Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία στο Πάικο για την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Παιονίας της 20/12/2011


Πηγή: metalleiastop

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 έγινε στο Δήμο Παιονίας δημοτικό συμβούλιο στη δεύτερη συνεδρίαση του οποίου συζητήθηκε το πλέον σοβαρό και φλέγον θέμα: “Εξόρυξη μεταλλευμάτων στο όρος Πάικο και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί το όλο θέμα”.

Από την εισήγηση του δημάρχου έγινε σαφές ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αγνοήθηκε προκλητικά από την κεντρική εξουσία, δεν είχε καμία ενημέρωση έως ότου πληροφορήθηκε από κατοίκους του Πολυκάστρου στις 25 Οκτωβρίου 2011 σε δημοτικό συμβούλιο για τη δημόσια διαβούλευση περί της διακήρυξης δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Πολυκάστρου – Κούπας – Σκρα – Μαύρου Δέντρου στο Πάικο που έληγε στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Στο διάστημα αυτό ο δήμαρχος αρκέστηκε να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για ενημέρωση και επιπλέον επιστολές για πρόσθετη πληροφόρηση προς πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλες αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Μέχρι της 20 Δεκεμβρίου 2011 έλαβε απάντηση μόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία αναγνώστηκε από το δήμαρχο και έγινε σαφές σε όλους τους παρευρισκόμενους ποια είναι η θέση του ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο θεωρεί ως θετικό να συνυπάρξει η μεταλλευτική δραστηριότητα με “περιβαλλοντική προστασία” και “τουριστική αξιοποίηση”.

Εντύπωση προκάλεσε που ο δήμαρχος δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι αγνοήθηκε παντελώς η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έλαβε γνώση και δεν κλήθηκε να πάρει θέση, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τον τόπο και τους κατοίκους της περιοχής.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση που στην πλειονότητά τους τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στα μεταλλεία στο Πάικο.

Εκ μέρους της συμπολίτευσης υπήρχαν λιγότερο ξεκάθαρες θέσεις με εξαίρεση ενός.

Επίσης πήραν τον λόγο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι πολίτες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μεταλλευτική δραστηριότητα και την αμφι σβήτηση τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος λόγω της γνώσης και εμπειρίας σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε ανάλογες εξορύξεις μεταλλευμάτων

Ο δήμαρχος και ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αμφισβήτησαν την υπευθυνότητα και εγκυρότητα της ενημέρωσης και άφησαν αβάσιμες αιχμές ότι το θέμα υποκινείται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Επίσης ο δήμαρχος προκάλεσε την οργή του κοινού με χαρακτηρισμούς περί ημιμάθειας των παρευρισκομένων. Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση των δημοτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Και παρόλο που εγκρίθηκε η δημιουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής, δεν καθορίστηκε ποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα την απαρτίζουν ούτε ποιο θα είναι το σημείο επαφής για την συνεργασία με την συντονιστική επιτροπή αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στο Πάικο.


Μία απάντηση στο “Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία στο Πάικο για την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Παιονίας της 20/12/2011”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.