Νομικές ενέργειες με στόχο την ακύρωση της αδειοδότησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ανακοίνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Αντιπροσωπεία του τμήματος στην 10η Τακτική συνεδρίαση της συζήτησε εκ νέου το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική, μετά και τις νεότερες εξελίξεις και αποφάσισε τα εξής:

Εμμένει στη θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπως εκφράστηκε με το με αρ. πρωτ. οικ. 3748/13.4.2011 έγγραφο του Τμήματος και την τεκμηρίωσή του.
Σύμφωνα με αυτή τη θέση, η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική, όπως εμφανίστηκε στη ΜΠΕ του ΕΣΑ του έργου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επειδή δεν πληροί βασικούς όρους.

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ανατρέπει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει κάθε δυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, η επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άθροισμα των επιμέρους εκτιμώμενων συνεπειών κάθε επέμβασης.

Η εκτίμηση και αντιμετώπιση της συνολικής επίδρασης του έργου στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη που ποτέ δεν έγινε και δεν προβλέπεται να γίνει.

Προχωρά σε νομικές ενέργειες προς τα αρμόδια Εθνικά ή/και Ευρωπαϊκά όργανα, με στόχο την ακύρωση της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις ουσιαστικές/αξιόλογες παρατηρήσεις-προτάσεις που κατατέθηκαν και από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και από άλλους φορείς.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αρ. Πρωτ. οικ. 7844/2.11.2011


5 απαντήσεις στο “Νομικές ενέργειες με στόχο την ακύρωση της αδειοδότησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ανακοίνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ”

 1. Ναι .Ενταξει. Ο λεγκαλισμος χρυσος και Αγιος, σαν παραλληλη και συμπληρωματικη ενεργεια.Ομως προς θεου το βασικο,το σημαντικο και το ποιο υπεροχο ειναι η κινητοποιηση,πληροφορηση,κατανοηση του ολου θεματος απο τον κοσμο σας.Απο αυτο μην ξεστρατιζεται.Τουτο φυλαξτε σαν κορη οφθαλμου και βαση του ολου δικαιου αγωνα σας!!! ολα τα αλλα ειναι εμπλουτισμενη -ευελιχτη ταχτικη για εναν στρατηγικα απολυτο στοχο.
  Μονο οταν ο κοσμος του τοπου ειναι και κρατιεται ενημερος για ολο το θεμακαι οριμαζει πανω σε αυτον, μονο τοτε, μπορει να κερδιθει η λαικη βιωσημη αναπτυξη των τοπων σας.Καλο κουραγιο στον αγωνα αυτον.

 2. Προς κατοίκους δήμου Αριστοτέλη(Ενημέρωση)

  Όπως έχω ενημερωθεί ..τα σαΐνια διαπλοκής της περιοχής μας .. ξανά εβαναν ως στόχο… την λειτουργειά βιοτεχνίας επεξεργασίας μολύβδου στο Στανο .. αυτήν που σταμάτησε το Σ.Ε…

 3. και την “πονηρή” μεταβατική διάταξη που ισχύει:

  “Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του παρόντος,
  για τα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β ακολουθούνται οι διαδικασίες
  της υποκατηγορίας Β4 της κ.υ.α. 11014/703/Φ104/2003 (Β` 332), ή άλλες
  διαδικασίες που τυχόν προβλέπονται σε ειδικότερες διατάξεις, όπως αυτές
  ισχύουν…. 4. Πλήρεις φάκελοι ΠΠΕ, ΜΠΕ, καθώς και αντίστοιχοι φάκελοι αιτημάτων για ανανέωση ή τροποποίηση ΑΕΠΟ, που έχουν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ολοκληρώνονται ως προς την αξιολόγηση τους και εκδίδονται αντίστοιχα οι ΠΠΕΑ και ΑΕΠΟ, καθώς και αποφάσεις ανανέωσης ή τροποποίησης ΑΕΠΟ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εκτός εάν ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Για τις περιπτώσεις αιτημάτων ανανέωσης ή τροποποίησης ΑΕΠΟ, που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, διατηρείται σε ισχύ μέχρι την
  ολοκλήρωση της διαδικασίας η υφιστάμενη ΑΕΠΟ, ανεξάρτητα από το χρόνο
  υποβολής των αντίστοιχων φακέλων. 5. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, η έγκριση, ανανέωση ή τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων, που έχουν υποβληθεί
  πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας
  και Κλιματικής Αλλαγής, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος,
  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δεν απαιτείται η συνυπογραφή τους από
  άλλους Υπουργούς που θεωρούνται συναρμόδιοι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου
  4 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει….”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.