Θησαυρό αξίας 40,2 δισ. ευρώ κρύβει στα έγκατα της η Ελληνική γη και τον θησαυρό αυτό φέρνει στην επιφάνεια από το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση… Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ… Η Μακεδονία και η Θράκη, κρύβουν περίπου 5,7 εκατ. τόνους μετάλλων… Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια νέους διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.
Αυτά δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” 4/9/2011, λίγες μέρες μετά την ανάρτηση “προς διαβούλευση” της Εθνικής Πολιτικής για τις Ορυκτές Πρώτες ύλες της Χώρας. Ο χάρτης που συνοδεύει το δημοσίευμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων. Από τη Χαλκιδική και ανατολικά μέχρι τον Έβρο ο χάρτης είναι γεμάτος σημάδια που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, αντιμονίου και άλλων πολύτιμων ορυκτών. Αυτό που δεν είπε ο κ. Μανιάτης είναι προς όφελος τίνος θα έρθει στην επιφάνεια αυτός ο τεράστιος ορυκτός πλούτος.
Από τα εγκεκριμένα από το ΥΠΕΚΑ Επενδυτικά Σχέδια και Μελέτες ή Προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τις τρεις σημαντικότερες μεταλλευτικές επενδύσεις στη Μακεδονία-Θράκη, προκύπτουν τα εξής:
- Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής: μικτά θειούχα.
Επενδυτής: EUROPEAN GOLDFIELDS (Καναδάς) 95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ 5%
Μεταλλευτικά αποθέματα (reserves): χρυσός 350 τόνοι (11,3 εκατ. ουγγιές), άργυρος 2.500 τόνοι, χαλκός 1 εκατ. τόνοι, μόλυβδος 1,5 εκατ. τόνοι, ψευδάργυρος 1,5 εκατ. τόνοι.
Συνολικές θέσεις εργασίας: 1.200 - Μεταλλεία Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης: χρυσός
Επενδυτές: ELDORADO GOLD (Καναδάς) 100% και CAPE LAMBERT RESOURCES (Aυστραλία) 100% αντίστοιχα
Μεταλλευτικά αποθέματα: 100+50 τόνοι χρυσού (5,7 εκατ. ουγγιές)
Συνολικές θέσεις εργασίας: 300
Για τις τρεις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται συνολικά όχι μερικές χιλιάδες, αλλά όλο κι όλο 1.500 θέσεις εργασίας. Η δε αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων, με τις σημερινές τιμές των μετάλλων και ειδικά του χρυσού ($1.900 η ουγγιά) είναι πολύ υψηλότερη από τα 27,6 δις ευρώ που υπολογίζει ο κ. Μανιάτης και ανέρχεται σε 33,2 δις ευρώ!
Μόνο που ο κ. Μανιάτης παρέλειψε να διευκρινίσει ότι από τον θησαυρό αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ. Ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και ο Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει την απόδοση δικαιωμάτων (royalties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση τους – όπως έγινε πρόσφατα γνωστό στο Πανελλήνιο από την τραγελαφική προσπάθεια πώλησης των ανύπαρκτων εσόδων του Δημοσίου από τα τρία μεταλλεία χρυσού. Άλλωστε κι αν υπήρχαν δικαιώματα (έσοδα) του Δημοσίου, αυτά θα είχαν ήδη ξεπουληθεί, διότι αυτή είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε με το “Μεσοπρόθεσμο”. Για ποιον θα τον βγάλουμε στην επιφάνεια τον ορυκτό “μας” πλούτο;
Ο “θησαυρός” των τριών μεταλλείων χρυσού – τα μισά από τα 40 δις – πρόκειται να εξορυχθεί (;;;) από τις τρεις ξένες εταιρείες στην οποίες αποκλειστικά ανήκει, με την ενθουσιώδη υποστήριξη των “αρμόδιων” Υπουργών Παπακωνσταντίνου-Μανιάτη που έχουν ήδη αδειοδοτήσει την πρώτη – και μακράν μεγαλύτερη των υπολοίπων – επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η βαρύγδουπη “Εθνική Πολιτική” αφορά μόνο τα ψιλά υπόλοιπα, από τα οποία το Δημόσιο προσδοκά μόνο κάτι πενιχρά μισθώματα που προβλέπει ο Μεταλλευτικός Κώδικας και που κι αυτά βιαστικά θα τα ξεπουλήσει.
Για τον “μείζονα ορυκτό πλούτο της χώρας”, των Μεταλλείων Χαλκιδικής, ο συνάδελφος και ομογάλακτος πολιτικά του κ. Μανιάτη, ο πρώην Υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, “καθάρισε” τις διαδικασίες μεταβίβασης κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής μέσα σε μια μόλις ώρα της Παρασκευής 12 Δεκ. 2003, χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το fast-track του κ. Πάχτα εγκρίθηκε μετά πολλών επαίνων από τους κορυφαίους του ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Μανιάτη που αδειοδότησαν την “μεγάλη επένδυση”. Για την επένδυση αυτή δεν ακολουθήθηκε ο “4ος βασικός άξονας” της Εθνικής Πολιτικής για τις ΟΠΥ, δηλαδή η “προώθηση διαλόγου- αποδοχή από την τοπική κοινωνία”, όμως ο κ. Μανιάτης ορκίζεται ότι θα ακολουθηθεί πιστά για τις επόμενες.
Προβλέπουμε οτι θα είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί η αποδοχή αυτών των επενδύσεων από την τοπική κοινωνία” της Μακεδονίας και της Θράκης (και της Μήλου που είναι σημαδεμένη με ένα μεγάλο κίτρινο/χρυσό κύκλο στο χάρτη), οπότε ο “διάλογος” δεν θα ολοκληρωθεί “τους επόμενους μήνες”, όπως προσδοκά ο κ. Μανιάτης… Για να μην καθυστερήσει το ξεπούλημα, προτείνουμε στο ΥΠΕΚΑ να ακολουθήσει την δοκιμασμένη “μέθοδο Πάχτα”. Συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας μερικών ωρών, προεπιλεγμένοι “επενδυτές” και πλήρης αδιαφάνεια. Για το καλό της πατρίδας βεβαίως βεβαίως!