Aντιγράφουμε από το καινούριο ιστολόγιο “Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο”:
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και γεμάτες αίθουσες πραγματοποιήθηκαν οι δυο ενημερωτικές ομιλίες με θέμα τις εξορυκτικές- μεταλλευτικές δραστηριότητες την Παρασκευή 25/11 στο Πολύκαστρο και το Σάββατο 26/11 στη Βάθη.
Μετά την πρώτη εκδήλωση στο Κιλκίς, στις 11/11 υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον για ενημερώσεις από τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που βρίσκονται στο στόχαστρο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε Πολύκαστρο αλλά και στη Βάθη. Εκεί στη Βάθη βγαίνει η περιοχή σε διαγωνισμό παραχώρησης αρχές Δεκέμβρη εν αγνοία των κατοίκων.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο που αποτελείται ήδη από πολλούς περιβαλλοντικούς, περιηγητικούς αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού.
Οι ομιλητές με μεγάλη εμπειρία του θέματος της εξορυκτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας ήταν ο κ. Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ. γνώστης των εδαφών της περιοχής μας, ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις σε μια περιοχή και επικέντρωσε στην τεράστια ρύπανση του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Η αέρια ρύπανση με επικίνδυνα τοξικά σωματίδια , τα εκρηκτικά, οι θόρυβοι από τις συνεχείς κινήσεις οχημάτων θα είναι σκηνές της καθημερινότητας για χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ποσότητες εξορρυσόμενου πετρώματος που μετά τη μεταλλουργική δραστηριότητα αποτίθεται στο φυσικό περιβάλλον και αποτελεί τοξική βόμβα για πολλούς αιώνες. Ανέφερε επίσης ότι το οικονομικό όφελος της τοπικής κοινωνίας καθώς και για το Δημόσιο είναι ελάχιστο σε σχέση με την ζημιά που υφίστανται το περιβάλλον και οι κάτοικοι της περιοχής.
Ο κ.Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικών Πόρων στο Α.Π.Θ. με μεγάλη πείρα στην αποκατάσταση λατομείων σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό ανέφερε ότι το κόστος της στοιχειώδους αποκατάστασης των διαταραγμένων χωρών ξεπερνά τον τζίρο όλης της διάρκειας ζωής του ορυχείου και στις περισσότερες των περιπτώσεων εγκαταλείπεται από τους ιδιοκτήτες χωρίς αποκατάσταση. Ανέφερε τα πλεονεκτήματα από την διατήρηση του ελληνικού ανάγλυφου και την σπάνια ορεινή φύση και τα δάση της πατρίδας μας καθώς και τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε. Επίσης πρότεινε αντί για την καταστροφική μεταλλουργία να αναπτύξουμε ήπιες μορφές αειφόρου ανάπτυξης για την ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της υπαίθρου.
Ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης Λέκτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ., μεταλλειολόγος-μεταλλουργός με εμπειρία από μεταλλεία χρυσού στην Αυστραλία ανέφερε για την ανεξέλεγκτη ρύπανση που δημιουργούν αυτά και ότι αυτό στάθηκε η αφορμή για να γίνει πολέμιος αυτής της μεταλλευτικής δραστηριότητας που βασίζεται στο κυάνιο το οποίο αποκάλεσε φονιά του περιβάλλοντος και οι καρεκλοκένταυροι του ΥΠΕΚΑ με ευκολία αδειοδοτούν τη χρήση παντού στη χώρα μας.
Τέλος ο Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός από την Ιερισσό της Χαλκιδικής παρέθεσε τις συγκλονιστικές εμπειρίες του από την μεταλλευτική δραστηριότητα στην Β.Α. Χαλκιδική και τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων ενάντια στις τρομακτικές επιπτώσεις που βιώνουν και θα επιδεινωθούν πολύ δραματικότερα από την επικείμενη μετατροπή της Χαλκιδικής σε ένα απέραντο μεταλλείο. Κάλεσε τους πολίτες του Κιλκίς να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην καταστροφή του τόπου τους και να οργανωθούν για αυτά που σχεδιάζει το ανάλγητο διεφθαρμένο Κράτος για εμάς χωρίς εμάς!
Στην εκδήλωση του Πολυκάστρου το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος κ. Λαπόρδας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γκουντενούδης, ο πρώην Δήμαρχος Αξιούπολης κ. Πολυχρονίδης καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι παίρνοντας το λόγο εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν περεταίρω ενημέρωση από τους ομιλητές. Αντίθετα στη Βάθη αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Δημάρχου Μπαλάσκα και όλων των δημοτικών συμβουλών του Δήμου Κιλκίς με εξαίρεση του αντιδημάρχου Παπαδόπουλου και σχολιάστηκε αρνητικά από τους κατοίκους της Βάθης. Οι τοποθετήσεις του κοινού ήταν αντίθετες σε τέτοιες επιζήμιες για την περιοχή επεμβάσεις και διατράνωσαν τη θέληση τους να αγωνιστούν και να ακυρώσουν στην πράξη κάθε ενέργεια που θα βλάψει την περιοχή τους.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΙΑ – ΠΑΪΚΟ