Η εμπορευματοποίηση των ποταμών και της βροχής μας μειώνει όλους – The Guardian


Οι πληρωμές για “υπηρεσίες οικοσυστήματος” μοιάζουν με το προοίμιο της μεγαλύτερης όλων των ιδιωτικοποίησεων: της πλήρους ιδιωτικοποίησης της φύσης.

Gunnerside village Swaledale Yorkshire Dales

Του από guardian.co.uk. Διαβάστε το, είναι τρομακτικό!

“Ο πρώτος άνθρωπος που περιέφραξε ενα κομμάτι γης και σκέφτηκε να πει “αυτό είναι δικό μου” και βρήκε ανθρώπους τόσο αφελείς ώστε να τον πιστέψουν ήταν ο πραγματικός θεμελιωτής της πολιτικής κοινωνίας. Απο πόσα εγκλήματα δεν θα είχε γλιτώσει το ανθρώπινο γένος αν κάποιος είχε βγάλει τους πασσάλους και σκεπάσει με χώμα τα χαντάκια και φώναζε στους συνανθρώπους του: Προσοχή στα λόγια αυτού του απατεώνα, είστε χαμένοι αν ξεχάσετε ότι οι καρποί της γης ανήκουν σε όλους και η ίδια η γη σε κανέναν”

Ο Jean Jacques Rousseau θα αναγνώριζε αυτή τη στιγμή. Τώρα δεν είναι η γη που περικλείουν οι απατεώνες, αλλά όλος ο υπόλοιπος φυσικός κόσμος. Σε πολλές χώρες, και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φύση αποτιμάται και εμπορευματοποιείται, έτσι ώστε να μπορεί να ανταλλαχθεί με μετρητά.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με ζήλο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με κόστος £ 100.000, ανέθεσε σε μια ερευνητική εταιρεία να βγάλει μια συνολικά ετήσια τιμή για τα οικοσυστήματα της Αγγλίας. Αφού πήρε τα χρήματα, η εταιρεία ανέφερε ότι αυτή η άσκηση ήταν “θεωρητικά δύσκολο να ολοκληρωθεί και ότι, κατά την άποψη ορισμένων, δεν ήταν μια θεωρητικά σωστή προσπάθεια”. Μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα οικοσυστήματα της Αγγλίας, τόνισε, “μπορεί στην πραγματικότητα να είναι άπειρης αξίας”.

Αυτή η σπάνια αναλαμπή κοινής λογικής δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τη σημερινή κυβέρνηση από την προσπάθεια να βάλει πρώτη μια τιμή στη φύση και, στη συνέχεια, να δημιουργησεί μια αγορά στην διάθεσή της. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα μια Επιτροπή Φυσικού Κεφαλαίου, μια Ομάδα Εργασίας για τα Οικοσυστήματα και ένα εμπνευσμένο νέο λεξιλόγιο. Δεν την ονομάζουμε πια φύση: τώρα ο σωστός όρος είναι “φυσικό κεφάλαιο”. Οι φυσικές διεργασίες έχουν γίνει “υπηρεσίες του οικοσυστήματος”, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο για να μας εξυπηρετούν. Λόφοι, δάση και λεκάνες απορροής ποταμών είναι τώρα “πράσινες υποδομές, ενώ η βιοποικιλότητα οι οικότοποι είναι “κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων” μέσα σε μια “αγορά οικοσυστημάτων”. Σε όλα θα δοθεί μια τιμή και όλα θα γίνουν εξαργυρώσιμα.

Το επιχείρημα υπέρ αυτής της προσέγγισης είναι συγκροτημένο και ευλογοφανές. Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν το φυσικό κόσμο σα να μην αξίζει τίποτα. Τιμολογώντας τη φύση και ενσωματώνοντας αυτή την τιμή στο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών δημιουργείται ένα οικονομικό κίνητρο για την προστασία της. Σίγουρα είναι ελκυστικό, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος. Η Ομάδα Εργασίας για την Αγορά Οικοσυστημάτων κάνει λόγο για “σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σε αγορές που σχετίζονται με τη φύση – της τάξης των δισεκατομμυρίων λιρών σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Η εμπορευματοποίηση, η οικονομική μεγέθυνση, οι αφηρημένη οικονομία, η εξουσία των εταιρειών: αυτές δεν είναι οι διαδικασίες που οδηγούν την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση; Τώρα μας λένε ότι για να σώθει η βιόσφαιρα χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτές.

Οι πληρωμές για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων μου φαίνονται σαν το προοίμιο της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης από τότε που ο απατεώνας του Rousseau αξίωσε για πρώτη φορά την αποκλειστικότητα πάνω στη γη. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να περιγράφει τους ιδιοκτήτες γης ως “πάροχους” των υπηρεσιών οικοσυστήματος, σα να είχαν δημιουργήσει τη βροχή και τους λόφους και τα ποτάμια και την άγρια ​​φύση που τους κατοικεί. Θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες αυτές, είτε από την κυβέρνηση είτε από “χρήστες”. Ακούγεται σαν το σχέδιο για το ΕΣΥ.

Η ιδιοκτησία γης από την εποχή του πρώτου απατεώνα περιλάμβανε την σταδιακή συσσώρευση αποκλειστικών δικαιωμάτων, τα οποία κατασχέθηκαν από το λαό. Οι πληρωμές για υπηρεσίες οικοσυστήματος προεκτείνουν την καταπάτηση με το διορισμό του ιδιοκτήτη της γης ως ιδιοκτήτη και υποκινητή της άγριας ζωής, της ροής του νερού, του κύκλου του άνθρακα, των φυσικών διεργασίων που προηγουμένως θεωρούνταν ότι ανήκουν σε όλους και σε κανέναν.

Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Μόλις ένας πόρος έχει εμπορευματοποιηθεί, έρχονται οι κερδοσκόποι και οι έμποροι. Η Ομάδα Εργασίας για την Αγορά Οικοσυστημάτων μιλά τώρα για “αξιοποίηση της χρηματοοικονομικής εξειδίκευσης του Σίτυ για να αξιολογηθούν οι τρόποι που αυτές οι ανάμικτες πηγές εσόδων και τιτλοποιήσεις ενισχύουν την απόδοση της επένδυσης ενός περιβαλλοντικού ομολόγου” . Αυτό δίνει μια ιδέα για το πόσο μακριά αυτή η διαδικασία έχει προχωρήσει – και για τη μπουρδολογία που έχει αρχίσει να παράγει.

Ήδη η κυβέρνηση αναπτύσσει μια αγορά για την εμπορία της άγριας ​​ζωής, πειραματιζόμενη με αυτό που αποκαλεί “αντιστάθμιση της βιοποικιλότητας”. Αν μια μεταλλευτική εταιρεία θέλει να καταστρέψει ένα σπάνιο λιβάδι, για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει άφεση αμαρτιών πληρώνοντας κάποιον για να δημιουργήσει ένα άλλο κάπου αλλού (σημ.: αυτό συμβαίνει ήδη, και εδώ στην Ελλάδα). Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αυτές οι ανταλλαγές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να αντισταθμιστεί μια “πραγματικά αναπόφευκτη ζημία” και “δεν πρέπει να γίνουν μια άδεια για καταστροφή”. Αλλά από τη στιγμή που η βασική αρχή έχει καθιερωθεί  και η αγορά λειτουργεί, για πόσο καιρό θα εκτιμούν ότι η αυτή η γραμμή θα κρατήσει; Η φύση, κάτω από αυτό το σύστημα, θα γίνει εμπορεύσιμη όπως όλα τα άλλα.

Όπως και άλλες πτυχές του νεοφιλελευθερισμού, η εμπορευματοποίηση της φύσης ματαιώνει τη δημοκρατική επιλογή. Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να υποστηρίζουμε ότι ένα οικοσύστημα ή ένα τοπίο πρέπει να προστατευθεί γιατί μας δίνει απόλαυση και θαυμασμό. Θα μας πούνε ότι η εγγενής του αξία έχει ήδη υπολογιστεί και, χωρίς αμφιβολία, ότι αποδεικνύεται πως αξίζει λιγότερο από ό,τι οι άλλες χρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί η γη. Η αγορά μίλησε: τέλος της συζήτησης.

Όλα αυτά τα μπερδεμένα, υποκειμενικά θέματα, οι κινητήριες δυνάμεις της δημοκρατίας, θα επιλυθούν σε μια στήλη με αριθμούς. Οι κυβερνήσεις δεν θα χρειάζεται να ρυθμίσουν. Η αγορά θα πάρει τις αποφάσεις που οι πολιτικοί αποφεύγουν. Αλλά το εμπόριο είναι ένας άστατος αφέντης, και δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν παρά μόνο  σε εκείνους με τα λεφτά. Η κοστολόγηση και πώληση της φύσης αποτελεί άλλη μια μεταβίβαση εξουσίας στις εταιρείες και τους πολύ πλούσιους.

Μας μειώνει, μειώνει τη φύση. Μετατρέποντας τον φυσικό κόσμο σε μια θυγατρική της εταιρικής οικονομίας, επαναβεβαιώνει το βιβλικό δόγμα της κυριαρχίας. Τεμαχίζει τη βιόσφαιρα σε συστατικά εμπορεύματα: ήδη η ομάδα εργασίας της κυβέρνησης μιλάει για “διαχωρισμό” των υπηρεσιών οικοσυστήματος, έναν όρο που δανείστηκε από προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να έχει νόημα από οικονομική άποψη. Δεν έχει κανένα οικολογικό νόημα. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για το φυσικό κόσμο, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε ότι οι λειτουργίες του δεν μπορούν να διαχωριστούν με ασφάλεια.

Σπάνια θα είναι τα λεφτά που θα βγουν από την προστασία της φύσης συγκρίσιμα με τα λεφτά που βγουν από την καταστροφή της. Η φύση προσφέρει χαμηλά ποσοστά απόδοσης σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις. Αν επιτρέψουμε να μετατοπιστεί η συζήτηση  από τις αξίες στην αξία – από την αγάπη στην απληστία – παραχωρούμε το φυσικό κόσμο στις δυνάμεις που τον καταστρέφουν. Tραβήξτε τους πασσάλους, γεμίστε το χαντάκι, πάλι μας εξαπατούν.


8 απαντήσεις στο “Η εμπορευματοποίηση των ποταμών και της βροχής μας μειώνει όλους – The Guardian”

 1. Εξαιρετικό! Φοβάμαι πως έχουμε καταντήσει ένα αποσβολωμένο πλήθος που του δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάει το δάχτυλο, αλλά σε κάθε περίπτωση, αξίζει να διαβαστεί η προφανής αλήθεια…

 2. Κείμενο με τεράστιο ειδικό βάρος, βαθειά ανθρώπινο και φιλοσοφημένο, δυστυχώς όμως απόλυτα ακατανόητο από τους εξωγήϊνους κερδολάγνους που ευχαρίστως θα πουλούσαν και τη μάνα τους και τον πατέρα τους και τα παιδιά τους αν θα μυριζόταν κέρδος από αυτό. Για τη συνείδησή τους δεν μιλάμε, αυτήν την έχουν προ πολλού ξεπουλήσει. Τόσο προ πολλού που δεν θυμούνται ούτε καν τι ήταν αυτό.
  Καμιά ελπίδα βέβαια τέτοια κείμενα να περάσουν τα τείχη περιχαρακωμένων ακαδημαϊκών μονάδων που στο όνομα του αγοραίου πραγματισμού και μιας διάτρητης δήθεν ορθολογικότητας είναι σφιχταγκαλιασμένες με τους εμπόρους της γης, προσδοκώντας και αυτές το κατι τί τους από το γενικό ξεπούλημα.

 3. Πάρα πολύ καλό!

  Όπως και στη δεκαετία του 1990 η κοινωνία αντικαταστάθηκε με το ‘κοινωνικό κεφάλαιο’ (social capital)

  (Θα σας παρακαλούσα, αν θέλετε, να δίνατε την ακριβή ιστοσελίδα, ώστε αν κάποιος ενδιαφερθεί, να ανατρέξει)

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/06/price-rivers-rain-greatest-privatisation

 4. Πραγματικα ωραιο και ουσιαστικο κειμενο, που μας ανοιγει τα ματια για το πως;; δημιουργουν “αξιες για εκμεταλλευση” και ευκαιριες “δημιουργιας κερδους” για τους διαθετοντες τα κεφαλαια, με επενδυσεις σε νεους χωρους για μπιζνες με φυσικους πορους και την φυση!!!!!. Ξεπουλουν και βαζουν σε εμπορια πραγματα που ανηκουν σε ολους μας!!(η φυση δεν ειναι εμπορευμα ειναι λαικη περιουσια!!!)
  Ομως τετοια πληροφορηση ειναι και ευκαιρια και αφορμη να συνηδιτοποιησουμε οτι “οι λεβεντες” των δικων μας εξουσιων, ηδη δουλευουν και μετατρεπουν τους “φυσικους μας πορους” σε αξιες για εκμεταλευση και εμπορια και προχωρουν σε δημιουργια Αγορας και ευκαιρειων για να προσελκυσουν “ξενες επενδυσεις”!!!
  Προσεξτε την ολη λογικη της “ολικης καλυψης του κοστους νερου” που σαν νεα πλατφορμα, εχουν καθιερωσει ηδη, σε καθε σχεδιασμο ιδιωτικης διαχειρησης υδατων” σε καθε “υδατικη λεκανη απορροης” της χωρας μας στης προσφατες μελετες της Γεν.Γραμματειας Υδατων του ΥΠΕΚΑ!! υπο τον κ.Ανδρεαδακη, Οπου: το νερο γινεται αντικειμενο εκμεταλευσης απο ιδιωτη επενδυτη που εγκαθιστα του δικους του ορους εκμεταλλευσης-πωλησης και εμποριας, στον οποιο χρηστη του(γεωργια,ποσιμο,ανθρωπινες χρησης κ.λ.π). με την προυποθεση να διασφαλιζονται οι αποδωσεις κεφαλαιου που επενδυονται και να βγαζει τα εξοδα του.(τα οποια θελει) ο μηχανισμος “Παραγωγης-διανομης και εκμεταλευσης του” και να αφηνει και καποιο κερδος.Ετσι Το νερο, γινεται “πανακριβο εμπορευμα” και καθιερωνεται το δικαιωμα χρησης του να γινεται με “εμπορευματικους ορους” και η διαθεση- διανομη του στους χρηστες του τοπου(Γεωργους,Κατοικους,Βιοτεχνες κ.λ.π.!!!!) με τους ορους του επενδυτη!!!
  Οπως επισης προσεξτε οτι: την “ιδιοκτησια γης” την εκοψαν οριζοντια στα δυο και διακρινουν πλεον “ιδιοκτησια της επιφανειας της γης”, για καλιεργειες και οικοδομηση και σε “ιδιοκτησια υπεδαφους” (με οτι αυτο περιεχει ,μεταλλευματα,Νερο,κ.λ.π.), Ξεκινησαν ηδη πουλωντας ξεχωριστα “δικαιωματα εκμεταλλευσης υπεδαφους” για να προσελκυσουν επενδυσεις μεταλλευτικων εταιρειων, ανεξαρτητα απο το τι υπαρχει στην επιφανεια!!!!
  Ενω για την “ιδιοκτησια της επιφανειας της γης” ειναι προ πολλου γνωστες οι κομπινες που γινονται με τα “σχεδια πολεων” και την “αλλαγη χρησεων γης” γι οπου αλλαγες “χρησης γης”προσποριζουν περιουσιες “στα δικα τους” κομματικα παιδια!!!
  Δεν ειμαστε λοιπον μακρια απο την εφαρμογη τετοιων ιδεων για ξεπουλημα της φυσης και των φυσικων πορων των τοπων!! κομπινες κονομας!!!
  Ετσι αλλωστε, μπορει να γινει κατανοητο το πως;; γινεται, ο μνημονιακος υπουργος Οικονομικων να περναει αμεσως μετα στο Υπουργειο Περιβαλλοντος και να μεθοδευει αμεσα ,με σειρα νεων νομων, την υποστασιοποιηση ολων τουτων των νεων δυνατοτητων κερδοσκοπιας επι της ελλαδικης φυσης και των φυσικων πορων για να προσελκυστουν ξενες επενδυσεις!!! Ειδες η Ελλας!! και μετα σου λενε πως ειμαστε καθυστερημενοι!!!!!! Οχι. ειμαστε στην πρωτοπορια του κομπραδορικου καπιταλισμου!!!
  Φιλικα Θανασης Παντελογλου, ΙΤΑΠ Οινοφυτα Βοιωτιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.