Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ νομού Κιλκίς για το ζήτημα των μεταλλείων


Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άνθρωπος στη γη, ο οποίος είναι γενικώς κατά της ανάπτυξης, πολύ δε περισσότερο εμείς που εκπροσωπούμε τον τεχνικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, μία μεταλλευτική δραστηριότητα είναι σημαντική για κάθε οικονομία και η ανάπτυξή της είναι γενικά θεμιτή, εφόσον όμως πληροί μια βασική προϋπόθεση: Να είναι συνολικά προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της τοπικής κοινωνίας.

Αλλά το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της τοπικής κοινωνίας, δεν προσδιορίζεται μόνο από στενά οικονομικά κριτήρια, δηλαδή τι οικονομικά οφέλη θα έχουν το κράτος και η τοπική κοινωνία, πόσες νέες θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν κλπ, αλλά και εάν τα παραπάνω, συνδυάζονται με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να δεσμεύει την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη να είναι ουσιαστικής σημασίας για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα να βασίζεται στην αποτελεσματική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη χρήση, όλων των ανεπαρκών πόρων της κοινωνίας, είτε φυσικών, είτε ανθρωπίνων είτε οικονομικών πόρων.

Είναι επίσης επιστημονικά παραδεκτό, ότι γενικά η εξορυκτική βιομηχανία έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, έστω και εάν χρησιμοποιηθούν προηγμένες τεχνολογικά τεχνικές. Επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στο ανάγλυφο της περιοχής, στους υδάτινους πόρους, στην ατμόσφαιρα, που κάποιες από αυτές θα παραμείνουν και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ειδικά η μεταλλουργία χρυσού, θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες για το περιβάλλον οικονομικές δραστηριότητες, καθώς χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα τοξικά στοιχεία για την απομόνωση του χρυσού και η επίδραση στο περιβάλλον από την εξόρυξη και την χημική επεξεργασία του είναι έντονη και διαχρονική. Συνεπώς δημιουργούνται, σε παγκόσμιο επίπεδο, έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες απειλούνται ή πλήττονται και στους πολιτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς κύκλους, καθόσον οι τελευταίοι είναι αυτοί που σχεδόν πάντοτε, παίρνουν την απόφαση μιας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αυτή η αντιπαράθεση παρατηρείται και στην τοπική μας κοινωνία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μιας επικείμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, καταγράφοντας αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των πολιτών, ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων, γεγονός που υποδηλώνει την πολυπλοκότητα και το πολυδιάστατο του ζητήματος.

Η ΝΕ-ΤΕΕ/Κιλκίς παίρνοντας θέση στους παραπάνω προβληματισμούς πιστεύει ότι: η απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, δεν πρέπει να ανήκει σε κανένα επιστήμονα,(όσο ειδικός και αν δηλώνει)ούτε και σε κανένα πολιτικό (όσο και αν δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το κοινό καλό), αλλά πρέπει να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες της περιοχής και στους εκπροσώπους τους, που έχουν το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να είναι καλά και επαρκώς πληροφορημένοι προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η ΝΕ ΤΕΕ Κιλκίς προτείνει:

  1. Να ανακληθεί άμεσα από το ΥΠΕΚΑ η Προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς διότι: Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε, πριν ακόμη εκφρασθούν οι πολίτες και η τοπική κοινωνία μέσω των εκπροσώπων της στο εάν αποδέχονται ή όχι, την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή τους .Επιπλέον οι αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να ετεροκαθορίζονται από τρίτους. Μας προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, η προσπάθεια και η σπουδή του ΥΠΕΚΑ να κλείσει το θέμα με εσπευσμένες διαδικασίες, μέσα σε μια γενικότερη πολιτική και οικονομική ρευστότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τα μεταλλεύματα εάν υπάρχουν, βρίσκονται στη θέση τους εδώ και αιώνες και δεν πρόκειται να φύγουν.
  2. Η όποια απόφαση των πολιτών της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, σχετικά με την αποδοχή ή όχι μιας μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας να είναι δεσμευτική για το ΤΠΕΚΑ. Άλλωστε υπάρχουν δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, που τονίζεται ότι η ενεργοποίηση ή μη οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής εξαρτάται από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Κλείνοντας επισημαίνουμε την έλλειψη, από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, μίας επιστημονικά τεκμηριωμένης, συγκροτημένης, σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μιας επικείμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας, για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα.

Για την Ν.Ε / ΤΕΕ ΚΙΛΚΙΣ : Μουρτετζίκογλου Γεώργιος Αμοιρίδης Ηλίας Πογέλης Ανέστης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.