Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα επειδή δεν εισπράττει τα 21 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ του Μπόμπολα


Εισήχθη στο Δικαστήριο η υπόθεση C-263/12, Επιτροπή κατά Ελλάδας (κρατικές ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ)

Στις 23.2.2011 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση C(2011)1006 τελικό βάσει της οποίας η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε παράνομα από την Ελλάδα με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της καταβολής υποχρέωσης των συνδεόμενων φόρων, με σκοπό την προστασία της απασχόλησης και του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία κινήτρου για τους υποψήφιους αγοραστές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά. Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή ζήτησε από την Ελληνική Δημοκρατία την ανάκτηση της εν λόγω ενίσχυσης από τον αποδέκτη εντόκως. Η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεώθηκε επίσης να ενημερώσει ην Επιτροπή για τα μέτρα εκτέλεσης της εν λόγω απόφασης.

Η παράταση της δίμηνης προθεσμίας που ζήτησε η Ελλάδα για την παροχή πληροφοριών δεν εδόθη και ουδεμία πληροφορία εδόθη στην Επιτροπή, εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

Στις 8 Μαΐου 2012, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή την επιστολή τους της 25ης Απριλίου 2012, με την οποία απαιτούσαν την επιστροφή της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης. Η Επιτροπή επισημαίνει εντούτοις ότι στην εν λόγω επιστολή δεν αναφέρεται το ποσόν που πρέπει να ανακτηθεί. Οι ελληνικές αρχές δεν υπολόγισαν το ποσόν των τόκων.

Στις 25 Μαΐου 2012, η Επιτροπή προσέφυγε στο ΔΕΕ ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την εν λόγω απόφαση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αίτημα την ακύρωση της ίδιας αποφάσεως της Επιτροπής εκκρεμούν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου  οι  υποθέσεις:

Τ-233/11, Ελλάδα κατά Επιτροπής

Τ-262/11, Ελληνικός Χρυσός ΑΕ κατά Επιτροπής (γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική)


2 απαντήσεις στο “Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα επειδή δεν εισπράττει τα 21 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ του Μπόμπολα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.