Το ΟΡΑΜΑ του Χρήστου Πάχτα για το Δήμο Αριστοτέλη: Φαλακρά δάση και τρωγλοδύτες δημότες


paxtas-mine

Tελειωμό δεν έχουν οι δολοπλοκίες και οι παρανομίες του Δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα για να προωθήσει το καταστροφικό σχέδιο της ELDORADO GOLD για τη Χαλκιδική.

Με το 19510/28.09.2011 έγγραφο το Δασαρχείο Αρναίας ζητούσε τη «Γνωμοδότηση του Δήμου Αριστοτέλη για την παραχώρηση δημοσίων δασών για την υλοποίηση των έργων α) “Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας” και β) “Απομάκρυνση, καθαρισμός χώρου παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας” … όπως αυτά εγκρίθηκαν με την ΚΥΑ 201745/26.07.2011…».

Ο Δήμος Αριστοτέλη στον οποίο απευθύνεται το Δασαρχείο είναι φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει για την παραχώρηση δασών στα διοικητικά όρια του Δήμου. Ο Χρήστος Πάχτας όμως θεώρησε ότι θα ήταν “παρακινδυνευμένο” να θέσει το θέμα στο ΔΣ. Ετσι απέκρυψε το έγγραφο για έξι ολόκληρους μήνες,  σε συμπαιγνία με την Πρόεδρο του ΔΣ Ελένη Καραστέργιου, η οποία ενώ γνώριζε το έγγραφο δεν το έφερε σαν θέμα στις έξι συνεδριάσεις του ΔΣ από τις 28.09.2011 μέχρι τις 13.03.2012.

Στις 13 Μαρτίου, με το έγγραφο του 7171/13.03.2012, ο Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας ως “Δήμος Αριστοτέλη” γνωμοδοτεί θετικά για την παραχώρηση δημοσίων δασών, προς υλοποίηση των έργων που αναφέρονται στο έγγραφο του Δασαρχείου. Το έγγραφο/γνωμοδότηση του Πάχτα δεν ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ώστε να λάβουν γνώση οι δημότες για τις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο τους. Αλλά τι σχέση είχε ποτέ ο Χρήστος Πάχτας με τη διαύγεια και τη διαφάνεια;

Και τι αφορά αυτή η γνωμοδότηση; Σύμφωνα με την ΚΥΑ 201745/2011 «Το έργο που προτείνεται στο Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αφορά στο σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας τα οποία εκτείνονται εντός συνολικής μεταλλευτικής παραχώρησης 264.000 στρεμ, (317.000 στρεμ. κατά τη σύμβαση μεταβίβασης)».

Έτσι ο Χρήστος Πάχτας γνωμοδοτεί ΘΕΤΙΚΑ μόνος του για την παραχώρηση και την αποψίλωση οσοδήποτε μεγάλης έκτασης δάσους, σε οποιαδήποτε περιοχή των 317.000 στρεμ. της Μεταλλευτικής Περιοχής του Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.

Ο Δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής στα 744.000 στρεμ. της έκτασής του “χώρεσε” τα 317.000 στρεμ. της Μεταλλευτικής Περιοχής και τα 50.000 στρεμ. της Βιομηχανικής Περιοχής υψηλής όχλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σαν μέτρο σύγκρισης, το σύνολο των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙ.ΠΑ.) σε ολόκληρη την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης είναι μόλις 32.000 στρέμματα. Η έκταση αυτή των 317.000 στρεμμάτων έχει δασοκάλυψη 92% και περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους υδροφορείς της Χαλκιδικής, τους ορεινούς όγκους του Κακάβου και του Στρατονικού Όρους.

Από τον Ιανουάριο 2011, Δήμαρχος Αριστοτέλη είναι ο Χρήστος Πάχτας ο γνωστός από την φερώνυμη “(ν)τροπολογία PORTO CARRAS”, του αποχαρακτηρισμού πυκνού δάσους 17.000 στρεμ. για να κτισθούν 320.000 τ.μ. πολυτελών κατοικιών προς πώληση από τον γνωστό “επιχειρηματία” Κώστα Στέγκο. Η (ν)τροπολογία ανάγκασε τον Γιώργο Παπανδρέου να πετάξει τον Ιανουάριο 2004 τον Πάχτα στα αζήτητα της πολιτικής σκηνής.

Πριν από την “(ν)τροπολογία PORTO CARRAS” είχε προλάβει να οργανώσει και να εκτελέσει τον Δεκέμβριο 2003 την καταλήστευση της Δημόσιας Περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από τους Κούτρα-Μπόμπολα. Με μια δεύτερη “(ν)τροπολογία Πάχτα”, στο Νόμο 3220/28.01.2004, η Βουλή κύρωσε τη ληστεία και θωράκισε νομικά την ατιμωρησία των τριών συνενόχων. Έτσι τουλάχιστον ελπίζουν.

Τελικά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και ο ορυκτός πλούτος τους των 22 δις ευρώ καταλήξαν στην ELDORADO GOLD /ΑΚΤΩΡ μετά από πλήθος μεταμορφώσεων που απέδωσαν στους Μπόμπολα-Κούτρα περί τα 500 εκατ. δολάρια και το 4% των μετοχών της Καναδικής ELDORADO GOLD/ΑΚΤΩΡ η οποία ελέγχει πλέον το 100% την μετοχών της HELLAS GOLD (ή H.G.).

Πρόεδρος της H.G. και απόλυτος διαχειριστής του επενδυτικού της σχεδίου είναι ο Δημήτρης Κούτρας. Ο Δήμος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ είναι πλέον Καναδικό Προτεκτοράτο με φερέφωνο του Κούτρα το Δήμαρχο Πάχτα.

Το ΟΡΑΜΑ του Πάχτα για τη Β.Α. Χαλκιδική, το σημερινό Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και τους δημότες του, ξεδιπλώνεται μέσα από το απάνθισμα των αναφορών του στα Μεταλλεία και στη Μεταλλουργία Χρυσού:

Συνεδρίαση Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, 3 Νοεμβρίου 2011 (δείτε εδώ):
Χρήστος Πάχτας: “Μεγάλωσα σε μια πόλη του Βελγίου. Ο μπαμπάς μου ήταν εργάτης στα Ορυχεία της. Κάθε μέρα που γύριζε από τη βάρδια, μαύρος και μισοπεθαμένος, η μαμά μου τον ανάγκαζε να πιεί δυο μπουκάλια γάλα για να καθαρίσουν τα πνευμόνια του από τη σκόνη της στοάς. Είναι ο μόνος που επέζησε από τους συναδέλφους του”.

30 Ιουλίου 1996, ΙΑ’ συνεδρίαση  της Βουλής για την κύρωση της Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX:
“Είναι αναγκαιότητα η άμεση σωτηρία των μεταλλείων ΜΑΣ (!) ώστε να μην καταρρεύσουν μαζί τους οι κόποι και οι προσπάθειες μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει μοχθήσει και ιδρώσει όσο καμιά για να πάρει τη ζωή κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης. Να πάρει ζωή για τους δικούς της, αφήνοντας πολλές φορές στο διάβα του χρόνου ζωή από τη ζωή ή ακόμα και την ίδια της τη ζωή μέσα στη γη, μέσα στα καυτά και επικίνδυνα σπλάχνα της γης”.

Μόνο από βαρείας μορφής ψυχασθένεια ή για λόγους εκδίκησης των συμπατριωτών του που δεν είχαν τις δικές του τραυματικές εμπειρίες των καθοριστικών παιδικών και νεανικών του χρόνων, θα είχε ΟΡΑΜΑ να μετατρέψει τους συμπατριώτες του σε τρωγλοδύτες που “θα μοχθούν και θα ιδρώνουν για να πάρουν ζωή μέσα στα καυτά και επικίνδυνα σπλάχνα της γης”.

Η ψυχασθένεια όμως του Χρήστου Πάχτα εξελίσσεται σε καταστροφική μανία για τα δάση.

Με τη διαταραγμένη λογική του ο Δήμαρχος αποφάσισε ότι αφού οι Δημότες του θα γίνουν τρωγλοδύτες, τα φαλακρά δάση θα “δένουν αρμονικά” με το εργασιακό περιβάλλον που οραματίζεται για αυτούς από κοινού με τους Μπόμπολα-Κούτρα.

Το έγγραφο/γνωμοδότηση αποκαλύπτει τα τραύματα που άφησαν στο Χρήστο Πάχτα τα χρόνια που έζησε στο καταθλιπτικό περιβάλλον της περιοχής των Ορυχείων στο Βέλγιο.

Τα δάση, τα ρέματα, τα βουνά της Χαλκιδικής είναι ομορφιές που τις στερήθηκε στα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Τώρα νιώθει ότι επιτέλους μπορεί να τα στερήσει από τους Δημότες του, από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Τρωγλοδύτες Δημότες, φαλακρά δάση, τέλματα τοξικών αποβλήτων, όξινα νερά, κόκκινη θάλασσα, τοξική σκόνη και βαρειές ρυπογόνες βιομηχανίες σαν Δήμος είναι το ΟΡΑΜΑ του, που πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να το πραγματοποιήσει μετά από προσωπικό Αγώνα μιας εικοσαετίας.

Η πανωλεθρία της ΜΕΤΒΑ και της TVX παραμερίστηκαν στον διαταραγμένο ψυχικό του κόσμο. Με τους αδίστακτους Μπόμπολα-Κούτρα, με τους “ugly Canadians” (δείτε εδώ) της ELDORADO GOLD και με μια κυβέρνηση προδοτών ταγμένη στο ξεπούλημα της χώρας, ο Χρήστος Πάχτας πίστευε μέχρι το Μάρτιο 2012 ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές γι’ αυτόν.

Όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Η δυναμική αντίσταση των κατοίκων κατά της ΜΕΤΒΑ και της TVX επαναλαμβάνεται αποφασιστικά από πολλαπλάσιες δυνάμεις κατοίκων.


5 απαντήσεις στο “Το ΟΡΑΜΑ του Χρήστου Πάχτα για το Δήμο Αριστοτέλη: Φαλακρά δάση και τρωγλοδύτες δημότες”

  1. καλημερα.
    δεν ειναι το οραμα του Παχτα μονο, ειναι πλαιων κυβερνητικο οραμα, το δηλωσε αλλωστε και ο προθυπουργος χθες στην Μερκελ.Απλος αποδεικνηετε οτι παντα ηταν οραματηστης και προτοπορος ο κ. Παχτας.

  2. Τί Ρήγας, τί Ρηγόπουλα! εἶν᾿ ὁ καινούριος κύρης,
    ποὺ πλάκωσε μὲ ξένο βιὸ νὰ γένῃ νοικοκύρης.
    Παληόφραγκοι, ποὺ πέφτουνε σὰν ὄρνια στὰ ψοφίμια,
    ἐκεῖνοι πάντα κυνηγοὶ καὶ πάντα ἐμεῖς ἀγρίμια.

  3. “Στα αζήτητα της πολιτικής”; Και ποιος τον ξαναψήφισε, ωρέ Έλληνες, μόνος του βγήκε; Ως πότε θα βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Μετά οι μετανάστες μας φταίνε;

  4. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Είναι δήμαρχος, πάει να πει τον ψήφισε η πλειοψηφία των κατοίκων. Οι κάτοικοι είναι που ευθύνονται για την καταστροφή του τόπου τους και όχι ο Πάχτας και κάθε Πάχτας. Οι Πάχτηδες και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους. Και Πάχτηδες υπήρχαν πάντα και πάντα θα υπάρχουν δυστυχώς, αυτό δεν αλλάζει.
    Αυτό που είναι δυνατόν να αλλάξει είναι η νοοτροπία του κόσμου, η ανάπτυξη αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής. Κι’ αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Οι κάτοικοι είναι που μετά από κάποια χρόνια θα μείνουν με ένα σεληνιακό τοπίο όπου δεν θα φυτρώνει τίποτα, επομένως αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν. Τώρα πως θα γίνει δεν ξέρω, ίσως αν καταλάβαινε κανείς ποιά ανάγκη ή ποιά αυταπάτη τους ωθεί να υποστηρίζουν πράξεις που θα στραφούν εναντίον τους και εναντίον των παιδιών τους σε λίγα χρόνια. Αν είναι η φτώχεια και η ανέχεια, ίσως μεταπειστούν αν βρουν ουσιαστική στήριξη από τους υπόλοιπους. Αν είναι η απληστία και η αφέλεια τους, τότε μάλλον δεν γίνεται τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.