ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Άνοιξε για τα καλά η όρεξη των χρυσοθήρων που επαναλαμβάνουν το ίδιο σενάριο τώρα στη Ροδόπη
Η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», ζητά να ξεκινήσει μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή Μαρώνειας, Κρωβύλης και Προσκυνητών. Πρόκειται για επενδυτικό ενδιαφέρον ή για κίνηση αντιπερισπασμού;
Μετά το πρώτο σοκ η τοπική κοινωνία προγραμματίζει γενική συνέλευση ενημέρωσης το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 19:00 στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Μαρώνειας
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου από το ΧΡΟΝΟ
Άδεια μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Μαρώνειας, ζητά με σχετικό έγγραφο της προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης». Το έγγραφο που παρουσιάζει για πρώτη φορά αποκλειστικά η εφημερίδα μας, με ημερομηνία την 14η Μαρτίου 2012 και αποστολέα, εκ μέρους της Εταιρείας τον γενικό διευθυντή της, Γεώργιο Μαρκόπουλο, που επικαλείται τον μεταλλευτικό κώδικα, ζητά να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες «μεταλλευτικών ερευνών», σε χώρο έκτασης 9.919,875 στρεμμάτων. Το σενάριο είναι γνωστό ξεκινάμε με την έρευνα, στην συνέχεια ζητείται η διαχείριση της περιοχή και μετά με μια περιποιημένη περιβαλλοντική μελέτη διεκδικείται η εξόρυξη…
Η είδηση με το που κυκλοφόρησε προφορικά πάγωσε την κοινωνία ευρύτερα της περιοχής που αναφέρεται στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών, όπου προκαλεί εντύπωση πως το θέμα δεν το σήκωσε ο οικολόγος και καλλιτέχνης και ευαίσθητος σε τέτοια θέματα δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, αλλά περπατά με την χαρακτηριστική οδό της γραφειοκρατίας, και της χαρτούρας εν μέσω υπηρεσιών. Θα έπρεπε αφού είχε την πρωτογενή πληροφόρηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
Αυτό το έλλειμμα λοιπόν αναλαμβάνει Ο ΧΡΟΝΟΣ, η μοναδική εφημερίδα που δεν μπλοκαρίστηκε από δελεαστικές προτάσεις και προσεγγίσεις τώρα που οι χρυσοθήρες ήδη ξεκίνησαν τις επαφές τους και στην Ροδόπη, αφού κι εδώ έφθασαν να διεκδικούν την πανέμορφη περιοχή Προσκυνητών, Μαρώνειας, Κρωβύλης, πιστεύοντας ότι για μια ακόμη φορά θα μας πιάσουν στον ύπνο. Το θέμα του χρυσού αποτελεί κεντρικό ζήτημα σε μια σειρά νομών που τώρα εκδηλώνεται και βέβαια όχι τυχαία, ενώ συναντήσεις επιστημόνων και διάφορες πρωτοβουλίες δέσποσαν τις τελευταίες μέρες στην Θεσσαλονίκη. Οι αφίσες που κυκλοφορούν όπως και αυτή που δημοσιεύουμε με αφορμή τις διαδηλώσεις και την αντίσταση των κατοίκων στην Χαλκιδική είναι χαρακτηριστική και δείχνει ότι δε θα περάσουν εύκολα αυτά τα σχέδια.
Υπάρχει και η άλλη άποψη αυτή που λέει ότι τα κονσόρτσιουμ των εταιριών δουλεύουν υπόγεια και επενδύουν στην υπομονή και τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Κι ενώ κάποιοι νόμιζαν ότι το θέμα του χρυσού βρίσκεται σε ύφεση, μην απορήσετε αν δείτε να ανατρέπονται όλα εν μία νυκτί και παρά τα ηχηρά όχι των αιρετών μας στο χρυσό, δούμε να δουλεύουν φαγάνες και σπαστήρες, ενώ τα διάφορα παπαγαλάκια της κοινωνίας, έμμισθοι υπάλληλοι επηρεασμού της κοινής γνώμης, αρχίσουν να μας λένε το μαύρο, για άσπρο. «Βέβαια η κοινωνία θα επαγρυπνά και αυτό θα φανεί πολύ πιο έντονα τώρα που αφορά το σπίτι μας» όπως θα πουν οι κάτοικοι της περιοχής που ακόμη δεν είχαν κάτι χειροπιαστό ως πληροφόρηση παρά μια έντονη φημολογία. Περιμένουμε για το θέμα να πάρουν θέση οι πάντες, οι Καππαδόκες, οι Μαρωνίτες με τους συλλόγους τους, οι Ξυλαγανιώτες επίσης, οι κάτοικοι των Προσκυνητών που ευαισθητοποιούνται για μια πελαργοφωλιά πόσο μάλλον για την ζωή τους και για την φυσική ομορφιά του χώρου τους.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Το ότι άνοιξε η όρεξη των χρυσοθήρων φαίνεται ειδικότερα στο έγγραφο που φέρνει στην δημοσιότητα Ο ΧΡΟΝΟΣ που αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 23 του Ν.Δ 210/73 «περί μεταλλευτικού κώδικα», παρακαλούμε για τη χορήγηση στην εταιρεία μας, με την επωνυμία Χρυσορυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε., άδειας μεταλλευτικών ερευνών, σε χώρο έκτασης 9.919,875 στρεμμάτων περίπου, που υπολογίστηκε με αναλυτική μέθοδο και βρίσκεται στην περιφέρεια του δήμου Μαρώνειας Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης». Το έγγραφο αυτό επιδόθηκε, από δικαστικό επιμελητή στην αρμόδια διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
Η υπηρεσία που παρέλαβε το σχετικό αίτημα της εταιρείας, το κοινοποίησε ως όφειλε στη διοίκηση του Δ΄ Σώματος Στρατού και στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών ζητώντας, να ενημερωθεί εάν υπάρχουν αντιρρήσεις, «για την χορήγηση της ζητούμενης άδειας, για το σύνολο ή μέρος του χώρου που ζητείται ή εάν θα πρέπει να τεθούν περιοριστικοί όροι και ποιοι είναι αυτοί. Το δεύτερο έγγραφο, το υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και αυτό κοινοποιείται εκτός από το δήμο Μαρώνειας-Σαπών και το Δ’ Σώμα Στρατού, στην εταιρεία «Χρυσορυχεία Θράκης», στη διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στη γενική διεύθυνση Ανάπτυξης.
ΑΦΟΡΑ ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Μαρώνεια, Προσκυνητές και Κρωβύλη, και μάλιστα μέσα στα έγγραφα που κινούνται από γραφείο σε γραφείο, περιλαμβάνεται δορυφορική φωτογραφία και απόσπασμα χάρτη της περιοχής. Το ερώτημα όμως είναι τι θα πράξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και που οφείλεται αυτό το έντονο ενδιαφέρον για την πανέμορφη ιστορική Μαρώνεια. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι πως θα το αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, που άκουσαν εμβρόντητοι τα άσχημα νέα. Ένα πάντως είναι σίγουρο, το γεγονός ότι οι χρυσοθήρες της Θράκης άνοιξαν πολλά μέτωπα, ενδεχομένως γιατί εντόπισαν μία νέα φλέβα χρυσού, είτε γιατί προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπερισπασμό. Αγνοούν βέβαια την απόφαση της τοπικής κοινωνίας, να αντισταθεί, να προστατέψει συντεταγμένα και έως το τέλος την γη των προγόνων της και το μέλλον των παιδιών της.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ;
«Οι χρυσοθήρες ήρθαν μέσα στα σπίτια, τα αμπέλια και τα χωράφια μας» κάθετα αντίθετος ο Θόδωρος Παρίσης, τοπικός σύμβουλος Μαρώνειας.
Πάντως παρά την έκπληξη της η τοπική κοινωνία δεν θα μείνει άπραγη. Έτσι, το ερχόμενο Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 προγραμματίζεται Λαϊκή Συνέλευση. Αυτή προγραμματίζεται στις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε μιλώντας στο «Χ», ο Θεόδωρος Παρίσης πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαρώνειας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η περιοχή που στοχοποίησαν τα Χρυσωρυχεία Θράκης, ξεκινά βγαίνοντας από τη Μαρώνεια, περίπου σε απόσταση ενός χιλιόμετρου προς την Κρωβύλη και αγγίζει έκταση και πάνω από το δρόμο προς την Κρωβύλη έως περίπου την ρεματιά, καταβαίνει προς τον Πλατανίτη, φτάνει μέχρι την Σπηλιά και μέχρι τα αμπέλια του Τσάνταλη. Μια έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων που εξέτασε και ο τοπογράφος του δήμου Μαρώνειας, είπε ο τοπικός σύμβουλος. Είναι ένα ζήτημα που πρώτη φορά καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία παραδέχθηκε, δηλώνοντας την έκπληξη του. «Εγώ σαν σύμβουλος της τοπικής κοινότητας από το 1985 πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πρόβλημα. Δεν προέκυψε ποτέ τέτοιο πρόβλημα, είναι η πρώτη φορά που ήρθε επίσημο χαρτί από τα χρυσωρυχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ήδη στο άκουσμα των προθέσεων του χρυσοθήρων, εκφράστηκαν αμέσως αρνητικές απόψεις θα πει στο «Χ» κατά την επικοινωνία που είχαμε κ. Παρίσης και πρόσθεσε ότι, θα ακολουθήσει ενημέρωση από το Δήμο και ανοικτή γενική συνέλευση το Σάββατο στις 19:00, προκειμένου, «να ακουστούν οι απόψεις του κόσμου, να πάρει ο κόσμος την ενημέρωση για το τι σχεδιάζεται, και φυσικά με όλο το θέμα του χρυσού όπως απασχολεί την κοινωνία της Ροδόπης τα πρώτα δείγματα φυσικά είναι αρνητικά». «Βρεθήκαμε προ απροόπτου. Η απόφαση φυσικά θα παρθεί από το Δήμο ο οποίος ενημέρωσε τα τοπικά συμβούλια, γιατί αφορά τρεις τοπικές κοινότητες, Μαρώνεια, Κρωβύλη και Προσκυνητές».
Καταλήγοντας ο κ. Παρίσης προέβλεψε ότι ξεκινά αγώνας για τη Μαρώνεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ήρθαν μέσα στα σπίτια μας, μέσα στα χωράφια και τα αμπέλια μας». Σε κάθε περίπτωση η τοπική κοινωνία είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το μέλλον της και καμιά εταιρεία δεν μπορεί να το καθορίσει αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση το Σάββατο στις 2 Ιουνίου στις 19:00 στο κοινοτικό κατάστημα Μαρώνειας, όπου μπορούν να παραβρεθούν όσοι επιθυμούν. Το γαϊτανάκι των αιτήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται συνεχίζεται αφού οι εμπνευστές του σχεδίου με τη δύναμη του χρήματος, την πρόσβαση στην εξουσία, την εκμετάλλευση του πόνου της κοινωνίας και το πιπίλισμα της εξασφάλισης εργασίας προσπαθούν να περάσουν τα σχέδιά τους περικυκλώνοντας την περιοχή κα θέλοντας να μας κάνουν να ζήσουμε με τα διάφορα ορυχεία χρυσού και τις λίμνες τελμάτων μια ανάσα από τα σπίτια μας.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ…
«Απαξιωτικό χτύπημα για τη Μαρώνεια η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος» θα πει ο Ανέστης Βακιάνης
«Αυτό που θα έδινε το τελευταίο απαξιωτικό χτύπημα στην περιοχή της Μαρώνειας είναι η εξάλειψη του φυσικού της περιβάλλοντος που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι αυτό που διαμορφώνει ανθρώπους. Το τετράπλευρο που εζητήθη για έρευνα από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., περικλείει την σπηλαία του Κύκλωπα στην Μαρώνεια, τις αναδασώσεις Προσκυνητών και το όμορφο φυσικό περιβάλλον με τα πλατάνια του δρόμου προς την Κρωβύλη. Κατορθώσαμε να τα σώσουμε από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές και θέλουμε να τα καταστρέψουμε με τα χέρια του ανθρώπου ή καλύτερα των μηχανημάτων και των χημικών τοξικών ουσιών. Η τραγική κατάσταση που διαμορφώνει ένα εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού είναι ένα τεράστιο σκάμμα βάθους 50 μέτρων με απορρόφηση όλου του νερού της περιοχής διότι χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού για επεξεργασία (αλίμονο στους αγρότες) και με την μέθοδο αποδέσμευσης του χρυσού με το κυάνιο (τοξικότατο – χρησιμοποιείται για άμεσο θάνατο από αυτούς που αυτοκτονούσαν) θα πει ο πρόεδρος των μηχανικών και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαρώνειας Ανέστης Βακιάνης που ρωτήθηκε σχετικά.
ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ…
«…Μπαίνουμε στην παρακολούθηση παραμέτρων που θα μολύνουν την περιοχή μας με την πιο καταστρεπτική βεβήλωση του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της υγείας των κατοίκων του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, με αντίδωρο ελάχιστα έσοδα για το Δημόσιο και ανταλλαγή ελάχιστων θέσεων εργασίας. (Καθηγητής του Α.Π.Θ. δήλωσε ότι καλύτερα να τρώω βελανίδια παρά να δουλεύω μεταλλωρύχος στο εργοστάσιο Χρυσού). Από την περιοχή μας αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας. Να μην νομίζουν ότι η εισβολή τους στην περιοχή θα είναι αποικιοκρατικού τύπου, όπως ο Ισπανός Francisco Pizarro με τους Ινδιάνους. Υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην περιοχή, Σύλλογοι Μηχανικών με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και δεν θα δεχθούμε, την έγκριση με την παράνομη εισαγωγή της επένδυσης, με την μέθοδο του fasttrack. Το ίδιο ξεκινά και στο Kardjali. Εξόρυξη χρυσού, με την χρήση κυανίου, από την εταιρεία GorubsoKardjali. Επομένως η περιοχή μας περιτριγυρίζεται από σύννεφα κυανίου. Προσέξτε να μην βρέξει!» σημειώνει με νόημα.