Τo μεταλλείο του μέλλοντος … δεν θα έχει εργάτες!


Kmsutrka.jpg - 20157 BytesΣτο καθόλου μακρινό μέλλον, οι εργάτες θα φύγουν από τη διπλανή εικόνα.

Ήδη μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου, η RIO TINTO, αντικαθιστά τους εργαζόμενους στο μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος Πιλμπάρα στην Αυστραλία με φορτηγά χωρίς οδηγό, τηλεχειριζόμενα από ένα Κέντρο Επιχειρήσεων πάνω από 1.500 χιλιόμετρα μακριά (πηγή: mining.com). Από το ίδιο Κέντρο Επιχειρήσεων θα γίνεται η διαχείριση και ο συντονισμός των logistics δεκατεσσάρων μεταλλείων, τριών λιμανιών και δυο σιδηροδρόμων, προφανώς περιορίζοντας και εκεί τους εργαζόμενους στον ελάχιστο δυνατό αριθμό.

Η “αυτόνομη” μεταφορά υλικού είναι ένα σημαντικό συστατικό του κατά την Rio Tinto “Μεταλλείου του Μέλλοντος”, αφού θα αυξήσει την ταχύτητα μεταφοράς, άρα και την παραγωγή και θα μειώσει σημαντικά το εργατικό κόστος. Άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Fortescue Metals και η BHP Billiton, επίσης ενδιαφέρονται για την τεχνολογία των τηλεχειριζόμενων οχημάτων. Ποιος είπε ότι η ανθρώπινη εργασία είναι ταμπού;

Για να αντιληφθούμε την απόσταση των 1.500 χλμ, αν το μεταλλείο βρίσκεται π.χ. στις Σκουριές, το Κέντρο Ελέγχου μπορεί να βρίσκεται στο Βερολίνο ή το Παρίσι. Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη γίνεται ένα hi-tech video game. Έτσι αποκλείονται και οι πιθανές συναισθηματικές αντιδράσεις των εργαζομένων στην καταστροφή του δάσους των Σκουριών, αφού τις Σκουριές θα τις βλέπουν μόνο στην οθόνη, ως σκηνικό της πρώτης “πίστας”. Αφού καθαρίσει την πρώτη πίστα “Σκουριές”, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επόμενη που θα λέγεται “Φισώκα” και μετά στην τρίτη, την  “Τσικάρα”.

Για να πάρεις τη θέση θα είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία στο Play Station και το Xbox. Oι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να αρχίσουν εξάσκηση από τώρα.

computer and video games


4 απαντήσεις στο “Τo μεταλλείο του μέλλοντος … δεν θα έχει εργάτες!”

  1. και τα σημερινά φορτηγά που έχουμε προμηθευτή στην ΔΕΗ τελευταία έχουν αυτί τη δυνατότητα.. τώρα πως να το εξηγήσεις αυτο σε έναν Στανιοτη .. μόνο ο Απ.Παχτας που ανέλαβε το” δούλεμα” .. μπορεί να το κάνει .

  2. […] Για να πάρεις τη θέση θα είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία στο Play Station και το Xbox. Oι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να αρχίσουν εξάσκηση από τώρα. http://antigoldgr.org/blog/ […]

  3. Αυτά να τα ακούσουν οι ρωσοπόντιοι στις Σάπες Ροδόπης να ανοίξει η καρδιά τους. Τουλάχιστον τους τραπέζωσε και μερικές φορές η εταιρεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.