ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ


http://ardinthess.files.wordpress.com/2012/03/dba25ff56992ed3322addf187abd180a.jpg

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Την Τρίτη 20 Μάρτη, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (της οποίας σημαντικός μέτοχος είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα) επιχείρησε να ξεκινήσει εργασίες στην τοποθεσία Σκουριές του όρους Κάκαβος, όπου σχεδιάζει να ανοίξει έναν τεράστιο κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης χρυσοφόρων και χαλκοφόρων κοιτασμάτων με εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη φύση όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, συνεργείο της εταιρείας μαζί με υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας ανέβηκε στο βουνό για να κάνει αρχαιολογικές τομές προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή ούτως ώστε στη συνέχεια η «Ελληνικός Χρυσός», αφού έχει ήδη λάβει από το περασμένο καλοκαίρι και την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να προχωρήσει απρόσκοπτα στο καταστροφικό της έργο.

Μετά από συγκέντρωση πλήθους κατοίκων – από το κοντινό στις Σκουριές χωριό της Μ. Παναγίας, αλλά και από την Ιερισσό- οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της εταιρείας, οι εργασίες του συνεργείου σταματούν.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η »Ελληνικός Χρυσός» -σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κατοίκων- μεταφέρει υποχρεωτικά με τα λεωφορεία της εκατοντάδες εργαζόμενους από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών στις Σκουριές, εκεί όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μερικές δεκάδες κατοίκων από τη Μ. Παναγιά. Αυτή η ενορχηστρωμένη από την εταιρεία επιχείρηση, που υλοποιείται με τη συνεργασία τοπικών δημοτικών παραγόντων και ιδιαίτερα του δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και της αστυνομίας, έχει σαν κατάληξη την τραμπούκικη επίθεση ανθρώπων της εταιρείας εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων και αποτέλεσμα συμπλοκές με πολλούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας 48χρονος κάτοικος της Μεγ. Παναγιάς που μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Το φυλάκιο του αγώνα που είχε κατασκευαστεί από τους κατοίκους στις Σκουριές για την προστασία του βουνού καταστράφηκε από τους ανθρώπους της «Ελληνικός Χρυσός» και στη θέση του η εταιρεία εγκατέστησε ένα δικό της κοντέϊνερ. Επιπλέον εγκατέστησε συνεργεία της και σε άλλα σημεία του Κάκαβου, επιβάλλοντας καθεστώς κατοχής στο βουνό και απαγορεύοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στους κατοίκους.

Είναι φανερό ότι μετά την απόπειρα δημιουργίας «συναινετικού» κλίματος στην περιοχή μέσω μιας διαδικασίας «τοπικών διαβουλεύσεων» η οποία απέτυχε παταγωδώς κάτω από το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ιερισσού και της Μ. Παναγίας πριν από ένα και πλέον χρόνο, η εταιρεία καταφεύγει στην τακτική τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κατοίκων.

Πρόκειται για μια τακτική που δε βασίζεται -προς το παρόν τουλάχιστον- στην ισχυρή παρουσία δυνάμεων καταστολής- άλλωστε το παράδειγμα του αγώνα των κατοίκων της Βαρβάρας και της Ολυμπιάδας ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στη δεκαετία του 1990 αποδεικνύει ότι κανένα επενδυτικό σχέδιο δε μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε περιβάλλον έντασης της κρατικής καταστολής και διαρκών συγκρούσεων.

Η τακτική που υιοθετεί η εταιρεία αποσκοπεί στην πρόκληση συνθηκών διχασμού των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου αφενός μεν να απομονώσει και να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται ενάντια στα σχέδιά της, κατηγορώντας τους για το διχαστικό κλίμα που η ίδια δημιουργεί, και αφετέρου, να παρουσιάσει το καταστροφικό της έργο ως «σανίδα σωτηρίας» για την περιοχή, επισείοντας τη δαμόκλειο σπάθη της ολοένα και πιο επισφαλούς επιβίωσης όσων κατοίκων από τα ορεινά χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής εξαρτώνται από τα ήδη υπάρχοντα μεταλλεία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η σθεναρή στάση των αγωνιζόμενων κατοίκων στα χωριά της Μ. Παναγίας και της Ιερισσού που δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με «κάθε πρόσφορο μέσο» και προχώρησαν στις 21 Μάρτη σε τριήμερη κατάληψη του Δημαρχείου στην Ιερισσό σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλλει η εταιρεία, έχει ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση του αγώνα ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της. Ενός αγώνα που θα επηρεάσει το μέλλον όχι μόνο της περιοχής τους, αλλά και άλλων περιοχών όπως εκείνες του Έβρου και της Ροδόπης, όπου σχεδιάζονται εξίσου καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Κι αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους. Όλους όσοι παλεύουμε για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου και αδιέξοδου πολιτικο-οικονομικού συστήματος που, μέσα στην κρίση του, επιδίδεται στην ολοένα και πιο φρενήρη λεηλασία της φύσης και στην ολοένα και πιο αποτρόπαιη εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας.

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής δεν είναι μόνοι τους. Να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της αντίστασης στην καταστροφή της φύσης και της κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρωτοβουλία αγώνα για τη γη και την ελευθερία

Πηγή: ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ


2 απαντήσεις στο “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ”

 1. Θα τη πατησουν άσχημα. Με αυτό που έγινε το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η Χαλκιδική έχει ήδη γίνει Κερατέα και σύμβολο αντίστασηςτου λαού ενάντια στις πολυθενικές και τη καταστροφή του περιβάλλοντος!

 2. δόξα και τιμή στους ήρωες…
  …όνειδος και τιμωρία στους πολιτικάντηδες
  γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
  Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
  [email protected]

  Για μια ακόμα φορά ακούω τις μοιρολογίστρες των Ευρωπαίων αφεντάδων να μιξοκλαίνε που «κάτι κακά παιδιά» προσβάλλουν την τιμή που αποδίδουν οι παρελάσεις στο Ιστορικό γεγονός της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
  Κρύβουν όμως ότι ο λαός αποδίδει την μέγιστη τιμή και τον σεβασμό στους ήρωες του Έθνους που έδωσαν την ψυχή και το σώμα τους για την Ελευθερία και την Απελευθέρωση της πληγωμένης Εθνικής Περηφάνιας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
  Βέβαια τότε δεν αξιολόγησαν αντικειμενικά και με τεχνοκρατικά κριτήρια ότι «μια χαρά περνούσαν» με τους κατακτητές τους και αν ξεσηκωθούν θα κινδυνέψουν τα «προνόμιά τους». Θα χαλάσουν την ζαχαρένια τους και μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή τους. Και αντέδρασαν στον κατακτητή. Δεν υπέγραψαν !!! Ενώ τώρα οι «ρεαλιστές» ηγέτες μας, κορδωμένοι και «περήφανοι» για τον «πατριωτισμό» τους που (χαχαχα) «σώζει το Έθνος»…
  Χωρίς φυσικά εξουσιοδότηση και λαϊκή (με ψήφο) νομιμοποίηση, παριστάνουν τα λιοντάρια στην «αποστειρωμένη και ασφαλή οθόνη της τηλεόρασης».
  -Ένας Πρόεδρος που αφού υπέγραψε ως υποτακτικός όλους τους Νόμους και τις συμφωνίες της παράδοσης και της «νέας κατοχής» , θυμήθηκε ότι «δεν μας μεταχειρίζονται όπως πρέπει οι Ευρωπαίοι…».
  Μετά από 70 χρόνια η Ελλάδα υπέγραψε με απόφαση της Βουλής την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Εθνικού πλούτου για να «μας σώσει από την πτώχευση» !!!.
  Σκέψου να είχε ψηφίσει (αν υπήρχε) και «κάποια Βουλή του 1940» ανάλογα, αντί για ΟΧΙ, για να μην βάλλει σε κίνδυνο την οικονομία!!! Τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο Πρωθυπουργός είπε ΟΧΙ. Εσείς τώρα ΕΙΠΑΤΕ ΝΑΙ στην κατοχή και αυτό θα σας το χρωστάει η Ιστορία.
  -Ένας δοτός, παράνομος και αντισυνταγματικά διορισμένος Πρωθυπουργός, δίνει οδηγίες και συμβουλές στους πολίτες, σαν με φωνή «ρομπότ» ,ενώ η κραυγή του λαού απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, «ψεύτες και προδότες» επιχειρείται με όλα τα μέσα να κατασταλεί και να μην ακούγεται νομίζοντας ότι έτσι θα ανατρέψουν την πραγματικότητα. Τώρα οι Έλληνες ξέρουν, καταλαβαίνουν και ελπίζουμε να μάθουν και να πράξουν περισσότερα.
  -Οι συνεταίροι-συνκυβερνήτες ΑΕ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καταγγέλλουν τα γεγονότα!
  Ναι επιδοκιμάζουν τις «επιτυχίες» της δοτής Κυβέρνησης και την εικόνα της Χώρας στην οποία συμπράττουν συνεταιρικά. Θλιβερά τρομαγμένα, φοβισμένα ανθρωπάκια που διεκδικούν να σφετεριστούν τιμές που δεν τους αξίζουν και κρύβονται πίσω από επάλληλες σειρές ασφάλειας για να γλιτώσουν από την «αγάπη» του λαού που ξεχειλίζει.
  Ευτυχώς που η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Όσο και να μην τους αρέσει οι εκλογές θα φέρουν την κάθαρση και η απόφαση ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ θα αποδοθεί.
  Αυτό πρέπει να μην το ξεχάσει ο κάθε Έλληνας την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.