Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ΑΡΒΑ (S&B) θα μπορούσε να λειτουργήσει με τους όρους που σήμερα λειτουργεί τα ορυχεία της σε ένα άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου. Πολύ φοβόμαστε πως όχι!
Δεν τα λέμε εμείς, τα γράφει ο κ. Θανάσης Μαυρίδης στην Capital! Αντιγράφουμε:
Οι επισκέπτες της Μήλου έχουν να λένε για δύο πράγματα: Την απαράμιλλη ομορφιά του νησιού και την δεσποτική παρουσία της εταιρείας ΑΡΒΑ. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλά και μόνο για παρουσία, αλλά για μία ιδιόρρυθμη σχέση μεταξύ μιας ιδιωτικής εταιρείας, μιας κοινωνίας που έχει ανάγκη από επενδύσεις και θέσεις εργασίας και ενός κράτους που αποφασίζει με βάση κριτήρια που χαίρουν ειδικής μελέτης. Η S&B απειλεί τώρα να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας. Μήπως το ελληνικό κράτος θα πρέπει αντίστοιχα να «απελευθερώσει» την Μήλο;
Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει τον «φάκελο Μήλος» εδώ και καιρό και ανεξάρτητα από το αν η οικογένεια Κυριακόπουλου θα έχει την έδρα της στην Ελλάδα ή στην Ανταρκτική. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ΑΡΒΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει με τους όρους που σήμερα λειτουργεί τα ορυχεία της σε ένα άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου. Πολύ φοβόμαστε πως όχι!
Ξέρω, θα υπάρχουν δεκάδες μελέτες που θα αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Ότι η εν λόγω εταιρεία σέβεται το περιβάλλον και ότι δεν υπάρχει ίχνος μόλυνσης στο νησί. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κράτος για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Ψιλά γράμματα;
Δεν είμαστε από εκείνους που «κυνηγούν» τις ιδιωτικές επενδύσεις με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Η περίπτωση της ΑΡΒΑ όμως δεν είναι τέτοια. Κι επειδή ακριβώς η περίπτωσή της είναι μοναδική, αποτελεί πρόκληση το να θέλει σε αυτή την δύσκολη για όλους μας φάση η εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.
Στο εξωτερικό υπήρξαν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δεν είχαν ευνοηθεί το ίδιο και στο άκουσμα και μόνο της κρίσης αποφάσισαν να ανοίξουν τα πουγκιά τους και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή της. Κι εδώ υπάρχουν οικογένειες επιχειρηματιών που έχουν τύχει ιδιαίτερης εύνοιας και στην πρώτη δυσκολία ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για ένα άλλο μέρος του κόσμου. Και μιλάμε για εταιρείες που βγάζουν σημαντικά κέρδη. Όχι για εταιρείες που κινδυνεύουν δήθεν να χαθούν εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας.
Για να μην παρεξηγηθούμε. Το θέμα της Μήλου πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι κι αλλιώς. Θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Η «απειλή» είναι η αφορμή για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους «σωτήρες» αυτής της χώρας: Όποιος θέλει μπορεί να φύγει. Εμείς δεν θα το ξεχάσουμε στον αιώνα τον άπαντα…
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]