Δημόσια διαβούλευση για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών χώρων σε Κιλκίς και Ροδόπη


Δημόσια Διαβούλευση επι του κειμένου τριών (3) Διεθνών ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις Γεωγραφικές Ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης. Ανοιχτή στο κοινό από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου εδώ.

Από το κείμενο της προκήρυξης (σε μορφή pdf εδώ) απουσιάζουν τόσο τα στοιχεία των  υπό εκμίσθωση χώρων (γεωγραφικές συντεταγμένες, εμβαδό) όσο και οι λεπτομερείς χάρτες. Προφανώς κατά το ΥΠΕΚΑ τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τους πολίτες που καλούνται σε “διαβούλευση”, αλλά μόνο τους ενδιαφερόμενους “επενδυτές”.

Oι χάρτες που καταδέχτηκε να δώσει στη “διαβούλευση” το ΥΠΕΚΑ – με τόσο άθλια ανάλυση που δεν φαίνεται τίποτε – καθώς και λίγα στοιχεία για τον κάθε έναν από αυτούς τους χώρους αντιγράφονται παρακάτω.

Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Πολύκαστρου – Σκρα (μικτά θειούχα) και Μαύρου Δέντρου (μολυβδαίνιο) Κιλκίς

Ο Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Πολυκάστρου – Σκρα βρίσκεται στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο Νομό Κιλκίς, περίπου 25 χιλιόμετρα ΒΔ της Αξιούπολης. Το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον του ΔΜΧ, μετά από συστηματική έρευνα του ΙΓΜΕ, εντοπίζεται στα βέβαια αποθέματα 4.700.000 τόνων με 7,7% Ψευδάργυρο και Μόλυβδο, που περιέχουν 113.000 τόνους Μολύβδου, 172.000 τόνους Ψευδαργύρου και 80 τόνους Αργύρου.

Τα δυναμικά αποθέματα εκτιμώνται σε 12.000.000 τόνους με 7,5% Ψευδάργυρο και Μόλυβδο. Η «IN SITU» αξία των περιεχομένων μετάλλων Μολύβδου, Ψευδαργύρου και Αργύρου στα βέβαια αποθέματα, ανέρχεται περίπου σε 1 δις Ευρώ και στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα σε 2,5 δισ. Ευρώ.

Σε σχέση με τις σημερινές προοδευτικές τάσεις της αγοράς και την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε κρίσιμα μέταλλα, προτείνεται η διερεύνηση για την παρουσία Ινδίου και Γερμανίου, που συχνά εμπλουτίζονται στα μικτά θειούχα κοιτάσματα τύπου Πολυκάστρου.

Στον ίδιο διαγωνισμό εντάσσεται και το κοίτασμα Μολυβδαινίου στην γειτονική περιοχή του Μαύρου Δέντρου, με δυναμικά αποθέματα περιεχομένου Μολυβδαινίου αξίας «IN SITU» περίπου 0,2 δισ. Ευρώ.

Στην περιοχή αυτή η παρουσία Χαλκού και Βολφραμίου χρίζει περαιτέρω ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Βάθης – Γερακαρίου και Ποντοκερασιάς (χρυσός-χαλκός) Κιλκίς

Στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Βάθης – Γερακαριού, το οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων Χαλκού και Χρυσού σε μία ευρεία περιοχή.

Ο εν λόγω ΔΜΧ βρίσκεται στο Νομό Κιλκίς, στην περιοχή των Δ.Δ. Τέρπυλλου, Βάθης, Ευκαρπίας, Γερακαρίου, Κεντρικού Μυλοχωρίου – Αντιγόνειας του Δήμου Κιλκίς.

Τα βεβαιωμένα αποθέματα, βάσει προηγούμενων ερευνητικών εργασιών του ΙΓΜΕ, ανέρχονται συνολικά σε 28.000.000 τόνους με 0,4% Χαλκό και 0,9 γρ./τόνο Χρυσό, ενώ τα δυναμικά (potential resources) σε 180.000.000 τόνους με τις ίδιες περιεκτικότητες.

Η ακαθάριστη αξία των περιεχόμενων μετάλλων (gross metal value) Χαλκού και Χρυσού στα βέβαια αποθέματα ανέρχεται «IN SITU» περίπου 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα η αξία αυτή πλησιάζει τα περίπου 7,0 δισ. Ευρώ.

Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δισ. Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ.

Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Καλλυντηρίου Ροδόπης

Στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Καλλυντηρίου, το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία μεταλλοφορίας Αντιμονίτη και των περιεχομένων μετάλλων Αντιμονίου, Μολύβδου, Ψευδαργύρου, Χαλκού και Αργύρου, ενώ στον ευρύτερο ΔΜΧ υπάρχουν ενδείξεις και για μεταλλοφορία Χρυσού. Ο εν λόγω ΔΜΧ βρίσκεται στην περιοχή Άνω Δροσίνης Καλλυντηρίου του Δήμου Αρριανών του Ν. Ροδόπης.

Η αξία σε περιεχόμενα μέταλλα αντιμονίου, αργύρου και χρυσού στα δυναμικά αποθέματα ανέρχεται «IN SITU» σε περίπου 0,5 δις. Ευρώ. 

Συνολικά η αξία των περιεχόμενων μετάλλων «IN SITU» και στους τρεις ΔΜΧ είναι περίπου 2,5 δις. Ευρώ στα βέβαια αποθέματα και 10 δις. Ευρώ στα δυναμικά αποθέματα. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, περίπου το 60-65 % των παραπάνω εκτιμήσεων αποτελεί την καθαρά αξία (net return) και σε κάθε περίπτωση αυτό ισχύει μόνο όταν πρόκειται για καθετοποιημένη μεταλλευτική – μεταλλουργική δραστηριότητα.

Δυναμικά αποθέματα θεωρούνται αυτά των οποίων η εκμετάλλευση είναι δυνατή τόσο στις σημερινές συνθήκες αγοράς, όσο και στο μέλλον.

Βέβαια αποθέματα θεωρούνται αυτά που είναι κοιτασματολογικά εκμεταλλεύσιμα για βιώσιμη και παραγωγική εξόρυξη με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.