Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την “επένδυση χρυσού” στη Χαλκιδική


* Η αφίσα είναι από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιερισσό, στις 5 Απριλίου 2011.

Εν όψει της εκδίκασης, ενώπιον του συμβουλίου της επικρατείας, της προσφυγής των κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής, κατά της ΑΕΠΟ με την οποία εγκρίνεται η μελέτη για την επέκταση των εξορύξεων στην Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, καθώς και η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού-χαλκού και χημικής βιομηχανίας (παραγωγής θειικού οξέος ), ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θέλει να τονίσει τα εξής:

Διαφωνεί πλήρως στην μεταβίβαση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τον αποικιοκρατικό τρόπο που αυτή έγινε και προγραμματίζεται να γίνει σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Θεωρεί ότι οι επιφανειακές εξορύξεις τεραστίων διαστάσεων, σε περιοχές με φτωχά κοιτάσματα δημιουργούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον.

Η εκμετάλλευση αυτού του είδους του ορυκτού πλούτου δημιουργεί δυσανάλογες οικονομικές επιπτώσεις στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.

Καταγγέλλει την πρακτική των κυβερνήσεων που αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των επιστημονικών φορέων, καθώς και αυτή των εταιρειών, που με μεθόδους τριτοκοσμικές προσπαθούν να εξαγοράσουν συνειδήσεις και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις τους κατοίκους των περιοχών.

Πιστεύουμε ότι οι δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε πρακτικές, που μόνο τα συμφέροντα των εταιρειών θα εξυπηρετούνται αλλά θα πρέπει η όποια ανάπτυξη να γίνεται με γνώμονα το περιβάλλον και τον άνθρωπο για να είναι βιώσιμη και αειφόρος.

Όσον αφορά την εκδικαζόμενη υπόθεση της ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο «επενδυτικό» σχέδιο, εκτός από ένα πολύ μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, που αφορά στις μεταβιβάσεις των μεταλλείων, θα είναι καταστροφικό για το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και για την οικονομία της η οποία είναι γνωστό ότι είναι προσανατολισμένη στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι αντίθετος σε αυτού του είδους την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.