Υπόθεση “Λαρνάκι Ιτέας”: ανακεφαλαίωση εν’όψει εξελίξεων


Ας δούμε λίγο τι γίνεται και στα άλλα μέτωπα…

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεδριάζει στη Λαμία στις 20/10/2011,  με 26ο (!) θέμα την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ(Πηγή). Προκειται για τις εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι οι οποίες, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, έχουν σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και ασφάλειας.

Στην Φωκίδα, το ζήτημα “Λαρνάκι Ιτέας” (=”ο παράνομα μπαζωμένος, από την εταιρεία που σήμερα λέγεται S&B, κολπίσκος δίπλα  στην Ιτέα όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις θραύσης-εμπλουτισμού-φόρτωσης βωξίτη της εταιρείας) παρέμεινε  καυτό όλο το καλοκαίρι, όπως ήταν και την άνοιξη. Η σύμβαση παραχώρησης της μπαζωμένης έκτασης των 76 στρεμμάτων στο Λαρνάκι λήγει τον Ιανουάριο του 2012, ενώ στις 31/12/2011 λήγει και άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ανανεώσει και τα δυο – κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα γιατί έρχεται στην επιφάνεια βρώμα και δυσωδία δεκαετιών. Και μαζί με αυτά, και μια εντελώς καινούρια για την Ιτέα αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα του τόπου τους.

Όταν, τον περασμένο Μάρτιο, το Λιμενικό Ταμείο Ιτέας επιχείρησε να ανανεώσει την παραχώρηση της έκτασης στην S&B για άλλα 10 χρόνια – εν κρυπτώ, όπως γίνονταν όλα επί δεκαετίες – η κοινωνία της Ιτέας ξύπνησε από το βαθύ της λήθαργο. Για πρώτη φορά, πολλές δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και των πολιτικών αποχρώσεων, η τοπική κοινωνία της Ιτέας που τόσα χρόνια έχει πληρώσει ακριβα την ύπαρξη αυτών των εγκαταστάσεων, αντέδρασε, διεκδίκησε, απαίτησε να  έχει λόγο για την τύχη του τόπου.

Για να ξαναπιάσουμε το νήμα της “υπόθεσης Λαρνάκι” από εκεί που το αφήσαμε (κάπου τον Απρίλιο) ανατρέχουμε στo ιστολόγιο του συλλόγου “Καρτερία” που το παρακολουθεί στενά το θέμα.

 • Στις 20 Μαΐου συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας και γνωμοδοτεί θετικά για την ανανέωση της παραχώρησης της μπαζωμένης έκτασης – όμως στη συνέχεια η απόφαση ακυρώνεται από την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας “λόγω παράνομης συμμετοχής στη λήψη της ατόμων με κώλυμα συμμετοχής, ως εχόντων υλικό συμφέρον”. Δηλαδή Τοπικοί Σύμβουλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία πήγαν και ψήφισαν χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό αφού, όπως είπαμε, έτσι είχαν μάθει να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια… (περισσότερα εδώ).
 • Παράλληλα, πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές και ζητούν να συζητηθεί το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών. Πρωτοφανής κίνηση.Ο Δήμαρχος Ν. Φουσέκης δηλώνει ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου και ότι οι πολίτες “θα εκπλαγούν από τις προτάσεις του”.
 • Στις 3 Αυγούστου 2011 συνεδριάζει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών με θέμα την ανανέωση της παραχώρησης στην S&B. Μεταξύ άλλων “επεισοδίων” στη συνεδρίαση, Δημοτικός Σύμβουλος καταγγέλει ότι “ολόκληρο το Δ.Σ. έχει σχέση με την εταιρεία”(εδώ)! Φυσικά κανείς δεν εκπλήσσεται από την εισήγηση της Αντιδημάρχου κας Λαΐνη προς το Δημοτικο Συμβούλιο, που ήταν αυτούσια η θέση της εταιρίας. Ψηφοφορία δεν έγινε, όμως “μετά την απομαγνητοφώνηση, οι απόψεις των ομιλησάντων θα σταλούν στην Λιμενική Επιτροπή” – αντί γνωμοδότησης άραγε;. Όλα τα βίντεο από τη συνεδρίαση εδώ.
 • Εν τω μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι, έρχεται  για να λάβει γνωμοδοτήσεις από την Περιφέρεια και το Δήμο Δελφών η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της S&B για το έργο “ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ”. Oλόκληρη η ΜΠΕ εδώ.
 • Είναι πολύ σημαντικό ότι κατατίθενται ενστάσεις για τη ΜΠΕ και μάλιστα τρεις. Οι πολίτες πλέον δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και τα πάντα περνάνε από κόσκινο:
  1. Η ένσταση της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας εδώ
  2. Η ένσταση της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες στο Προσκήνιο” εδώ
  3. H ένσταση του συλλόγου ΚΑΡΤΕΡΙΑ εδώ
 • Στις 19 Αυγούστου, μετά από τον ξεσηκωμό του κόσμου για το Λαρνάκι, τις καταθέσεις ενστάσεων από φορείς και συλλόγους της περιοχής , την αποκάλυψη Πανεπιστημιακών ερευνών και την αναφορά στον Εισαγγελέα, η Περιφέρεια Στερεάς ζητάει συμπληρωματικά στοιχεία για τη ΜΠΕ της S&B  για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων (εδώ).
 • Ο Δήμος Δελφών αποφεύγει να συνεδριάσει για το θέμα σα να μην τον αφορά. Ο σημερινος Δήμαρχος Δελφών και πρώην Νομάρχης Φωκίδας κ. Φουσέκης είναι και πρώην “στέλεχος” της S&B. Έτσι λοιπόν το θέμα “Λαρνάκι” οδεύει προς την Περιφέρεια Στερεάς για την τελική γνωμοδότηση, ενώ δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ούτε από το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας ούτε από το Δήμο Δελφών!

Θα συζητηθεί (εξ’ αναβολής) την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά σε μια ολιγομελή Επιτροπή στην οποία έχει μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων για όλα τα μεγάλα κι αμφιλεγόμενα ζητήματα. Δείγμα γραφής της “Επιτροπής  Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας” είναι η θετική γνωμοδότηση που έδωσε στις 14 Σεπτεμβρίου για την ίδρυση ιδιωτικής ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι της Εύβοιας από την ΤΕΡΝΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.