ΒΙ.ΠΕ. Β. Ευβοίας: Μια λευκή επιταγή στην ρύπανση


“ΒΙ.ΠΕ. Β. Ευβοίας: Μια λευκή επιταγή στην ρύπανση και την απαξίωση του τουρισμού και της γεωργίας” αναφέρει η Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μην προχωρήσει η δημιουργία ΒΙΠΕ, που θα υποβαθμίσει την εικόνα της περιοχής και θα ανατρέψει την αναπτυξιακή κατεύθυνση προς τον τουρισμό.

Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της.

Πολλοί βέβαια λανθασμένα πιστεύουν ότι εφόσον στην περιοχή υπήρχε μεταλλευτική βιομηχανία είμαστε Βιομηχανική Περιοχή δηλαδή ΒΙΠΕ. Η ΒΙΠΕ όμως είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε με τον Σκαλιστήρη. Μια ΒΙ.ΠΕ. είναι ένας χώρος ο οποίος οργανώνεται με κατάλληλες υποδομές για να μπορεί να φιλοξενεί μονάδες υψηλής όχλησης (μονάδες με τον υψηλότερο βαθμό ρύπανσης). Θα μπορεί να φιλοξενεί και μονάδες Σεβέζο. Μονάδες με επικίνδυνες ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος, όπως έγινε στο Σεβέζο της Ιταλίας.

Η ΒΙ.ΠΕ είναι περιβαλλοντικά η χειρότερη από όλες τις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι άλλες χωροθετήσεις είναι: (1) το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) για δραστηριότητες μέσης όχλησης και (2) το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) για βιοτεχνίες και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και επαγγελματικά εργαστήρια. Το εργοτάξιο Σκαλιστήρη (εξόρυξη και μεταλλουργία) ήταν μεσαίας όχλησης και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα ΒΙΠΑ, δεν θα χρειαζόταν μια ΒΙΠΕ. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην ΒΙΠΕ θα προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον από ότι τα έργα Σκαλιστήρη.

Σε μια ΒΙΠΕ μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων.

Κατά την ΒΙΟΜΑΓΝ η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ενεργειακός πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας. Στο νομό Ευβοίας δεν υπάρχουν ΒΙΠΕ. Η Χαλκίδα που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων υψηλής όχλησης του νομού προτίμησε την δημιουργία ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικού πάρκου). Στα Οινόφυτα (Τανάγρα) οι κάτοικοι ακύρωσαν σχέδια δημιουργίας ΒΙΠΕ με το αιτιολογικό ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση. Στην Ριτσώνα το ίδιο. Στην Θίσβη ζητούν αποχαρακτηρισμό της ΒΙΠΕ.

Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητά την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου (985 μέτρα από το Μαντούδι και 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας) σαν ΒΙΠΕ. Εκεί θα εγκατασταθεί θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο 1.160 MWe για τον οποίο έχει πάρει άδεια παραγωγής στις 9/6/2010 (μονάδα υψηλής όχλησης). Η εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στην Μεγαλόπολη είναι μόνο 850 MWe. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας (μεσαία όχληση) και έχουν οριοθετηθεί 12 οικόπεδα για την εγκατάσταση αναλόγου αριθμού μονάδων μεσαίας και υψηλής όχλησης (μονάδων υψηλής ρυπαντότητας).

Με την δημιουργία ΒΙΠΕ θα ανατραπούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις για την περιοχή προς τον τουρισμό και θα διευκολυνθεί η έλευση σε δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Η ΒΙΠΕ θα υποβαθμίσει την εικόνα της περιοχής σαν τουριστικό προορισμό, θα απαξιώσει τους τουριστικούς της πόρους και γενικά θα απωθήσει την προσέλευση τουριστών. Τομείς όπως η κτηματαγορά καθώς και η γεωργία και η κτηνοτροφία θα πληγούν τόσο από την μείωση της αξίας της γης και μείωση της παραγωγικότητας όσο και από τον στιγματισμό της περιοχής σαν τόπο παραγωγής αγνών προϊόντων. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτή την απειλή.

Χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς προσχήματα, η Περιφερειακή αρχή Στερεάς και η μείζων αντιπολίτευση, εξυπηρέτησαν ιδιωτικά συμφέροντα, ανατρέποντας τη φυσιογνωμία και προδιαγράφοντας το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος – στην οποία μεταφέρθηκε το βάρος των σημαντικών αποφάσεων ενώ το περιφερειακό συμβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο- εγκρίθηκε η ίδρυση βιομηχανικής περιοχής από την ΤΕΡΝΑ.

Η ΒΙΠΕ βόρειας Εύβοιας, θα φιλοξενεί υπερμεγέθη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1160 MW και θα μπορεί να υποδέχεται μονάδες υψηλής όχλησης και κινδύνου, μέσα σε μια αμιγώς τουριστική και αγροτική περιοχή.

Πηγή: eviaportal.gr. Δείτε επίσης τι λέει για το θέμα της ΒΙΠΕ το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς:

Σε εθνικό εργολάβο παρέδωσαν την τύχη της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας

Για την απόφαση αυτή δεν χρειάσθηκε παρά μόνο η αίτηση ενός από τους γνωστούς ομίλους που θησαυρίζουν με το κρατικό χρήμα και επηρεάζουν, αν δεν υπαγορεύουν, τις πολιτικές αποφάσεις.

Δεν χρειάσθηκε να παρουσιάσουν κανένα σχέδιο, καμία μέτρηση, καμία μέθοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο καθαρό νερό, στο φυσικό περιβάλλον, στη θάλασσα. Δεν χρειάσθηκε να μετρήσουν τις θέσεις απασχόλησης που χάνονται στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, δεν χρειάσθηκε να συμμορφωθούν με τα χωροταξικά σχέδια που η ίδια η Πολιτεία έχει καθορίσει. Δεν χρειάσθηκε καν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς ότι θα επαναλειτουργήσουν τα ληστεμένα και ανενεργά από χρόνια μεταλλεία του Μαντουδίου.

Οι 100 και πλέον κάτοικοι της περιοχής που ήρθαν δύο φορές μέχρι τη Λαμία μεταφέροντας την αγωνία των συμπολιτών τους, είχαν την ελπίδα οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα άκουγαν τα επιχειρήματα τους. Δυστυχώς διαψεύστηκαν.Με συνοπτικές διαδικασίες και ερήμην της τοπικής κοινωνίας, επικυρώθηκε η προαποφασισμένη αυθαιρεσία με την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Ωστόσο οι πολίτες δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για να προστατέψουν τον τόπο τους. Και είναι βέβαιο ότι τόσο ο όμιλος ΤΕΡΝΑ όσο και οι εντολοδόχοι τους, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, όπως έγινε στα Βάγια Βοιωτίας, στον Δομοκό Φθιώτιδας, στο ίδιο το Μαντούδι και σε τόσες άλλες περιπτώσεις που οι αντιστάσεις των πολιτών ματαίωσαν τα σχέδια της υποβάθμισης. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

Δέσποινα Σπανούδη, 16/09/2011


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.