Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο: “Σκεφτόμαστε – δεν είναι παράνομο ακόμα”


Τα χρόνια που οι πολίτες εμπιστεύονταν τυφλά τους όποιους πολιτικούς ρήτορες και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων διαχείρισης εξουσίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μετά από δεκαετίες άσκησης εγκληματικών πολιτικών και καθεστώτων παντελούς ατιμωρησίας, οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις δικές τους πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Την καταστροφικότητα των έως τώρα κυβερνητικών επιλογών τη βιώνουμε στον έσχατο βαθμό όλοι μας. Καταλαβαίνουμε, ότι θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε, να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων, ειδικά για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Δεν είναι προνόμιο μίας μόνο κάστας ανθρώπων η κριτική σκέψη και η επιχειρηματολογία. Όλοι μας έχουμε αυτές τις ικανότητες, αλλά όπως φαίνεται αυτό ενοχλεί κάποιους του πολιτικού συστήματος.

Έτσι, η ομάδα αφύπνισης και ενημέρωσης του Μετώπου, έχει εισπράξει από ορισμένους του συστήματος, μειωτικούς και επιθετικούς χαρακτηρισμούς, όπως “μπουλούκι, συμμορία, απίθανοι τύποι, τρομοκράτες” κ.α. Την αγωνία μας για αυτά που μας ετοιμάζουν, κάποιοι την μεταφέρουν ως προσπάθεια επιβολής των απόψεών μας. Και γι’ αυτά όλα αναρωτιόμαστε, γιατί; Γιατί, τολμήσαμε να έχουμε άποψη, δυναμικότητα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ενώ είμαστε εκτός συστήματος. Δεν είμαστε του συστήματος και δεν έχουμε κανέναν διακαή πόθο να γίνουμε. Τολμάμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και όχι άβουλα κατευθυνόμενα όντα, που πείθονται μόνο με το “παράδειγμα”. Δε θα ασχοληθούμε περισσότερο με τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Σημασία έχει ότι η πρωτοβουλία μας για ενημέρωση χαίρει της αποδοχής του κόσμου του Κιλκίς, και αποδείχτηκε άκρως απαραίτητη, καθώς η επίσημη πολιτεία έχει οργανωμένο σχέδιο επιβολής των μεταλλείων χρυσού ερήμην μας.

Στοχευμένα και με μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, οδηγήθηκε ο νομός σε υπανάπτυξη. Στα πλαίσια των “σωτήριων” Μνηνομίων 1 και 2, στα πλαίσια της γενικότερης εξαθλίωσης και χρεοκοπίας της χώρας, γίνεται και το ξεπούλημα του Κιλκίς. Εξάλλου τις πρακτικές αυτές βήμα βήμα τις είδαμε να υλοποιούνται στην Αργεντινή. Και αφού έντεχνα μας έφτασαν σε αυτό το σημείο, μας προβάλλουν σαν σωτηρία και “ανάπτυξη” τη δημιουργία μεταλλείων, με το εκβιαστικό πρόσχημα της Εθνικής σωτηρίας. Οι αποδείξεις ανά τον κόσμο για το είδος της “ανάπτυξης” που χαίρουν περιοχές με μεταλλεία χρυσού υπάρχουν παντού, προσβάσιμες σε όλους, εφόσον θέλουν να τις δουν.

Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης της αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, διότι στην περίπτωσή μας πρόκειται ουσιαστικά για εκχώρηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για διαβουλεύσεις γιατί απλά το κράτος δε μας τον έδωσε. Υποψιαζόμασταν ποια θα είναι η εταιρεία και δεν πέσαμε καθόλου έξω. Το πολύ σε 50 ημέρες θα βρεθούμε με υπογεγραμμένες συμβάσεις. Η τακτική των εταιρειών είναι γνωστή από τη διεθνή και εγχώρια εμπειρία. Περιλαμβάνει: λασπολογία και δυσφήμιση των ανθρώπων που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, εξαγορά ΜΜΕ, τοπικών αρχόντων και επιφανών πολιτικών, χορηγίες σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, προσλήψεις ανέργων και πολλές υποσχέσεις προσλήψεων μέσω των επιφανών πολιτικών, εξαγορά γης με πολύ υψηλές τιμές ως αρχικό «κράχτη» και μετά εφαρμογή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Διαβουλεύσεις για το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τον τόπο μας, είναι απαραίτητες αλλά έπρεπε να έχουν προηγηθεί και όχι να γίνονται παρουσία εταιρειών με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν προτάσεις για πραγματικά υγιή μοντέλα ανάπτυξης αλλά το επίσημο κράτος δεν θέλησε ποτέ να τις υλοποιήσει. Αυτές θα αναπτυχθούν σε επόμενο άρθρο μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να είναι σε επαγρύπνηση και να μην επιτρέψουν την εισχώρηση της εταιρείας στην τοπική κοινωνία, αφού θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ανάγκη μας για εργασία. Καλούμε τους υποψήφιους βουλευτές και τοπικούς παράγοντες να πάρουν θέση στο θέμα, που πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο τμήμα των προεκλογικών δηλώσεών τους, με κριτήριο όμως το όφελος του τόπου μας και όχι τις επιταγές της παράταξής τους. Ειδικά οι υποψήφιοι των μνημονιακών κομμάτων ας σκεφτούν ότι θα πρέπει να επιδείξουν συνέπεια λόγων και πράξεων στην περίπτωση που η δική τους θέση θα έρθει σε αντίθεση με το κόμμα τους που είναι υπέρ της «αξιοποίησης» του ορυκτού πλούτου.

Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτές τις εκλογές η επιλογή των Κιλκισιωτών ελεύθερη από τα συνήθη εκβιαστικά διλήμματα, θα διαμορφωθεί και με βάση το θέμα των μεταλλείων χρυσού που μας αφορά άμεσα.

Αναρτήθηκε από metalleiastop.blogspot.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.