Να απαγορευτεί και στην Ελλάδα η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου


Cianuro2

Το σκίτσο είναι μεταφρασμένο από το www.noalamina.org. Δείτε εδώ περισσότερες αναρτήσεις σχετικά με το κυάνιο και με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την την απαγόρευση χρήσης του από τη βιομηχανία χρυσού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη

Βρυξέλλες, 08 Μαρτίου 2012

Να απαγορευτεί και στην Ελλάδα η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου
Δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη με αφορμή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού

O Κρίτων Αρσένης, εισηγητής των Σοσιαλιστών στο διακομματικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στις εξορύξεις, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη και στη Χαλκιδική έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Επανειλημμένα έχω ζητήσει την απαγόρευση της χρήσης του κυανίου στις εξορύξεις εξαιτίας των τρομακτικών συνεπειών της στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Τραγικό παράδειγμα το ατύχημα στη Baia Mare όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα και την οικονομική δραστηριότητα που στηριζόταν σε αυτά. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare στη Ρουμανία θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει κανένα σχέδιο εξόρυξης με χρήση της επικίνδυνης αυτής τεχνολογίας. Αντιθέτως πρέπει να ακολουθήσει τα σοφά παραδείγματα της Τσεχίας και της Ουγγαρίας που προχώρησαν σε πλήρη απαγόρευση του κυανίου στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Η οικονομική βιωσιμότητα τέτοιου είδους επενδύσεων θα κατέρρεε, εάν εφαρμόζαμε την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής δεν ισοσκελίζεται από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ενώνω τη φωνή μου με τις φωνές των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται πρώτες τις συνέπειες και ζητώ την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού και στην Ελλάδα.”


2 απαντήσεις στο “Να απαγορευτεί και στην Ελλάδα η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου”

 1. Τρέχουσες Οικονομικές Εξελίξεις

  Απομένουν μερικές ώρες από την επίσημη λήξη της προθεσμίας του PSI και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα περάσει το 75%, οπότε η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ύψους 206 δις ευρώ θα προχωρήσει, με τους όρους του 53.5% κουρέματος (haircut) και μαζί η αποφυγή της «άτακτης» χρεοκοπίας.
  Το δημόσιο οφείλει την 20η Μαρτίου 2012 να αποπληρώσει χρεολύσια ομολόγων ύψους 14.5 δις ευρώ (μέρος των €42 δις ετήσιων χρεολυσίων) και τα χρήματα δεν τα έχει εάν δεν λάβει τα €130 δις από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που θα δοθούν μόνο εάν είναι επιτυχές το PSI.
  Όποια και να είναι η έκβαση του PSI το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα έχει την ίδια τύχη του Α’ Μνημονίου της δανειακής σύμβασης της 10ης Μαΐου 2010 των 110 δις ευρώ, όπου ήδη εκταμιεύτηκαν 76 δις ευρώ, και αντ’ αυτού η χώρα βυθίσθηκε σε βαθιά ύφεση με καλπάζουσα ανεργία, και ο λαός της στην οικονομική εξαθλίωση και οι επιχειρήσεις της στην χρεοκοπία. Οι όροι του Β’ Μνημονίου, του αποκαλούμενου ελληνικού πακέτου ‘ διάσωσης από την χρεοκοπία των 130δις’ και οι συνθήκες της ανταλλαγής των ομολόγων, συνιστούν την υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος στους διεθνείς δανειστές μέχρι το 2042!
  Το χρέος αντί να μειωθεί αυξάνεται, διότι μόνο προσωρινά μειώνεται με το «haircut» κατά 107 δις ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα τα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους υπερδιπλασιάζονται ( από 2% αρχικά στο 4.25% μετά το 2020). Δηλαδή, το συνολικό δημόσιο χρέος των 368 δις ευρώ (2011) αρχικά μειώνεται κατά 107 δις ευρώ και εν συνεχεία αυξάνεται με..
  τα νέα ομόλογα της ανταλλαγής (bond swap) ύψους 100 δις ευρώ συν το δάνειο των 130 δις της ΕΕ και του ΔΝΤ, στα 230 δις ευρώ, τα οποία τώρα πληροφορούμεθα ότι δεν επαρκούν και θα χρειαστεί και Γ’ Μνημόνιο!
  Ως φυσικό, η οικονομία συνεχίζει την πορεία προς τα Τάρταρα του Άδη, καθώς η ανεργία «κτύπησε» νέο ιστορικό ρεκόρ ανερχόμενη στο 21,0% τον Δεκέμβριο του 2011 σε σχέση με 14,8% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 40,9%) και ανήλθαν σε 1.033.507 άτομα. Και ακόμη πιο οδυνηρή ήταν η ανεργία στους νέους (ηλικίας 15-24 ετών) η οποία διαμορφώθηκε στο -51,1%!

  Τον ίδιο μήνα του 2011, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (μείωση 7,9%) και κατά 1.950 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (μείωση 0,05%) και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 3.899.319 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 71.414 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 1,6%) και κατά 905 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (αύξηση 0,02%) και ανήλθαν σε 4.424.562 άτομα ( 53% μη ενεργοί)!
  Είναι πλέον εμφανές, ότι η σημερινή δοτή κυβέρνηση με τις κατευθυντήριες γραμμές της περιβόητης «τρόικα» έχουν μετατρέψει την σύγχρονη Ελλάδα σε μια χώρα υποτέλειας με καλπάζουσα ανεργία και τους περισσότερους πολίτες της φτωχούς και εξαθλιωμένo
  ataktos

  http://attikanea.blogspot.com/2012/03/blog-post_178.html?spref=fb

 2. ανοησίες του κρίτωνα που το μόνο που κάνει τόσο καιρό εκεί που τον έστειλε το ανεκδιήγητο ΠΑΣΟΚ, ειναι να θυμάται τις παγκόσμιες μέρες των χελωνών, των σαλιγκαριων και φυσικα το κυάνιο… του παρέχει φαίνεται καλό οικολογικό βαθμό το κυάνιο…

  μαξέψτε τα κύριοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.