Ύποπτα πράγματα συμβαίνουν στην Ιτέα…


Ύποπτα πράγματα συμβαίνουν στην Ιτέα…

Ο Υπουργός Πολιτισμού δεν υπέγραψε, ως ώφειλε, την αρνητική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις εγκαταστάσεις της S&B στο Λαρνάκι, εντός Δελφικού Τοπίου. Σημειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη στις 20-11-2011, μετά από μια επι τόπου αυτοψία και τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου. Ο Υπουργός δεν υπέγραψε, κανείς δε σταμάτησε την εταιρεία και οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν, με χίλια δυο προβλήματα νομιμότητας και με άδεια που έληξε στις 31/12.

Παραδόξως ορίζεται νέα επίσκεψη της Ολομέλειας του ΚΑΣ στο Λαρνάκι (15 αρχαιολόγοι συν παρατρεχάμενοι) για τη Δευτέρα 23-1 …γιατί άραγε; Για να βεβαιωθούν αν οι βιομηχανικές  εγκαταστάσεις είναι ακόμα μέσα στο Δελφικό Τοπίο ή μετακινήθηκαν;;;

Και ενώ την Δευτέρα 23-1 σύλλογοι και φορείς της Ιτέας περιμένουν μάταια επί ώρες να συναντηθούν με τα μέλη του ΚΑΣ, όπως είχαν συνεννοηθεί, διαπιστώνεται ότι το κλιμάκιο των Αρχαιολόγων, με επικεφαλής την ίδια την κα Μενδώνη, δεν βρισκόταν ούτε στο Λαρνάκι ούτε στην Ιτέα, αλλά “εξεναγούντο” στα γραφεία της S&B!!!

Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί το βάθος των αλλαγών που έχουν συμβεί στην Ελληνική κοινωνία. Ελπίζουμε το ΚΑΣ να σταθεί στο ύψος του, να διαλύσει τις δυσάρεστες υποψίες (που το ίδιο δημιούργησε) για μεθόδευση ανατροπής της απόφασης του και να προστατεύσει τη φήμη των Δελφών ως ένα από τα κορυφαία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν δεν το κάνει, κακό δικό του.

Για τις πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες διαβάστε παρακάτω τρεις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από το ιστολόγιο ΚΑΡΤΕΡΙΑ.

ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (!) ΤΟΥ Κ.Α.Σ. ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ”ΛΑΡΝΑΚΙ” ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-1-2012

 

Η Αυτοκρατορία, αντεπιτίθεται…

 

     Ενημερωθήκαμε  την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ότι η Ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (15 Αρχαιολόγοι και ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού), θα έλθει στην Ιτέα το πρωί της Δευτέρας 23-1-2012 για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας  S&B στην Καμιώτισσα, την Κεφαλή και το Λαρνάκι. Στην συνέχεια (απορία μας) θα συνεδριάσουν εκ νέου για το επίμαχο θέμα; Δηλ. την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων την οποία έχει καταθέσει η  S&B  αιτούμενη την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεών της, στη Ιτέα.  Να θυμίσουμε εδώ, ότι, μετά από 3 (τρείς) Συνεδριάσεις   της Ολομέλειας και 1 (μία) αυτοψία κλιμακίου του Κ.Α.Σ. στην περιοχή, η επίμαχη Μελέτη απερρίφθει κατά πλειοψηφία.
Όμως :
       Μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει υπογραφεί η σχετική με το θέμα Υπουργική απόφαση απο τον Υπουργό κο Π. Γερουλάνο, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε.
       Μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει ενοχλήσει κανείς ”αρμόδιος” την εταιρεία, ούτε έχει ενοχληθεί και ο ίδιος  για το ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει δραστηριότητα, ενώ η άδειά της έχει λήξει από 31-12-2011. Έχουν δώσει παράταση τα συναρμόδια Υπουργεία;
       Μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει κινηθεί καμιά διαδικασία από το Γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Δελφών κατά των αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία έχουν  κατασκευασθεί (και καταγγελθεί)  στο ”Λαρνάκι”. Μέχρι και η υπάλληλος της Περιφέρειας, η οποία ασχολήθηκε με την παραλαβή της Μ.Π.Ε. ζήτησε τις νομιμοποιήσεις των κτισμάτων, αλλά ακόμη περιμένει.  Λογικό βέβαια, άπαξ και η  ίδια Πολεοδομία έχει εκδώσει τις σχετικές άδειες, χωρίς, εννοείται, την έγκριση  από το Κ.Α.Σ. όπως μετ’ επιτάσσεως απαιτεί από τους υπολοίπους, οι οποίοι θα ήθελαν να οικοδομήσουν εντός της Β’ Ζώνης του Δελφικού Τοπίου
       Εκκρεμεί η απόφαση έγκρισης της Μ.Π.Ε. απο την Περιφέρεια καθ’ όσον έχει καταγγελθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω της ”ολόψυχης” συμμετοχής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (η οποία και αποφάσισε για το θέμα), ενός Περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος έχει αναλάβει ως υπεργολάβος τις εξορύξεις της  S&B στην Γκιώνα.
     Τί μπορεί να άλλαξε όμως και ο Υπουργός Πολιτισμού (γιατί φανταζόμαστε ότι με παρέμβαση ή εντολή δική του”αναγκάζεται” το Κ.Α.Σ. να ταξιδέψει  εν  ολομέλεια για μια εκ νέου αυτοψία, παρά τα μέλη του  οικειοθελώς, οργανωμένα και αυτοβούλως)  ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία και ενδεχομένως να θέλει να δείξει την ΄΄κακή΄΄ (κατ’ αυτόν) επιλογή των μελών του Κ.Α.Σ.;           Τί μπορεί να άλλαξε όμως   και ο Υπό-το-έργον,  της προστασίας  της Εθνικής μας κληρονομιάς ανήρ, όρθωσε ανάστημα  σε επιλογές επιβλαβείς (κατά την γνώμη του)  για το περιβάλλον, για το κάλλος του Δελφικού ιδεώδους και για την προστασία του πολιτιστικού (ορίστε;) ιδεώδους των συγχρόνων (και αδαών) κατοίκων της περιοχής;
     Προκειμένου λοιπόν να μάθουμε και εμείς, στείλαμε  την Παρασκευή το μεσημέρι (με FAX) αίτημα προς την Γραμματεία του Κ.Α.Σ. να μας γνωρίσει :
  1. Τα πρακτικά,  το σκεπτικό και την απόφασή του για την  συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. η οποία συζητήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο
  2. Με ποίου το αίτημα και με ποιά δικαιολογία επανέρχονται να εξετάσουν εκ νέου  την  εν λόγω Μ.Π.Ε. ενώ ήδη μας έχουν  ανακοινώσει το αποτέλεσμα  της ψηφοφορίας  τους  και
  3. Ποιά είναι τα νεώτερα στοιχεία των οποίων η εμφάνιση, επέβαλλε την  εκ νέου αυτοψία στο χώρο των εγκαταστάσεων της S&B στην Ιτέα;
     Στην δύσκολη σημερινή μας πραγματικότητα, με Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας, με όλους τους Υπουργούς ”υπ’ ατμόν” και καθήμενους επί ”ηναμένων ανθράκων”, είναι οξύμωρον  να επιχειρείται ”εισπήδησις” στο Κ.Α.Σ. δηλ. προσπάθεια  ανάμειξης  στο έργο του και μάλιστα με τόσο εμφαντικό τρόπο.  Κατ’ εμάς, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως  προσπάθεια  χειραγώγησης.  Το άν όμως είναι δυνατόν να ενδώσουν σε τέτοιου είδους  πιέσεις και καμώματα τα μέλη του Κ.Α.Σ. είναι το ζητούμενο. Εξυπακούεται, ότι αυτά (τα μέλη) έχουν ταχθεί να ”φυλάττουν Θερμοπύλας”. Βεβαίως υπάρχει και η λαϊκή παροιμία όπου : ”ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρετε”. Υπάρχει όμως και η άλλη όπου: ”Έχουν γνώση οι φύλακες”
     Απορία μας : Εφ’ όσον με τόσον ζήλο (και έξοδα) ο Υπουργός επιβάλλει  την εκ νέου αυτοψία,   με σκοπό  ένα  καλύτερο (για ποιόν;) αποτέλεσμα του συγκεκριμένου θέματος, εάν η κρίση του Κ.Α.Σ. ήταν αντίστροφη, δηλ. κατά του Δελφικού Τοπίου (η τωρινή είναι υπέρ), κατά της Υγείας των κατοίκων (η τωρινή είναι υπέρ), κατά της προστασίας του περιβάλλοντος (η τωρινή είναι υπέρ), κατά της ανάπτυξης του Τουρισμού (η τωρινή είναι υπέρ) και κατά οποιασδήποτε  άλλης μορφής ανάπτυξης πλην της Μεταλλείας (η τωρινή είναι υπέρ), τότε, τί θα έκανε; ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ;
     Θα επαναλάβουμε ότι καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Κ.Α.Σ. :

     “Μην στρώσετε καθαρό τραπεζομάντιλο πάνω σε τραπέζι  γεμάτο  με αποφάγια και σκουπίδια.   Πρώτα καθαρίστε το. Και σήμερα είναι ευκαιρία’’

ΤΟ Κ.Α.Σ. ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ (φεύ!) ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΕΑ

 

     Είχαμε συγκεντρωθεί 5 (πέντε) Σύλλογοι και φορείς σήμερα Δευτέρα 23-1-2012 στην Ιτέα και περιμέναμε την ειδοποίηση από την Γραμματεία του Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για το πότε θα μας συναντήσουν τα μέλη του.  Μας είχαν ειδοποιήσει όλους (η Γραμματεία του ΚΑΣ) από την Παρασκευή 20-1-2012, ότι η Ολομέλεια του ΚΑΣ, θα ερχόταν στην Ιτέα για αυτοψία  και εφ’ όσον θέλαμε, θα μπορούσαμε  να παρευρεθούμε  στην ενημέρωση η οποία θα γινόταν.  Η απορία μας πλέον είχε να κάνει με το πώς είναι δυνατόν να ξαναγίνει αυτοψία, την στιγμή κατά την οποία, έχει προηγηθεί άλλη από κλιμάκιο του ΚΑΣ, είχε ακολουθήσει συνεδρίαση του Σώματος και υπήρξε απόφαση, την οποία  κα μας είχαν  γνωρίσει !.  Στείλαμε το γνωστό FAX  όπου ζητούσαμε, τα πρακτικά της συνεδρίασης όπου πάρθηκε και η απόφαση της απόρριψης της επίμαχης Μ.Π.Ε., με ποιού αίτηση κινήθηκε η διαδικασία της δεύτερης αυτοψίας  και βεβαίως εάν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος.
Αντί  όλων αυτών εισπράξαμε σιγή και επειδή όλοι αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά,  προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Γραμματεία του ΚΑΣ και την Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών. Μετά από 18 (δέκα οκτώ) τηλεφωνήματα  σήμερα το πρωί και ενώ ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλον, τελικά μας μεταφέρθηκε στις 14:45′ το μεσημέρι, (από μιά γραμματέα, της γραμματέας, την γραμματέα, ώ γραμματέα της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών)  ότι το ΚΑΣ, δεν προτίθεται να συναντηθεί μαζί μας, διότι ήδη το έχει κάνει!!..  Είχε προηγηθεί προ 5λέπτου η διαβεβαίωση (από την Γραμματεία του ΚΑΣ στην Αθήνα),  ότι θα μας δεχθούν στις  15:00′ στο Μουσείο των Δελφών!… Να σημειώσουμε εδώ, ότι, την επίσκεψη του ΚΑΣ, την γνώριζαν εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο και πλήθος δημοσιογράφων, Φορέων, κατοίκων κ.λ.π. οι οποίοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, για να παρευρεθούν στην συνάντηση. Υπήρξε δε και δημοσιογράφος της περιοχής μας, του οποίου η ενημέρωση προς εμάς, ήταν συνεχής και  έγκυρη, τόσον για τις κινήσεις των μελών του ΚΑΣ, όσο και για  κινήσεις άλλων,  άμεσα  ενδιαφερομένων για το θέμα.   Αναγκασθήκαμε τελικά, να συντάξουμε ένα υπόμνημα από κοινού, οι 5 Σύλλογοι και Φορείς και να ανέβουμε στους Δελφούς για να το καταθέσουμε στα γραφεία της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών, ελπίζοντας ότι έστω  και την ύστατη στιγμή, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε με το ΚΑΣ . Βεβαίως, τα περιγραφόμενα στο υπόμνημα έγγραφα, θα τα δημοσιοποιήσουμε, μέσα από το karteria1.blogspot.com  και εκεί θα διαπιστώσει και ο πλέον ανυποψίαστος, ότι ‘‘κάτι δεν πάει καλά’‘.
Και τότε ”έπεσε το τηλεφώνημα”!...   Ότι και να είχαμε σκεφθεί προηγουμένως (και είχαμε σκεφθεί πάααρα πολλά) για όλο αυτό το ”ανάρμοστον” θα λέγαμε και μη ”επιτρεπταίον” θα  χαρακτηρίζαμε, επίπεδο δράσεων και αποφάσεων  Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως είναι τα μέλη-ταγοί του ΚΑΣ, με αυτήν την τηλεφωνική πληροφορία, κυριολεκτικά ”βγήκαμε” απ’ τα ρούχα μας!!..
Τόσον η σοβαρότητα της πηγής, όσον και η πραγματοποιηθείσα επαλήθευση, μαρτυρούν την ασύμμετρη προσπάθειά μας, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, έξω από κόμματα και σημαίες, έξω απο σφετερισμούς και ”οχήματα” και τέλος έξω από εξαρτήσεις και ανασφάλειες…
Οι αφιχθέντες  στην περιοχή μας Δημόσιοι Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και ορκισμένοι ως Κρατικοί Λειτουργοί-Προστάτες της Πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους μας, ”εξεναγούντο” στις εγκαταστάσεις της S&B  στα γραφεία της στο 51ον χλμ.!!..
Να θυμίσουμε εδώ, ότι η Γ.Γ. του Υπουργείου και πρόεδρος του ΚΑΣ, κα Μενδώνη, κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος της Μ.Π.Ε. μας απαγόρευσε να μιλήσουμε και να επιχειρηματολογήσουμε, για οτιδήποτε άλλο, πλήν των αρχαιοτήτων και του Δελφικού Τοπίου.  Δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά (είπε επί λέξει) κανένας άλλος τομέας, πέραν της αρχαιολογίας !  Στην παρατήρησή μας,  ότι, η Ιτέα είναι η προέκταση των Δελφών και άρα τα προβλήματά της είναι τα ίδια με τους Δελφούς, αρνήθηκε να μας ακούσει και μας αφαίρεσε τον λόγο.  Η ίδια λοιπόν η κα Μενδώνη, η οποία προΐστατo σήμερα της επίσκεψης του ΚΑΣ, πήγε να ξεναγηθεί πιθανότατα στο Vagoneto (5.000 άτομα  ετήσια επισκεψημότητα κατά δήλωση του συντάκτη της Μ.Π.Ε.) και φανταζόμαστε και μέσα στα γραφεία της εταιρείας, όπου θα ενημερωνόταν για τις οικονομικές παραμέτρους του θέματος.  Φανταζόμαστε ότι θα τους απαγόρευσε να επιχειρηματολογήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αρχαιότητες και το Δελφικό Τοπίο!.  Στο 51ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας-Ιτέας,  περί τα 20χλμ έξω από το Δελφικό Τοπίο, 30 χλμ. μακριά από τους Δελφούς και 40χλμ. από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ιτέα !!!…

Εμείς πλέον, δεν μπορούμε παρά να προσθέσουμε το γνωστόν : Βοήθειά μας αλλά και βοήθειά τους για τα επερχόμενα. Σε λίγο! 

«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»: ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. ΜΕΡΟΣ Α

 

Αρχικά παραθέτουμε το πρώτο τμήμα της επιστολής (συνημμένο 1) που κατατέθηκε από πέντε φορείς στο ΚΑΣ σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Δελφικού Τοπίου ως ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται  σε θέσεις που αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας αλλά δυστυχώς φαίνεται να μην κατανοούν την σοβαρότητα σχετικών στοιχείων (ή δεν θέλουν να καταλάβουν για ευνόητους λόγους), επισημαίνουμε ότι το   κείμενο αποτελείται  από αυτούσια αποσπάσματα από την εισήγηση που κατατέθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS)  για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..Το κείμενο αυτό αποτελείται  από  τα αναλυτικά στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το Δελφικό Τοπίο ικανοποιεί τα κριτήρια να ενταχθεί  στον κατάλογο.
Επειδή η επανάληψη βοηθάει στην κατανόηση κάποιους που δεν μπορούν αλλιώς, εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και θα προλογίσουμε (έστω και εκτεταμένα) υποδεικνύοντας στους αμαθείς (όπως και πολλοί από εμάς μέχρι χθές) αλλά  και σε αυτούς που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι τα τμήματα που έχουμε τονίσει (bold):
«πρέπει να έχει αφήσει (κανείς) το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων , στη κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές»        
και
– «Η Ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της ολικής προστασίας και με θάρρος επλήρωσε το τίμημα των επιπτώσεων, αναιρώντας στο έργο εγκατάστασης ενός εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία, 11,5 χιλιόμετρα από την Αγία Ευθυμία. Αυτή η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρθηκε σε 55 χλμ απόσταση……
  …Το ICOMOS, αφού έλαβε γνώση με ανακούφιση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε στο Γραφείο της Επιτροπής της παγκόσμιας Κληρονομιάς, ότι εκτιμά πως οι Δελφοί πληρούν σε πέντε κριτήρια την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας Κληρονομιάς.»
(αλλά και πολλά άλλα από τα αναγραφόμενα) κάνουν ξεκάθαρο ότι η θάλασσα του κόλπου της Ιτέας και η επιλογή της μη κατασκευής του εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία (τότε) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην λήψη της απόφασης ένταξης του Δελφικού Τοπίου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O..
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι  για όποιον γνωρίζει τουλάχιστον προσθαφαίρεση, η μετατροπή της θάλασσας του Κόλπου της Ιτέας σε βιομηχανική περιοχή και η έγκριση λειτουργίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (όχι στην Αγία Ευθυμία αυτή τη φορά αλλά) στο κέντρο του Δελφικού τοπίου, στην από θάλασσα πύλη εισόδου των Δελφών και εκατέρωθεν τριών χιλιομέτρων Εθνικής Οδού (οδικής Πύλης εισόδου των Δελφών) ωθούν στην απ’ ένταξη του Δελφικού Τοπίου από τον κατάλογο. Γιατί ΝΑΙ, για όσους δεν το ξέρουν, εάν αναιρέσεις τα κριτήρια ένταξης, η U.N.E.S.C.O. προβλέπει και την απ’ ένταξη.
Το πώς η ίδια η UNESCO έχει οργανώσει την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να αναδειχθούν και να προστατευτούν (μιας και καθίσταντο πια παραγωγικά) και άλλα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει αυτός ο χαρακτηρισμός στο δεύτερο μέρος της επιστολής. Ολοκληρώνοντας , θα γίνει πλήρως αντιληπτό, το γιατί τόσα χρόνια οι «Αιρετοί» του τόπου μας που ήξεραν έκρυβαν το γεγονός από όλους εμάς, γιατί κάποιοι σήμερα πολεμάνε για την απένταξη, και την ίδια στιγμή κάνουν φιέστες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια στους   «αγράμματους ιθαγενείς» για δήθεν προώθηση της τουριστικότητας του Δήμου σε πεδία ελάσσονος σημασίας σε σχέση με τα προαναφερόμενα.
Το πρώτο μέρος του συνημμένου 1 :
 «
            ΑΠΟ :
«ΚΑΡΤΕΡΙΑ»
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
«ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ»
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΩΜΗΣ»
Προς:   ΚΑΣ
Θέμα : «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία ΄΄ S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ ΄΄, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας»
Αναφορικά με το εν θέματι έργο και της επικείμενης συνεδρίασης του  Κεντρικού  Αρχαιολογικού  Συμβουλίου (ΚΑΣ), θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας S & B στην Ιτέα, ευρίσκονται εικοσιπενταετίας εντός της Ζώνης Β΄ (ισχύουσας ή προτεινόμενης) του Δελφικού Τοπίου :
    1. Ως γνωστόν, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), στην εισηγησή του για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O., διατυπώνει την άποψη ότι «ο χώρος των Δελφών είναι ένας από αυτούς τους οποίους οι συντάκτες της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονoμιά, στη Γενική Διάσκεψη της U.N.E.S.C.O. τις 16 Νοεμβρίου 1972, θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να είχαν κατά νούν προκειμένου να καταρτίζουν τον καταλόγο των πολιτιστικών αγαθών εξέχουσας αξίας των οποίων η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές, θα συνιστούσε ένα χρέος για ολόκληρη την ανθρωπότητα»
    1. Στην σύσταση για ένταξη των Δελφών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (αρ. πρωτοκόλλου 393/Οκτώβριος 1987), το ICOMOS θεωρεί ότι πληρεί τα κριτήρια I,II, II, IV & VI
    1. Στην τελική αξιολόγηση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για την ανάδειξη του Μνημείου.
 Στην εισήγηση αυτή του ICOMOS για το Δελφικό Τοπίο αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα  :
– η μοναδική ποιότητα {του Μνημείου} «γεννάται από την οικεία αρμονία ανάμεσα από τα ερείπια του ιερού και το ανέπαφο περιβάλλον»
«πρέπει να έχει αφήσει (κανείς) το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων , στη κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές»
«το ιερό των Δελφών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσικού πλαισίου…το τοπίο, το οποίο προσδίδει όλο το νόημα στις ανθρώπινες εγκαταστάσεις , που έχουν μπολιαστεί σ΄αυτό, πρέπει προφανώς, να ενσωματωθεί στη ζώνη προστασίας. Διαφορετικά ένας από τους πιο σημαντικούς  τόπους του κόσμου θα χάσει όλη του τη σημασία»
– «Η Ελληνική Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη αυτής της ολικής προστασίας και με θάρρος επλήρωσε το τίμημα των επιπτώσεων, αναιρώντας το έργο εγκατάστασης ενός εργοστασίου αλουμίνας στην Αγία Ευθυμία, 11,5 χιλιόμετρα από τους Δελφούς. Αυτή η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής μεταφέρθηκε σε 55 χλμ.  απόσταση……
  …Το ICOMOS, αφού έλαβε γνώση με ανακούφιση αυτής της απόφασης, ανακοίνωσε στο Γραφείο της Επιτροπής της παγκόσμιας Κληρονομιάς, ότι εκτιμά πως οι Δελφοί πληρούν σε πέντε κριτήρια την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας Κληρονομιάς. …»
«Κριτήριο (i) : H χωροθέτηση των Δελφών{…} αποτελεί μια μοναδική καλλιτεχνική υλοποίηση : το βουνό (Παρνασσός) είναι το ουσιαστικό στοιχείο και ο χώρος μιας μνημειακής δημιουργίας του οποίου τα μορφοποιητικά στοιχεία (αναβαθμίδες, ναοί, θησαυροί κ.λ.π.) ανάγουν σε μια έκφραση πιο ισχυρή από τις ηθικές και φυσικές αξίες μιας τοποθεσίας, τοιουτοτρόπως αποκαλούμενη μαγική».
Κριτήριο (ii) : ..σταυροδρόμι όλων των επιδράσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, το ιερό μαντείο ήταν αντίστροφα, ένα μοντέλο που μιμήθηκε όλος ο αρχαίος κόσμος.
Κριτήριο (iii) : Οι Δελφοί φέρουν μια μοναδική μαρτυρία για τον πολιτισμό και τη θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα.
Κριτήριο (iv) : οι Δελφοί, σε ένα άθικτο και υπέροχο φυσικό πλαίσιο, είναι ένα έξοχο παράδειγμα ενός μεγάλου πανελληνικού ιερού. Κριτήριο
Κριτήριο (vi) : το Ιερό του Απόλλωνα στέγαζε για τους Αρχαίους τον Ομφαλό της Γής (Σύμπαντος). Οι Δελφοί είναι τοιουτοτρόπως, άμεσα και φυσικά συνδεδεμένοι με μια πίστη της οποίας η οικουμενική σημασία είναι δεδομένη»

       Υπο το φως των ανωτέρω, τα οποία μιλούν αφ’εαυτών για την σημασία που έδωσε η Ελληνική Πολιτεία και η  U.N.E.S.C.O στην ανάδειξη  και προστασία των Δελφών ως ενός εκ των πλέον σημαντικών Μνημείων του κόσμου, εκτιμούμε πως τίθεται πλέον επιτακτικά το θέμα της πλήρους προστασίας του Δελφικού Τοπίου εντός των ορίων της Ζώνης Β΄ και της λήψης μέριμνας για προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάδειξη των τοπίων που συνορεύουν με τη Ζώνη Β΄ φυσικά και οπτικά.

      Συνεπώς, θεωρούμε δεδομένη την εκ νέου απόρριψη από το ΚΑΣ  του αιτήματος για «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία ΄΄ S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ ΄΄, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας» άδειας.

………………………………(συνεχίζεται)…………………………»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.