Απροστάτευτο το Πάικο απέναντι στη μεταλλεία, όπως και όλες οι περιοχές NATURA


metalleia-kilkis1  metalleia-kilkis2

Aυτή είναι η απάντηση του ΥΠΕΚΑ (Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου – Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών) σε ερώτηση του Δημάρχου Παιονίας κ. Λαπόρδα σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκμίσθωση του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Πολύκαστρου-Σκρα-Μαύρου Δέντρου, για την οποία ο Δήμος δεν έλαβε καμία ενημέρωση. Δεν μας λέει τίποτα καινούριο, ωστόσο κάποια σημεία της πρέπει να επισημανθούν και να επαναλαμβάνονται τακτικά για να τα χωνέψουμε:

  1. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Μεταλλευτικό Κώδικα (210/1973) δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ του Δήμου, με τη μορφή τέλους ή εισφοράς. Την ίδια ακριβώς απάντηση είχε λάβει σε σχετική ερώτησή του και ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας τον περασμένο Μάρτιο (Το ΥΠΕΚΑ αποκαλύπτει: Ανύπαρκτα τα οικονομικά οφέλη από τα μεταλλεία!). Όμως, το ΥΠΕΚΑ μελετάει (εδώ και σχεδόν ένα χρόνο!) το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα θέσπισης τέτοιου τέλους…  Επιτρέψτε μας να κρατάμε μικρό καλάθι.
    Σημειώνουμε επίσης, για πολλοστή φορά, ότι εκτός από αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ο Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει ούτε δικαιώματα (royalties) υπέρ του Δημοσίου από τα προϊόντα της εξόρυξης (περισσότερα εδώ). Πραγματικά διερωτάται κανείς τι “επενδύσεις” είναι αυτές και γιατί κόπτεται το κράτος να τις εγκρίνει…
  2. Η ένταξη του όρους Πάικο στο δίκτυο NATURA 2000 δεν το προστατεύει από τη μεταλλεία. Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύουν την εξόρυξη στις περιοχές NATURA, ούτε καν την επιφανειακή. Η διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι “η εκμετάλλευση θα γίνει με σχεδόν αποκλειστικά υπόγεια έργα” μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, δεδομένου ότι και η θηριώδης εκμετάλλευση στις Σκουριές της Χαλκιδικής με επιφανειακό κρατήρια διαμέτρου τουλάχιστον 700 μέτρων βαφτίστηκε “κατά βάση υπόγεια εξόρυξη” κι αυτό έγινε δεκτό από το Υπουργείο!
  3. Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη του όρους    Πάικο! Αυτό ειλικρινά αδυνατούμε να το σχολιάσουμε, το παραθέτουμε μόνον …ως ανέκδοτο.
    Το καταπληκτικό αυτό “επιχείρημα” προβάλεται από όλες ανεξαιρέτως τις μεταλλευτικές εταιρείες και επαναλαμβάνεται μετά χαράς και από τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου. Ποιος Κάκαβος και ποιο Πάικο… χρειαζόμαστε μεταλλεία και βιομηχανία, ανοιχτά πηγάδια και βουνά από απόβλητα για να “βελτιώσουμε” το περιβάλλον μας και να προσελκύσουμε τουρίστες. Βεβαίως! Και νερό εμφιαλωμένο από το Λουτράκι για να τους ποτίσουμε και τυριά Ολλανδίας, αφού δεν θα’χουμε δικά μας.
    Έχουν εθιστεί τόσο πολύ στα γκρίζα τους γραφεία και τη θλιβερή τους πόλη οι γραφειοκράτες της Αθήνας που τα υπογράφουν αβασάνιστα αυτά τα πράγματα;

Ακολουθεί το έγγραφο-ερώτηση του Δημάρχου Παιονίας κ. Λαπόρδα:

dim-paionias

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.