Ψήφισμα με την ευκαιρία της καθόδου των τοπικών φορέων στο ΥΠΕΚΑ για ενημέρωση


Yπενθυμίζουμε ότι ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης έχει κάλεσει σήμερα στις  12:00 το μεσημέρι στην Αθήνα τους Βουλευτές του νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Κιλκίς (ο κ. Μπαλάσκας έχει τεθεί σε αργία αλλά μάλλον θα πάει), τον Προέδρο του Επιμελητηρίου, το Γ.Γ. Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και “άλλους φορείς”. Το Υπουργείο θέλει λέει να τους “ενημερώσει” (πέντε ανθρώπους και όχι τους πολίτες της περιοχής!) και “εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των φορέων του νομού” (από πότε πέντε άνθρωποι είναι οι φορείς του νομού;), να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης περιοχής (καραγκιοζιλίκια: η περιοχή έχει ήδη δημοπρατηθεί και στις 14 Μαρτίου ανοίγονται οι προσφορές).

Εμείς οι πολίτες του Κιλκίς είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή του τόπου μας σ’ ένα απέραντο μεταλλείο. Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα καταστρέψει οριστικά την περιοχή μας μετατρέποντας την για πάντα σε κρανίου τόπο.

Η εξόρυξη μικτών θειούχων μεταλλευμάτων θα έχει αποδεδειγμένα καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες :

  • Όξινη απορροή και τοξικά απόβλητα που δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα
  • Αναπόφευκτη λειψυδρία της πόλης και των γύρω οικισμών λόγω υπεράντλησης των υδατικών αποθεμάτων.
  • Συνεχής όχληση από τα χρησιμοποιούμενα εκρηκτικά και την μετακίνηση βαρέων οχημάτων στο ήδη ανεπαρκές οδικό δίκτυο.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση από την αιώρηση των μικροσωματιδίων της εξορυκτικής δραστηριότητας
  • Πλήρης αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής
  • Υποβάθμιση έως κατάργηση κάθε αγροτικής, κτηνοτροφικής, μελισσοκομικής, υλοτομικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας

Η δική μας βούληση είναι ο τόπος αυτός να αποτελέσει την βάση της ζωής και να συνεχίσει να μας χαρίζει απλόχερα τα δώρα του, καθαρό αέρα, νερά, δάση, ομορφιά, προϊόντα της γης και κατοικία σε αρμονία με τις αειφόρες δραστηριότητες των ανθρώπων.

Η οποιαδήποτε ενημέρωση θα έπρεπε, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός κος Μανιάτης, να γίνει στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι οι τοπικοί φορείς δεν θα έπρεπε να δεχθούν ενημέρωση στην Αθήνα.
Ακόμα όμως κι αν παραστούν καμιά θετική προς την εξόρυξη απόφασή τους δεν πρέπει να είναι δεσμευτική για τον τόπο αφού θα ληφθεί ερήμην των κατοίκων του.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε θεμιτό μέσο για την προστασία της περιοχής μας από απόπειρες μεταλλευτικής δραστηριότητας και απαιτούμε από το ΥΠΕΚΑ να ακυρώσει τον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε.

Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.