μην υπακούσει στην εξωφρενική αυτή εντολή. Η μόνη νομιμότητα είναι η προστασία του δάσους και του ζωτικού περιβάλλοντος. Αντισταθείτε!

  5. ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ.ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ.
    ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΚΕΡΑΤΕΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ ΣΑΣ.

  6. Μας κάλυψαν οι προηγούμενοι συνομιλητές.Όλοι μαζί σας είμαστε….αλλά,πραγματικά, θα πρέπει να κυκλοφορήσει και το έγγραφο…

    • To έγγραφο ελπίζουμε ότι θα το έχουμε σήμερα-αύριο. Μαζί καιτην πολύ ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΕΚΑ-Δασαρχείου-Διεύθυνσης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Εν τω μεταξύ αυτοί εδώ και τρεις μέρες κόβουν αβέρτα.

  7. Πραγματικά έυχομαι από καρδιάς να μην καταστραφεί αυτός ο φυσικός πνέυμονας για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων εις βάρον των δέντρων, της Φύσης και φυσικά της ίδιας της ζωής. Σας εκλιπαρώ όμως να αποστασιοποιήστε από πολιτική κριτική τύπου ..”εχθές ήρθε η Μέρκελ, σήμερα αυτό…,” γιατί αποπροσανατολίζουν τους ευαισθητοποιήμενους πολίτες από το πραγματικό πρόβλημα. Δεν θα φταίει η Μέρκελ αν καταστραφεί το δάσος φίλτατοι, εμείς θα φταίμε που τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να προστατέυσουμε την πανίδα και την χλωρίδα αυτού του τόπου με απολετεσματικούς νόμους (που να εφαρμόζονται) και μηχανισμούς. Νομίζω ότι τα τραντακτά παραδείγματα μιλούν από μόνα τους δίχως κομματικές παρατάξεις, Πάρνηθα 2007, Πελοππόνησος 2007, Πεντέλη 2008 (ή 9;), Χίος 2012 κτλ κτλ. Τώρα, αν θα επιτραπεί να καταστραφεί ένα δάσος όπου στη θέση του θα κτιστεί χώρος για επικίνδυνα / τοξικά απόβλητα, τότε κυρίες και κύριοι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πολιτισμός σημαίνει να γκρεμίζουμε κτήρια και να φυτέυουμε δέντρα.

  8. τόσα χρόνια ψηφίζανε δεξιά ελεύθερη αγορά, τώρα περιμένουν αριστερή πολιτική από τους δεξιούς… σοκ και πέος θα πάρουν και αυτοί και (πολλοί από) εμείς

  9. Oι υλοτομίες έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες.!!!!
    Η εταιρεία απείλησε τους δασικούς συνεταιρισμούς που αντιδρούσαν, ότι θα φέρει συνεταιρισμούς από άλλες περιοχές – παράλληλα τους πληρώνει αδρά για την αποψιλωτική υλοτόμηση της περιοχής.
    (πληροφόρηση από Δασολόγο του Δασαρχείου Αρναίας)

  10. Το δασαρχείο Αρναίας πριν δύο μέρες συνέλαβε κάτοικο της περιοχής να κόβει λαθραία δέντρα (κακώς). Φυσικά δέχθηκε τις βαρύτατες των ποινών. Κατάσχεση του οχήματος, κράτηση και παραπομπή σε δίκη. Η εταιρεία που παράνομα ξυλεύει τόσους τόνους δάσους δε θα πρέπει να λογοδοτήσει κάποια στιγμή; Αναλογικά ποια θα πρέπει να είναι η ποινή στην περίπτωση αυτή; Τέλος αν το δασαρχείο υπακούσει και επιτρέψει αυτό το απεχθές έγκλημα “με τι μούτρα” θα πιάσει και θα τιμωρήσει αργότερα κάποιον που θα κόβει δύο; τρία; δέντρα; Η νομιμότητα ισχύει μόνο για τους μικρούς τελικά στη χώρα αυτή;

  11. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ? ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ! ΘΑ ΤΗΝ ΣΚΑΨΟΥΜΕ ΟΛΗ? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ

  12. ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ,ΕΚΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ,ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ,ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

  13. Τρομακτικό και απαράδεκτο, ελπίζω να μην προχωρήσει. Πάντως είναι επίσης λυπηρό να ρίχνουμε το φταίξιμο στην (κάθε) Μέρκελ για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας για την οποία φταίμε αποκλειστικά και μόνο εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας (συμφωνώ με τον David)! Πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

  14. ΄το να λες ότι φταίμε όλοι εμείς παίρνοντας όλο το βάρος από αυτά τα καθίκια που υποτίθεται ότι νομοθετούν τους απαλλάσσεις από κάθε είδους ευθύνη που πιθανόν να έχουν, ακόμα κι απέναντι σάυτό που οι ίδιοι νομοθέτησαν!
    Εγώ δλδ. που ποτέ δεν τους ψήφισα;;;;;;;;Θα αναλάβω την ευθύνη για όλους;;;ΟΧΙ!Αυτά τα σκυλιά πρέπει να κυνηγηθούν!Είναι ορκισμένα τέρατα στην υπηρεσία του κάθε Μπόμπολα.Το μόνο που ξέρουν είναι να τους υπηρετούν τυφλά!

  15. Ωραία τα λέμε μεταξύ μας, αλλά γιατί δεν στέλνουμε μια petition για συλλογή υπογραφών στις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις; Σίγουρα έχουν μεγαλύτερο κύρος και επιρροή από εμάς, που αντιδρούμε όπως-όπως και για λίγο χρόνο μόνο (μετά βολευόμαστε πάλι και τα ξεχνάμε όλα κλαίγοντας τη μοίρα μας). Οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις έχουν καταφέρει πολλά μέχρι στιγμής, διότι δεν είναι κυβερνητικές.
    Εδώ το κράτος πολεμάει τον πολίτη και την Ελλάδα στο σύνολό της και μεις περιμένουμε να γίνει κάτι για το περιβάλλον; πολύ περισσότερο όταν από πίσω κρύβονται τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα; Μόνο με εξωτερική βοήθεια και εκβιασμό υπάρχει κάποια μικρή ελπίδα. Εκτός και αν περιμένουμε να χυθεί το αίμα των κατοίκων στις μάχες με τα ΜΑΤ και τους μπράβους των εταιριών (που και πάλι δεν θα έχει αποτέλεσμα). Δεν αρκεί ο ηρωισμός.

    ΑΑΝΤIANT

  16. Στις Σκουριές υπάρχει παραχώρηση ιδιοκτησίας για 3200 στρ. περίπου εκ των οποίων περίπου 200 στρ είναι ιδιωτικά χωράφια που αγοράστηκαν από την εταιρεία. Η υπόλοιπη είναι 3060 στρ. του δημοσίου (δασική έκταση).
    Η εταιρεία προσπαθεί να αγοράσει κι άλλα 1000 στρ μοναστηριακής δασικής έκτασης της Μονής Ιβήρων. Αρχικά δόθηκε η πρώτη έγκριση για υλοτομία 70 στρ. για δρόμους, με βάση την ειδική τεχνική μελέτη. Από αυτά έχουν υλοτομηθεί τα 30 στρ. περίπου και μπορούν να συνεχίσουν εκεί για ένα χρόνο. Τώρα δόθηκαν και άλλες 3 εγκρίσεις υλοτομίας 420 στρ. για δρόμους, κτίρια και άλλες υποδομές ισχύος 12 μηνών. Σημειώνεται ότι το Δασαρχείο δεν έχει την ειδική τεχνική μελέτη για αυτό και χρειάστηκε η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ για να δοθεί η άδεια, αφού το Υπουργείο τους είπε ότι η ειδική τεχνική μελέτη δεν είναι δική τους αρμοδιότητα και άρα δεν πρέπει γι’ αυτό το λόγο να μην εκδίδουν τις άδειες.
    Τα τρία τέταρτα (3/4) των 3200 στρ, στο τέλος των εργασιών της εταιρείας θα μείνουν άγονα, χωρίς να μπορεί να αναγεννηθεί δάσος (ιδιαίτερα στο open pit), αλλά ούτε εκεί που θα γίνουν τα κτίρια (τα οποία καταλαμβάνουν 120 στρ.). Επίσης, μέσα σε 10 μέρες το πολύ θα έχει υλοτομηθεί η έκταση των 420 στρ. αφού δουλεύουν πυρετωδώς, δίνοντας μεγάλα μεροκάματα σε υλοτόμους που φτάνουν τα 300 με 500 ευρώ την ημέρα στον καθένα. Επίσης, ακούστηκε ότι η εταιρεία θα χαρίσει την ξυλεία στους κατοίκους της περιοχής! Αυτή υπολογίζεται σε 3.000 τόνους αρχικά και θα φτάσει τους 7.500 τόνους μόλις ολοκληρωθεί η υλοτομία.
    – Αγώνας για την αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω υλοτόμησης.!
    – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΈΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ κ. ΔΑΣΟΥΛΑ (!) ΤΗΛ. 210 6419339 ΦΑΞ 210 6411523 email. [email protected]

  17. – Διαμαρτυρία γυναικών από την τοπική κοινωνία πραγματοποιήθηκε
    πριν από λίγο στης Σκουριές δείτε το βίντεο που ακολουθεί :
    http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2227.html
    θα τους παρέχουμε πληροφορίες , νομική αλλά και ηθική υποστήριξη, καθώς
    ο αγώνας είναι δύσκολος και οι πιέσεις που υφίστανται είναι μεγάλες.!
    * ΜΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!! *

    • Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βίντεο και τις φωτογραφίες του συγκεκριμένου blog δεν φαίνεται ούτε ένα κομμένο δέντρο, ενώ εμείς τρομάξαμε από αυτά που είδαμε. Ετοιμάω κι εγώ ένα βίντεο.

    • Δεν υπάρχει κάτι νεότερο από πλευράς εταιρείας/ΥΠΕΚΑ. Κόβουν αβέρτα.
      Από τη δική μας πλευρά εξετάζουμε διάφορες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και μια εκδήλωση στην Αθήνα. Θα ενημερώσω μόλις υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

      • Ευχαριστώ πολύ. Επειδή είδα κινητοποίησε στα social media αλλά τίποτα περαιτέρω, προσπαθώ να δω αν υπάρχει κάποιος χώρος για άμεση κινητοποίηση μικρότερων τοπικών οικολογικών συλλόγων, για αντίσταση (ίσως και έμπρακτη). Αν συμβαίνει τώρα η κοπή, πόσος καιρός απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί; Απλώς είδα τις γυναίκες που κινητοποιήθηκαν και σκέφτηκα ότι αν είναι 500 αντί για 50, ίσως έχουμε άλλου είδος αποτελέσματα και έκθεση στα ΜΜΕ κ.λπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.