Ο λιγνίτης απειλεί τη λίμνη…


Πηγή: ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ

Σε γόρδιο δεσμό για τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσονται οι αντιδράσεις για τις νέες εξορύξεις λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, μετά την αίτηση ακύρωσης των εργασιών που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την προηγούμενη εβδομάδα. Η προσφυγή στο ΣτΕ απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, αφού το νέο κοίτασμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό για επάρκεια ενέργειας της Ελλάδας κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής δηλώνουν πως οι νέες εξορύξεις θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, εάν υλοποιηθούν με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα. Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μετά τη Μεγάλη Πρέσπα, προβλέπεται να μετατραπεί σε αποδέκτη όλων των υγρών αποβλήτων που θα προκύπτουν από την εξορυκτική διαδικασία. Αυτό θα συμβεί μέσω του παρακείμενου ποταμού Σουλού. Ο βασικός υδάτινος τροφοδότης της Βεγορίτιδας θα εκτραπεί λίγα μέτρα μακριά από την πηγή του, σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, ώστε να περνά μέσα από τον χώρο των εξορύξεων, η έκταση των οποίων θα αγγίζει τα 150.000 στρέμματα. Μετά την εκτροπή του, ο Σουλού θα δέχεται όλα τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται στο δάπεδο του ορυχείου, καθώς και το νερό που προκύπτει από το πλύσιμο των μηχανημάτων εκσκαφής και μεταφοράς του λιγνίτη, οδηγώντας τα απευθείας στη Βεγορίτιδα!

«Καταστροφή» «Δεν είναι δυνατόν η Βεγορίτιδα να γίνει αποδέκτης των λυμάτων της εξόρυξης λιγνίτη. Εκτός αυτού, υπάρχουν προφανή σφάλματα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως η εγγύτητα των παρακείμενων οικισμών, που κυμαίνεται από τα 170 μέτρα μέχρι τα 2 χιλιόμετρα, αλλά και η παράλειψη της κάλυψης των ταινιόδρομων που θα μεταφέρουν την τέφρα του λιγνίτη», δηλώνει στη Real planet ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, χαρακτηρίζοντας οικολογική καταστροφή το επιχειρούμενο σχέδιο εξόρυξης. «Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να μας κατηγορήσει για σαμποτάζ στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Είμαστε υπέρ της χρήσης του λιγνίτη, αλλά όχι και της οικολογικής καταστροφής του τόπου μας. Οι πολίτες της περιοχής έχουν δικαίωμα στη ζωή και κάποιοι πρέπει επιτέλους να απολογηθούν, αλλά και να διορθώσουν την υποβάθμιση που υφίσταται η δυτική Μακεδονία εδώ και δεκαετίες», επισημαίνει ο Γ. Δακής, συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αγνοήσει τις διορθώσεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των νέων εξορύξεων, οι οποίες έχουν ζητηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης.

Τις αμφιβολίες του για την περιβαλλοντική ορθότητα των προγραμματισμένων εξορύξεων εκφράζει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης. «Δυστυχώς, στον σχεδιασμό των εξορύξεων δεν ενσωματώθηκαν απόψεις όπως αυτή του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η ΔΕΗ, εδώ και χρόνια, έχει δείξει ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η μοίρα της δυτικής Μακεδονίας όταν μετά η χώρα μας περάσει στη μεταλιγνιτική περίοδο, κάτι που θα γίνει συντομότερα απ’ ό,τι νομίζουν πολλοί», λέει ο Δ. Μαυροματίδης. «Είναι τραγικό να καταλήγουν τέτοιου είδους λύματα στη Βεγορίτιδα. Εμείς ζητούμε τόσα χρόνια να μειωθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στη λίμνη. Είναι αδιανόητο να θέλουν να τη μετατρέψουν σε αποδέκτη των αποβλήτων των εξορύξεων», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Ηλίας Κάρτας.

Πηγή: Εφημερίδα REAL – Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ


3 απαντήσεις στο “Ο λιγνίτης απειλεί τη λίμνη…”

  1. Η προσφυγή στο ΣτΕ… δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, όπως λέει το δημοσίευμα .. απλά εδώ και μια 5-τια έχουμε ξεπεράσει το πικ παραγωγής λιγνίτη και η ραγδαία πτώση παραγωγής λιγνίτη έφερε και την ενεργειακή εγχώρια παραγωγή Η/Ε σε πρωτογνωρη ασφυξία . Μόνο να αναφέρω πως η παραγωγή αυτή έφτασε το 2011 στο επίπεδο εξόρυξης του 1985-6 .Η εκτροπή του ρέματος Σουλου έχει στόχο την άμεση ακινητοποίηση και διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ -Καρδιάς 1200 MW και την συνεχιζόμενη λειτουργία για 12-15 χρόνια του ΑΗΣ-Αγ. Δημητριού 1560 MW .Οτι αφορά την ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα απο την εποχή Σημιτη ..δεν υπάρχει!!!!!!!!!!!! .. μάρτυρας ο Αρ.Παχτουλης μας (ένας απο τους συντελεστές αυτής της τραγωδίας) http://library.tee.gr/digital/m2483/m2483_kakalis.pdf

  2. ποιος και που είδε ποτέ εκτροπή ποταμού στον κόσμο … μήπως τελικά πρόκειται για πλήρης κατάρρευση του Βόρειου Ενεργειακού Συστήματος …που ούτε οι μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΔΜ και εργαζόμενοι στην ΔΕΗ πρόβλεψαν πριν 2 χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.