Δεν έχει τέλος η καταστροφή στην Ίμβρο – Μετά την καταστροφή του πολιτισμού τώρα ήρθε και η σειρά της φύσης


Κείμενο που μας στάλθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών.

Σχέδια για εξόρυξη μολυβδούχου μεταλλεύματος πάνω από το μοναδικό αμιγώς ελληνικό χωριό Αγρίδια

OremineResources

Μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Ιμβρίων έχει προκαλέσει η είδηση ότι πρόκειται να λειτουργήσει ορυχείο θειούχων μεταλλευμάτων χαλκού, μολύβδου (γαληνίτης) και ψευδαργύρου στην παρθένα ορεινή περιοχή πάνω από τα Αγρίδια, το μοναδικό αμιγώς ελληνικό χωριό του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή σύμφωνα και με το χωροταξικό σχέδιο της Ίμβρου αποτελεί πρώτου βαθμού προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, στις αρχές του Σεπτεμβρίου και χωρίς να προηγηθεί καμία πρότερη επίσημη ενημέρωση της κοινότητας Αγριδίων, υπάλληλοι που επέβαιναν σε όχημα της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Αξιοποίησης Μεταλλευμάτων (M.T.A) εμφανίσθηκαν στο χωριό και ζήτησαν από τον κοινοτάρχη να τους υποδείξει μονοπάτι που έχει πρόσβαση προς την περιοχή που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Προφήτη Ηλία.

Παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη του μεταλλεύματος. Πάντως η περιοχή εξόρυξης προσδιορίζεται επακριβώς και στην ιστοσελίδα της εταιρείας OreMine Resources http://dl.dropbox.com/u/35424150/OremineResources.pdf

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι η λειτουργία του ορυχείου θα έχει ολέθριες επιδράσεις για το ορεινό περιβάλλον, για το χωριό Αγρίδια δίπλα από το οποίο θα περνούν δεκάδες φορτηγά, καθώς και για τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα του νησιού. Εκτιμάται ότι επειδή η κύρια λεκάνη απορροής των υδάτων της περιοχής εξόρυξης είναι το φράγμα της Μεσαριάς από το οποίο υδρεύεται η χώρα του νησιού η Παναγία καθώς και αρδεύεται ο Μέγας Κάμπος θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού.

Οι κάτοικοι των Αγριδίων βρίσκονται σε διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων ώστε να προβούν στις απαραίτητες στοιχειοθετημένες νομικές ενέργειες για την αποτροπή της βάναυσης αυτής καταπάτησης του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα τόπο που σύμφωνα με τις επίσημες αρχές υποτίθεται ότι στοχεύει να αναδειχθεί σε «οικολογικό νησί» με πιστοποιημένα «βιολογικά προϊόντα».


2 απαντήσεις στο “Δεν έχει τέλος η καταστροφή στην Ίμβρο – Μετά την καταστροφή του πολιτισμού τώρα ήρθε και η σειρά της φύσης”

  1. […] που μας στάλθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών. , μέσω "antigoldgreece" Σχέδια για εξόρυξη μολυβδούχου μεταλλεύματος πάνω […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.