Συλλαλητήριο για τα μεταλλεία με αιχμή το ουράνιο


Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνει στις 30 Αυγούστου, στη Πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο, μ` αιχμή την διαπιστωμένη ύπαρξη ουρανίου στην επίμαχη περιοχή των Κρουσίων για την οποία δόθηκε άδεια εξόρυξης χρυσού στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Όπως τονίζει το Μέτωπο, εξόρυξη ουρανίου δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά γιατί το ουράνιο είναι στρατηγικό ορυκτό, οπότε γεννάται το ερώτημα πώς η πολιτεία δίνει άδει εξόρυξης σε μια περιοχή που περιέχει ουράνιο, μιλώντας μόνο για χρυσό.

Η ανακοίνωση του Μετώπου έχει ως εξής:

Οι φήμες και οι υποψίες υπήρχαν, ακούσματα από τους ανθρώπους στα χωριά υπήρχαν, «ουράνιο» ακούγαμε από δω κι από εκεί, απ’ τον έναν κι απ’ τον άλλο – από όλους – εκτός από τους ανθρώπους του Υπουργείου. Αυτοί όποτε ρωτήθηκαν απάντησαν με τη σιωπή τους. Υπάρχει ουράνιο; Επιτρέπεται η εξόρυξή του; Είναι επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον; Απαντήσεις από  το ΥΠΕΚΑ, υπεύθυνες και σοβαρές δεν υπάρχουν.

Γι’ αυτό αγαπητοί μας συμπολίτες ψάξαμε μόνοι μας και ορίστε λοιπόν οι απαντήσεις:

 1. Ουράνιο υπάρχει, μετρήσεις υπάρχουν, αποδείξεις υπάρχουν (από το ΙΓΜΕ και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.)
 2. 2.       Ο μεταλλευτικός κώδικας (Ν. 210/1973) αναφέρει σαφώς ότι εξόρυξη ουρανίου δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά γιατί το ουράνιο είναι στρατηγικό ορυκτό. Γεννάται το εύλογο ερώτημα πώς η επίσημη πολιτεία δίνει σε διαγωνισμό μια περιοχή που περιέχει ουράνιο…μιλώντας μόνο για χρυσό; Και τι θέλουν τελικά να εξορύξουν από τον τόπο μας;

Στις 23 Ιούλη οι φορείς του τόπου μας χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα, στο ΥΠΕΚΑ, λέγοντάς τους ότι το Κιλκίς κάθεται πάνω σε μια ραδιενεργή βόμβα – να μη μας θυσιάσουν! Αυτοί, στις 31 Ιούλη υπέγραψαν την κατακύρωση του διαγωνισμού – άναψαν το φυτίλι!

Τι είναι το ουράνιο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον; Μάθετε :

«Το Ουράνιο (U) ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι ραδιενεργό και τοξικό.» (UBA 2005, Schnug et al. 2008, Coetzee 2008).-  «Η εξόρυξη ουρανίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και έχει σοβαρές και μακροχρόνιας διάρκειας επιπτώσεις στο περιβάλλον» – «Τα ισότοπα ουρανίου παραμένουν ραδιενεργά για εκατομμύρια χρόνια: Για να χάσει τη ραδιενέργειά του το U238 πρέπει να περάσουν 4,5 δις. χρόνια, για το U235 να περάσουν 704 εκατ. χρόνια, και για το U234 245.000 χρόνια !» – «…επικίνδυνα αέρια στις υπόγειες εργασίες» – «διαρκής έκθεση των εργατών στη ραδιενέργεια και σε σκόνη ουρανίου» –  «ραδιενεργή σκόνη και σωματίδια διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα» -«Η λάσπη που περιέχεται στις λεκάνες με το χρησιμοποιημένο νερό της εξόρυξης διατηρεί το 85% της ραδιενέργειας» (www.nuclearfreequeensland.org)

 «Ασθένειες που προκαλούνται από το ουράνιο.» (Hazards of Uranium, Inge Lindemann, German Society for Radiation Protection):

Ασθένειες

Ποιοι πλήττονται κυρίως

Επιστημονική Πηγή

Στερεές μορφές καρκίνου Εργάτες μεταλλείου Ritz 1999
Καλοήθεις & μη ονομαστοί όγκοι Μεταλλωρύχοι Roscoe 1997
Ασθένειες αίματος Μεταλλωρύχοι Roscoe 1997
Λευχαιμία Εργάτες μεταλλείουΜεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Mohner 2006, Rericha 2006, Darby, 1995
Λέμφωμα (μορφή καρκίνου) Εργάτες μεταλλείου McGeoghegan et al. 2000
Πολλαπλό μυέλωμα (μορφή καρκίνου) Μεταλλωρύχοι Tomásek et al. 1993
Γαστρικός καρκίνος Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοώνΚάτοικοι της περιοχής Darby et al. 1995, BEIR IV1988, Wilkinson 1985
Καρκίνος στο συκώτι Εργάτες μεταλλείουΜεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek et al. 1993Darby et al. 1995
Καρκίνος της χοληδόχου και εξωηπατικός Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek et al. 1993
Καρκίνος του νεφρού Εργάτες μεταλλείου Dupree-Ellis et al. 2006
Ψυχικές διαταραχές Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek 1994
Γενετικές δυσπλασίες Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοώνΚάτοικοι της περιοχής Müller 1992, Shield1992

«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την έκθεση του οργανισμού στο ουράνιο ή και με κάποια καθυστέρηση ανάλογα με τον οργανισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης: αδυναμία των άκρων, μούδιασμα άκρων, απώλεια μνήμης, όρασης ή/και νόησης, πονοκεφάλους, προβλήματα στη γνωστική ικανότητα και στη συμπεριφορά, σεξουαλική δυσλειτουργία.» (Hazards of Uranium, Inge Lindemann, German Society for Radiation Protection)

Θυμηθείτε ….Γιουγκοσλαβία ….Τσερνομπίλ….Ιαπωνία

Οι αναφορές είναι πολλές. Οι αποδείξεις του κακού είναι απίστευτα πολλές και παγιωμένες.

Αυτά δεν είναι ανάπτυξη – Είναι η σχεδιασμένη ανθρωποθυσία μας

Εμείς οι κάτοικοι του Κιλκίς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους αφήσουμε να μας αφανίσουν !

Πηγή: www.kilkis24.gr

Μεταλλεία: Κάλεσμα σ` επαγρύπνηση και αντίσταση

«Σε διαρκή επαγρύπνηση και καθολική αντίσταση μέχρι να ακυρωθούν για πάντα τα σχέδια καταστροφής της περιοχής μας», καλεί το λαό του Κιλκίς η ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ. Ολόκληρη η ανακοίνωση με το σαφές αντικυβερνητικό περιεχόμενο έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της τρόικας και του ξεπουλήματος της χώρας συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων εγκληματικών κυβερνήσεων των μνημονίων κατακύρωσε το διαγωνισμό για δημιουργία μεταλλείων στα Κρούσια του Κιλκίς στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. του Μπόμπολα και στους Καναδούς συνεταίρους του.

Δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά στην ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή – κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρεμούρα τους να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει σ’ αυτήν την χώρα δεν σταματά ούτε μπροστά στον κίνδυνο να γεμίσει ο τόπος μας με επικίνδυνη και θανατηφόρα ραδιενέργεια.

Θεωρούν του πολίτες του Κιλκίς και της Ελλάδας αναλώσιμους για τα βρώμικα κέρδη ξένων πολυεθνικών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Καλούμε το λαό του Κιλκίς σε διαρκή επαγρύπνηση και καθολική αντίσταση μέχρι να ακυρωθούν για πάντα τα σχέδια καταστροφής της περιοχής μας. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας, το καθαρό νερό, το περιβάλλον και την υγεία μας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε  για το είδος των δραστηριοτήτων και της απασχόλησης στον τόπο μας.

Διαμηνύουμε προς του υποτελείς κυβερνώντες πως στον πόλεμο που μας κήρυξαν θα απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στους Καναδούς και στους ντόπιους συνεταίρους τους να μην τολμήσουν να πατήσουν στον τόπο μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Πηγή: www. kikis24.gr

 

 


2 απαντήσεις στο “Συλλαλητήριο για τα μεταλλεία με αιχμή το ουράνιο”

 1. Καλησπέρα σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, υποστηρίζει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς προσβολή άλλων δραστηριοτήτων (γεωργία-κτηνοτροφία-μελισοκομία – χρήση υδάτινων πόρων κλπ) που συνδέονται με τον συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει να βλέπουμε συνολικά την οικονομία μιας χώρας, κι όχι μόνο ένα στοιχείο της….
  Φιλικά
  Γιάννης Σχίζας

  η απαντηση προς εμενα στην ερωτηση για την θεση του Συριζα για την εκμεταλευση ορυκτου πλουτου.

  εγω θα το μεταφρασω με δικη μου λογικη. ολοι χωραμε στην Χαλκιδικη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.