Ολόκληρο βουνό κατολίσθησε στο ορυχείο Αμυνταίου


Τέσσερις μεγάλες κατολισθήσεις σε μία πενταετία στο ΛΚΔΜ

Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις των τελευταίων ετών σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου, στο ορυχείο Αμυνταίου, αναστατώνοντας τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας.

Ένα ολόκληρο χωμάτινο βουνό της απόθεσης βούλιαξε μέσα στο ορυχείο, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού δεν υπήρχε εργαζόμενος στα σημεία που σκέπασαν στην κυριολεξία τα περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζων.

Οι εργαζόμενοι έζησαν το δέος της τρίτης μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου την τελευταία πενταετία. Το 2006 είχε γίνει μία μεγάλη κατολίσθηση, ενώ πριν από δύο χρόνια τον Ιούλιο του 2009 είχε προκληθεί η μεγαλύτερη κατολίσθηση στο συγκεκριμένο ορυχείο, κατά την οποία δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωμάτινων όγκων είχαν υποχωρήσει. Βεβαίως, η μεγαλύτερη κατολίσθηση της τελευταίας πενταετίας που θυμούνται οι εργαζόμενοι του ΛΚΔΜ, ήταν αυτή που είχε σημειωθεί το 2006 στο Νότιο Πεδίο, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και πολλαπλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Η πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου στις 3 τα ξημερώματα, έθαψε έναν ταινιόδρομο 300 μέτρων, ενώ κινδύνεψε να «κατακρημνιστεί» ο αποθέτης, γεγονός που θα πολλαπλασίαζε την ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά. Ευτυχώς, που ο αποθέτης «σώθηκε» με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που εργάζονται νυχθημερόν το τελευταίο τριήμερο.

Μεταξύ συνδικαλιστών και αρμοδίων του ορυχείου οι απόψεις διίστανται. Οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι «το φαινόμενο είναι απολύτως διαχειρίσιμο και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην εξορυκτική διαδικασία». Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι «το σύστημα θα αποκατασταθεί πλήρως και τα πάντα θα δουλεύουν κανονικά εντός διμήνου». Από την πλευρά του το σωματείο «Σπάρτακος» διαβλέπει «ορατούς κινδύνους στην τροφοδοσία των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης», σταθμοί που τροφοδοτούνται από το ορυχείο Αμυνταίου.

Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το «φρενάρισμα» του ορυχείου λόγω της δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν δεν λυθεί το θέμα μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Κατά τους συνδικαλιστές μάλιστα το γεγονός ότι η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει την ανάπτυξη του ορυχείου, αποτελεί και μία από τις αιτίες της κατολίσθησης, καθώς οι αποθέσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένο σημείο, οπότε δημιουργήθηκε υπερσυσσώρευση μαζών.

Βεβαίως, κατά την επιστημονική άποψη των μεταλλειογόλων και γεωλόγων στο ορυχείο Αμυνταίου υπάρχει ένα εδαφολογικό πρόβλημα, καθώς παρατηρείται μία «επιφάνεια ολίσθησης» στο υπόστρωμα, γεγονός που επιτάχυνε την παρούσα κατολίσθηση. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αρκετά σημάδια, όπως ρωγμές που είχαν σημειωθεί, οπότε είχαν ληφθεί μέτρα, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν θύματα.

Την επόμενη της κατολίσθησης έφτασαν στο ορυχείο Αμυνταίου ειδικοί επιστήμονες της ΔΕΗ από την Αθήνα, προκειμένου νε εξετάσουν και να ερμηνεύσουν το γεωλογικό φαινόμενο. Ήδη άρχισαν οι απαραίτητες μετρήσεις και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου η επιστημονική ομάδα να συντάξει την έκθεσή της. Στο μεταξύ, οριοθετήθηκε ο χώρος και απαγορεύτηκε η προσέγγιση ανθρώπων και εξοπλισμού στο σημείο της κατολίσθησης.

Το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Τεράστια κατολίσθηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου στο Ορυχείο Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια κυβικά μαζών της εσωτερικής απόθεσης, ευτυχώς χωρίς κανέναν τραυματισμό, χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού.

Το φαινόμενο δημιουργήθηκε από την αναγκαστική υπερσυσσώρευση μαζών στην εσωτερική απόθεση του Ορυχείου, λόγω έλλειψης αντίστοιχου χώρου απόθεσης, αφού η πολιτεία με κάθε τρόπο προσπαθεί να στραγγαλίσει την επέκταση του Ορυχείου. Πότε με την απίστευτη ολιγωρία – καθυστέρηση που επιδεικνύει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις (διεκπεραίωση διαδικασιών από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, υπό αίρεση Δικαστικές αποφάσεις) και πότε λόγω δραστηριότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία “φρενάρει” την ανάπτυξη του Ορυχείου».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

www.e-ptolemeos.gr


7 απαντήσεις στο “Ολόκληρο βουνό κατολίσθησε στο ορυχείο Αμυνταίου”

 1. αυτό μεταφράζετε απλά και κατανοητά για τους αναγνώστες και όχι μόνο… .”Άμεσος θάνατος για το Ελλαδισταν”.. δικά μου !!! άμεση αντίδραση και οικονομική παρέμβαση Silchester Investments με την εξαγορά 8.12.2011 και κυριαρχία τον 13,8% μετοχών της ΔΕΗ!!!

 2. με την κατολίσθηση εξωτερικής απόθεσης Ορυχείου Αμύνταιου και καταστροφής Τ/Δ 1 του Ορυχείου δλδ. αδυναμίας περαιτέρω εξόρυξης λιγνίτη , μετά την κατάρρευση Ορυχείου Κλειδί , ενεργοποίηση ρηγμάτων στο Ορυχείο Μαυροπυγης , πρόωρης εξάντλησης Ορυχείου Καρδιάς και Αχλάδας , έκλεισε άδοξα για όλους τους παίχτες ο μεγάλως εσωτερικός πόλεμος για την Ενέργεια Έχει ξεκινήσει το 199-93 επί εποχής Μητσοτάκη με τα επενδυτικά μοντέλα παραγωγής ενέργειας (ΒΟΟΤ και ΒΟΟ) . Είχε σχέση με την λεγόμενη “Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας “με την έκδοση Οδηγίας 96/92 από την Ε.Κ..Στην χώρα μας κάποιοι “εξυπνάκηδες”την είδαν ως ευκαιρία “αρπαχτής”του “εθνικού” μας Ορυκτού πλούτου(σας θυμίζει κάτι η Β. Χαλκιδική ?).. Όπως λ.χ. στις τηλεπικοινωνίες , αερομεταφορές , λιμάνια κ.λ.π Με Κορύφωση αυτής της διαδικασίας (επί Σημιτη 22. Νοεμβρίου 1999). Αυτός ο πόλεμος έχει και θα έχει πολύ τραγικά αποτελέσματα
  πρώτον για τον ελληνικό λαό
  ,δεύτερο για τους εργαζομένους ,
  τρίτο για τους …νταβλαντορους της ελληναδικης οικονομικό-πολιτικής ελίτ..

  “κερδισμένος” αυτί την ώρα η εταιρία “Silchester International Investors LLP” (Silchester) με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους παρακάτω πελάτες της:

  – Silchester International Investors International Value Equity Trust,

  – Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust,

  – Silchester International Investors International Value Equity Group Trust,

  – Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust,

  – The Calleva Trust,

  στις 2 Δεκεμβρίου η συνολική συμμετοχή τους ανήλθε σε 30.824.229 μετοχές ή 13,29% των δικαιωμάτων ψήφου.

  Από τους πελάτες της δίνεται στην Silchester πλήρης διακριτική ευχέρεια στις επενδύσεις τους και η εξουσιοδότηση να ψηφίζει για λογαριασμό τους. Εντούτοις, η Silchester δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας για τους πελάτες της και επομένως οι μετοχές δεν κρατιούνται στο όνομα της Silchester αλλά στο όνομα της τράπεζας-θεματοφύλακα (custodian bank) κάθε πελάτη.

  Η αύξηση της συμμετοχής της Silchester οφείλεται σε μια σειρά από συναλλαγές σε διάφορες ημερομηνίες.

  Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, η συμμετοχή της Silchester με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2011 ανερχόταν σε 23.681.081 μετοχές ή 10,21%.

  Στις 8 Δεκεμβρίου 2011 η συνολική συμμετοχή της Silchester ανέρχεται σε 32.024.558 μετοχές ή 13,80%.
  προσέξτε ημερομηνίες 6.12.2001 κατάρρευση απόθεσης ..8 12 η συνολική συμμετοχή ανέρχεται στο 13,8% .
  Το θαύμα δεν κρατά πάνω απο δυο μέρες …

  η είδηση κατάρρευσης του Ενεργειακού Συστήματος βάσης για τον λαό μέσω “κρατικοδίαιτων και επιδοτούμενων ΜΜΕ” και “ελεύθερων” blogs…είναι εφτασφράγιστο !!

 3. ευτυχώς δεν υπήρχαν ανθρωπινά θύματα στην κατολίσθηση της εσωτερικής απόθεσης που εκδηλώθηκε 6.12.2011.
  Η ζημία μόνο του μηχανολογικού μεταφορικού εξοπλισμού(Τ/Δ, κεφαλή τερματικό) μετά από χοντρικές εκτιμήσεις μου περίπου 25.εκ. Ευρώ .. χωρία το κόστος υποχρεωτική αδρανοποίηση 2 εκσκαφών συν το
  κόστους καθυστερήσεων κai στραγγαλισμού δλδ .δημιουργίας νέων παραγωγικών bolt necks ( την ξέρουν οι υπεύθυνοι μεταλλειολόγοι της ΔΕΗς) ..
  Τι να θαυμάσουμε την ανευθυνότητα η επιπολαιότητα αρμοδίων

  Πάντως Τώρα ξέρουμε όλοι τους λόγους που εξ Αμερικής εταιρία
  Silchester (με ένα φαξ και τηλέφωνο) , μαζί με την εδώ πρεσβεία τους
  χρονιά τώρα παρακολουθεί σε 24-ρη βάσει και με βοήθεια δορυφόρων την κατάσταση του Ενεργειακού Τομέα μας .. κατέχει απο προχθές το 13,8% του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗς .. Παρακαλώ μόνο ….Μην απορείτε .!!!!.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.