Το Χρυσάφι της Χαλκιδικής είναι οι ζωές των Ανθρώπων της – Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου


Tα τελευταία χρόνια βιώνουμε την οργανωμένη προσπάθεια πολυεθνικών που σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης , προσπαθούν να μας πείσουν ότι η δημιουργία μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές της Μ. Παναγίας, με ανοιχτό κρατήρα (open pit) διαμετρήματος άνω του ενός χιλιομέτρου και πάνω από 200 μέτρα βάθος, εργοστασίου εμπλουτισμού με την χρήση κυανίου (δεν το λέμε εμείς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το λέει) και χαβούζες εκατομμυρίων τόνων τοξικών, συμπορεύεται με την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη.
Ότι τα υπόγεια ύδατα των Σκουριών, από τους σημαντικότερους υδροφορείς της Χαλκιδικής δεν θα πάθουν τίποτα…δυστυχώς ως γνωστόν το βρώμικο νερό δεν πλένεται. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το φράγμα του Χαβρία (η αδειοδότηση του οποίου δρομολογείται), που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει νερό για άρδευση και ύδρευση της Ορμυλιας αλλά και της Σιθωνίας τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού, δεν θα επηρεαστεί από την μεταλλευτική δραστηριότητα όταν τμήμα του απορρέει από τις Σκουριές(και όχι ένα ελάχιστο ποσοστό όπως διατείνεται ο γνωστός σε όλους μας και βρώμικος μέχρι αηδίας Χ. Πάχτας).
Την Τρίτη 20 Μαρτίου της εβδομάδας που μας πέρασε το θράσος της εταιρίας ξεπέρασε κάθε όριο όταν χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τους εργαζόμενούς της και με την απειλή των απολύσεων, τους ανέβασε στο βουνό για εκκαθάριση της περιοχής από κατοίκους της Μ. Παναγίας και Ιερισσού που αντιδρούν στην επένδυση και βρισκόταν εκείνη την ώρα στο φυλάκιο αγώνα των Σκουριών.
Καταγγέλλουμε την αναξιοπρέπεια και κατάντια των εργαζομένων που για να διεκδικήσουν συμβάσεις της πείνας προπηλάκισαν και χτύπησαν συγχωριανούς τους, γυναίκες και ηλικιωμένους. Καταγγέλλουμε την δολοφονική απάθεια της αστυνομίας που μέχρι και την τελευταία στιγμή διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ στο μεταξύ τα τζιπάκια της εταιρίας ανέβαζαν επάνω το μαινόμενο πλήθος. Καταγγέλλουμε τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης και τους ξεπουλημένους δημοσιογράφους τους.
Αυτή την στιγμή η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την επέμβαση στις Σκουριές. Η ώρα μηδέν για την Χαλκιδική έχει ήδη φτάσει. Για τις πολυεθνικές είμαστε ιθαγενείς, χαμηλού νοητικού επιπέδου, μονάδες στην κρεατομηχανή τους. Είναι ώρα να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, τον αυτοκαθορισμό και σ’ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Η υποβάθμιση της Χαλκιδικής μας αφορά όλους. Η πιθανότητα μιας αστοχίας, μιας διαρροής κυανίου αφορά τη φήμη ολόκληρης της Χαλκιδικής. Καλοθελητές για την τουριστική της υποβάθμιση θα υπάρξουν πολλοί. Η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον τουρισμό, την μελισσοκομία, την γεωργία, την αλιεία, την δασοπονία, την ανοικοδόμηση και εξέλιξη μιας περιοχής.
Αν δεν αντισταθούμε τώρα, αύριο θα είναι αργά.
Όχι στην εξόρυξη χρυσού
Όχι στην περιβαλλοντική καταστροφή της Χαλκιδικής και την υποβάθμιση των ζωών μας.
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.