“Συνδρομή της ΕΕ για την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού της Χαλκιδικής” …και πράσινα άλογα!


Την περασμένη εβδομάδα έκανε το γύρο των ιστολογίων και των ΜΜΕ μια είδηση με τίτλο “Τη συνδρομή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα στην προπαρασκευή της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ άρχισαν πάλι τους επαίνους για τη “μεγάλη επένδυση” που τώρα πια “θα παρακολουθείται στενά από την Ε.Ε”, οι υπέρμαχοι της επένδυσης πανηγύρισαν και αυτοί που έψαχναν άλλοθι για να στηρίξουν την καταστροφή της Χαλκιδικής, το βρήκαν. Όλα καλά, η επένδυση θα έχει τη βούλα της Ε.Ε., εσείς γιατί φωνάζετε;

Ιωάννης Τσουκαλάς : «Ας αφήσουμε το νέο να γεννηθεί»Γιατί εμείς το ψάξαμε λίγο περισσότερο… Η “είδηση” προέρχεται από δελτίο τύπου του κυρίου της φωτογραφίας που τυγχάνει Ευρωβολευτής της ΝΔ. Και είναι πέρα για πέρα παραπλανητική! O Eπίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik δεν προσέφερε ΠΟΤΕ τη “συνδρομή της Ε.Ε. για την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής”. Άλλα πράγματα είπε ο Επίτροπος, που φαίνεται δεν ικανοποίησαν τον κ. Τσουκαλά κι έτσι “διαμορφώθηκαν” καταλλήλως πριν σερβιριστούν στο Ελληνικό κοινό…

Στις 20 Απριλίου 2012 ο κ. Τσουκαλάς κατέθεσε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα: “Διασφάλιση της λειτουργίας της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η ερώτηση καταλήγει ως εξής:

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Δεδομένων των τεράστιων αναγκών της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι σε θέση η Επιτροπή να παράσχει τεχνογνωσία στην Ελληνική Κυβέρνηση και να συμβάλει στην αξιολόγηση και παρακολούθηση αυτής της σημαντικής επένδυσης και στη διαφύλαξη του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος; Μια τέτοια βοήθεια θα διασφάλιζε την τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών όρων, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην επένδυση και θα αποδείκνυε ότι αναπτυξιακές δραστηριότητες δεν είναι κατ’ ανάγκη αντίθετες με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η εμπειρία αντίστοιχων έργων σε άλλα κράτη μέλη έχει αποδείξει.
2. Θα μπορούσε η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα, με συμβολή των υπηρεσιών της Επιτροπής, να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την αξιολόγηση και υλοποίηση της επένδυσης;
3. Τι στοιχεία έχει συλλέξει η Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2006/21/ΕΚ; Είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
4. Διαθέτει η Επιτροπή πληροφορίες για επιτυχημένες παρόμοιες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού σε άλλα κράτη μέλη, όπου η εξορυκτική δραστηριότητα πραγματοποιείται με σεβασμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ;

Η ερώτηση αφορούσε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και την επένδυση χρυσού της Χαλκιδικής, η απάντηση όμως όχι. Το επίσημο κείμενο της απάντησης στα Ελληνικά είναι διαθέσιμο εδώ.  Λέει ο Επίτροπος:

1. Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της επιμερισμένης διαχείρισης, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επιλογή, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την παρακολούθηση των έργων. Η Επιτροπή δεν δύναται να υποκαταστήσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τις αρμοδιότητές τους.

2. Η αποστολή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό και συντονισμό, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, της τεχνικής συνδρομής που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής. Το εν λόγω πρόγραμμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εκχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης. Επομένως, η Ομάδα Δράσης θα ήταν σε θέση να συνδράμει τις ελληνικές αρχές κατά την προπαρασκευή της ανάθεσης και υλοποίησης συμφωνιών εκχώρησης που αφορούν μεταλλεία χρυσού. Έως τώρα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει την Ομάδα Δράσης σε αυτό το πλαίσιο.

Τι σχέση έχει η ΙΔΙΩΤΙΚΗ επένδυση στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ Μεταλλεία Κασσάνδρας με το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής; Καμμία, προφανώς. Γι’αυτό και δεν γίνεται καμμία αναφορά στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, παρά μόνο σε ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ συμφωνίες εκχώρησης μεταλλείων χρυσού. Η Επιτροπή δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παρέμβει στην πορεία υλοποίησης (ή μη) της συγκεκριμένης επένδυσης. Αρνητική είναι η απάντηση του Επιτρόπου και όχι θετική!

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο του δελτίου τύπου του κ. Τσουκαλά (εδώ) λέει ακριβώς αυτά που είπαμε κι εμείς παραπάνω. Ο τίτλος όμως λέει ακριβώς τα αντίθετα από το κείμενο. Ο πονηρός κ. Τσουκαλάς γνωρίζει προφανώς ότι οι περισσότεροι αναγνώστες διαβάζουν μόνο τους τίτλους των ειδήσεων και όχι όλη την είδηση. Κι έτσι με ένα δελτίο τύπου, ο κ. Ευρωβουλευτής διαστρεβλώνει την πραγματικότητα περιβάλλοντας τη “χρυσή επένδυση” με ένα ψεύτικό μανδύα “εγκυρότητας” και “αντικειμενικότητας”. Προπαγάνδα ονομάζεται αυτό και διερωτόμαστε γιατί το κάνει…

Επίσης σημειώνουμε την απάντηση του Επιτρόπου στο τρίτο ερώτημα του Ευρωβουλευτή:

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ΕΠΕ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις· όλες οι αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και το ενδιαφερόμενο κοινό είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να εκφέρουν τη γνώμη τους.

Το γνωστό παραμυθάκι της “διαβούλευσης” που επαναλαμβάνεται ίδιο κι απαράλλαχτο εδώ και δύο χρόνια στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ και στα social media της Μαργαρίτας… Είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε λίγο την ανύπαρκτη διαβούλευση και εκείνη τη στημένη, ομόφωνα  θετική γνωμοδότηση του τελευταίου Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εκείνη που είχε σκοπό να παραχαράξει τη θέληση των κατοίκων της Χαλκιδικής που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αντίθετη στο έργο.

Στην επόμενη ανάρτηση.


Μία απάντηση στο ““Συνδρομή της ΕΕ για την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού της Χαλκιδικής” …και πράσινα άλογα!”

  1. Εξαιρετική δουλειά κάνετε… Εάν αυτή η δήλωση του κυρίου Τσουκαλά ήταν κάτι που έκανε μια ιδιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παραπλανιτική διαφήμιση… οι πολιτικοί όμως προστατεύονται… Δόξα τω θεό υπάρχει και το παραητηρήριο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.