Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κιλκίς: αντίθετη με τα μεταλλεία η πλειοψηφούσα παράταση του Δήμου, την Δευτέρα το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο


Δημος Κιλκις: Ομόφωνο το «οχι» στα μεταλλεια-Κilkis24

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Κιλκίς δεν συναινεί στη δημιουργία μεταλλείων. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο επικεφαλής της παράταξης, Ευ. Μπαλάσκας. Έτσι είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς θ` απορίψει ομόφωνα το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μεταλλεία στη περιοχή μας.

Η απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων να πουν «όχι» στα μεταλλεία, ήλθε μια μέρα μετά τη μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση των πολιτών του Κιλκίς, που διετράνωσε την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη εξορυκτικής δραστηριότητας.

Μια συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετέφερε τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού  κ. Μανιάτη να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός σε περίπτωση που το Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς αρνηθεί την όποια μεταλευτική επένδυση.

Θυμίζουμε ότι οι προσφορές του διαγωνισμού επρόκειτο ν` ανοιχτούν στις 14 Μαρτίου, αλλά τώρα όλοι περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υφυπουργού και να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος πρι ακόμα παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες.

Η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Μπαλάσκας έχει ως εξής:

“Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της διενέργειας μεταλλευτικών ερευνών σε περιοχές του Δήμου μας, επιλέξαμε να τοποθετηθούμε αφού λάβουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, στα πλαίσια της σοβαρότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει μια δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Το αρμόδιο Υπουργείο είναι γεγονός ότι καθυστέρησε να μας ενημερώσει ενδελεχώς για όλες τις πτυχές του θέματος, κάτι άλλωστε που και το ίδιο ομολόγησε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο. Δυστυχώς με την ολοκλήρωσή της πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα και δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερες ασάφειες ως προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξόρυξης, τη μέθοδο διαχωρισμού των κοιτασμάτων, την αποκατάσταση του χώρου και τις παράπλευρες συνέπειες σε παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Στα πλαίσια αυτά είναι ευνόητο ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη δημιουργία μεταλλείων υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί δυσμενώς και για δεκαετίες η τοπική μας κοινωνία. Αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012.

Η θέση που τηρούμε είναι υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη, καθώς μένουμε μακρυά από αφοριστικές και λαϊκίστικες τακτικές που είναι εκ των προτέρων αρνητικές χωρίς επιχειρήματα, στα πλαίσια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Η ευαισθησία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, πολύ περισσότερο όταν αφορά την προστασία του ευρύτερου φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι θιασώτες της παραπληροφόρησης και της κινδυνολογίας, να δημιουργούν εντυπώσεις γύρω από την στάση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.

Για εμάς η ανάπτυξη του τόπου είναι αλληλένδετη με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη”.


2 απαντήσεις στο “Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κιλκίς: αντίθετη με τα μεταλλεία η πλειοψηφούσα παράταση του Δήμου, την Δευτέρα το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο”

  1. μου άρεσε ιδιαίτερα αυτο που βροντοφώνάξαν η γεμάτη απο κόσμο αίθουσα του Δήμου Κιλκις ” Δεν θα γίνουμε δεύτερη φορά πρόσφυγες στον τόπο μας “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.