Στρώμη και Πανουργιάς Φωκίδας: συγκέντρωση κατοίκων για τις γεωτρήσεις της ΕΛΜΙΝ


Ο Δήμαρχος Φουσέκης κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας; Για δες…

πηγή: ΚΑΡΤΕΡΙΑ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση που είχε προκαλέσει το τοπικό διαμέρισμα Στρόμης-Πανουργιά, στην πλατεία της Στρόμης, το Σάββατο 29-10-2011 στις 11:00 το πρωί  κι εκεί, κάτω απ’ τον ίσκιο του Πλάτανου, μ’ ένα αεράκι που ‘κούρευε’ (!), βρέθηκαν η κα Βουλευτής,  η κα Αντιπεριφερειάρχης, ο κος Δήμαρχος, ο κος Αντιδήμαρχος του Δημ. Διαμερίσματος, φορείς και Σύλλογοι καθώς και αρκετοί κάτοικοι  της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα ήταν οι επικείμενες γεωτρήσεις που θα επιχειρούσε η εταιρεία ΕΛ.ΜΙΝ. συμφερόντων  οικογενείας Βαρδινογιάννη, για τον εντοπισμό και στην συνέχεια εξόρυξη κοιτασμάτων βωξίτη. Το πρόγραμμα, τις απόψεις και τα σχέδια της εταιρείας παρουσίασαν εκπρόσωποί της, όπου και διατυπώθηκε οτι απο τις 600 άδειες γεωτρήσεων που έχουν πάρει για τον ορεινό όγκο της Γκιώνας, μόνον (!) 140 θα γίνουν στην περιοχή της Στρόμης. Αναφέρθηκαν στην μη δημιουργία δρόμων μέσα στο δάσος για τις ανάγκες των γεωτρυπάνων, προστατεύοντάς το έτσι και οτι θα χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντες επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι.

Αναφέρθηκαν επίσης στην πραγματοποιηθείσα (αλλά μη προσκομισθείσα) μέλέτη του Ι.Γ.Μ.Ε. για τα υπόγεια ύδατα, αλλά όπως προέκυψε, η μελέτη συντάχθηκε απο αναζητηθείσα βιβλιογραφία και οχι απο επιτόπια έρευνα και γεωτρήσεις. Οι ενστάσεις αρκετές με κορυφαίες τις εύστοχες παρατηρήσεις και παραθέσεις στοιχείων απο τον εκπρόσωπο  της «Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας». Υπήρξαν και αντιδράσεις απο κατοίκους όχι μόνον της Στρόμης, αλλά και απο την ευρύτερη περιοχή, έως και την Γραβιά, ενώ οι εκ καταγωγής  απο την περιοχή, ή οι εξ αρεσκείας ‘φίλα’ προσκείμενοι ετεροδημότες  που παρευρίσκονταν  στην συγκέντρωση, μάλλον θα δυσαρέστησαν με την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία τους, τους εκπροσώπους της εταιρείας ΕΛ.ΜΙΝ.

Φαντάζει δε ως φιλοσοφικό το ερώτημα παρισταμένου Δημοτικού Συμβούλου : Διαφωνώ! Γιατί να έρχεται πάντα η εταιρεία, η οποιαδήποτε  εταιρεία   για να μας εξηγήσει και να μας πείσει επιχειρηματολογώντας υπέρ των σχεδίων της;  Μα φυσικά γιατί απουσιάζει το Κράτος, είναι η καινοφανής απάντηση.  Αποκορύφωμα των αντιδράσεων ήταν η δήλωση του κου  Φουσέκη, Δημάρχου του Δήμου Δελφών, οτι δεν θα επιτραπεί απο τον Δήμο, η με οποιονδήποτε τρόπο προσπάθεια Μεταλλείας της περιοχής του τέως Δήμου Καλλιέων!.. (Σημείωση: η ‘ηρωϊκή’ δήλωση του κου Δημάρχου, ΔΕΝ αφορά ΚΑΜΜΙΑ άλλη περιοχή του Δήμου Δελφών και βεβαίως ΚΑΜΜΙΑ άλλη Μεταλλευτική εταιρεία)

Υπήρξαν και τοποθετήσεις του ύφους: ‘’μαζευτήκαμε εδώ  για να συζητήσουμε και να βρούμε τις καλλύτερες προυποθέσεις οι οποίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πολιτική και οικονομική συγκυρία, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς την κατεύθυνση της αυτονομίας του πολιτικοοικονομικοεπιστημονοενεργειακού προβλήματος της χώρας του οποίου οι παράμετροι  θα μπορούσαν άμεσα να επηρεαστούν  απο τον καθ’ ύλην αρμόδιο και αυστηρά επιτετραμένον νομοσχεδιασμό της χώρας, για αυτό λοιπόν το περίγραμμα που τόση σαφήνεια ειπώθηκε, θα πρεπει να…  … (!).

Ερωτήθη βεβαίως και η κα Παπαθανάση, απο κάτοικο της περιοχής, γιατί ενεφανίσθη στην Συγκέντρωση, ενώ προ 3μήνου είχε ψηφίσει στην Βουλή το νέο ‘ισοπεδωτικό’ όπως το απεκάλεσε, Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, για να εισπράξει την απάντηση : ”Αυτό, να μην το συζητήσουμε εδώ. Ελάτε μια ημέρα στο Γραφείο μου…

Εδώ  να συμπληρώσουμε οτι, τελειώνοντας η συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ”ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ” διετύπωσε το ερώτημα οτι, αν προκύψει ικανό κοίτασμα βωξίτου απο τις διερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στο δάσος και θα πρέπει να εξορυχθεί, θα  κατασκευασθούν  οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, στοές και δρόμοι, μέσα στο δάσος;…

Μάλλον η απάντηση, άσε και θα δούμε, αντικατοπτρίζει την αμηχανία όλων στο επερχόμενο. ‘’ Εχετε το μέλι μεσα στα χέρια σας, είπε ο πρόεδρος της ”ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ” απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο του τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος. Μην το αντικαταστήσετε με λάδι και γράσο μηχανής…’’

Παρατήρηση :

Θα μπορούσε το Γερμανικό Δημόσιο να δώσει άδεια γεωτρήσεων και εξόρυξης μεταλλεύματος μέσα σε ένα ‘’τέτοιο’’ τοπίο σαν και αυτό της Στρόμης;….

Μην ρωτήσετε κατ’ επέκταση, για το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό έχει δώσει άδεια για κατα συρροήν ασέλγεια σε βάρος του Δελφικού τοπίου και ετοιμάζεται να αποπατήσει και το ίδιο σε έναν απο τους 3 παγκοσμίως γνωστούς, προβεβλημένους και αναγνωρίσιμους ελληνικούς τόπους: τους Δελφούς.  Άραγε, να υπάρχουν σήμερα ήρωες;

 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΟΜΗ ΚΑΙ Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.