Γεωθερμία: Νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων για έρευνες


Σε νέο Δημόσιο Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση των  δικαιώματων έρευνας και εκμετάλλευσης Γεωθερμικών Πεδίων προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η νέα προκήρυξη αφορά στις περιοχές Ακροποτάμου Καβάλας, Λεκάνη Σπερχειού, Σουσάκι Κορινθίας και τη νήσο Ικαρία (πηγή econews). Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός έληξε με την παραχώρηση των Γεωθερμικών Πεδίων των περιοχών Έβρου, Νέστου, Σαμοθράκης και Χίου στην κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή-ΙΤΑ.

Τα χαρακτηριστικά των 4 προς εκμίσθωση για έρευνα περιοχών, είναι τα ακόλουθα :

1. Περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας: βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο δυτικά της πόλης της Καβάλας. Στην περιοχή έχει εντοπιστεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών (45ο – 90ο C) σε βάθη μεταξύ 185 και 515 m. Τα στοιχεία από τη μελέτη αυτού του πεδίου, υποστηρίζουν την πιθανότητα τροφοδοσίας του από βαθύτερο γεωθερμικό ταμιευτήρα υψηλότερης θερμοκρασίας.

Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 MWe εγκατεστημένης ισχύος και 80-200 MWth θερμικής ενέργειας. Η τεχνολογία που προσφέρεται είναι αυτή του  δυαδικού κύκλου τύπου ORC ή Kalina.

Το νερό ως παραπροϊόν έχει συνήθως θερμοκρασία μεταξύ 70-80ο C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες θερμικές χρήσεις όπως θέρμανση οικιών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.α. αυξάνοντας το όφελος από τη Γεωθερμία. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή έχουμε Συνδυασμένη Παραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.

2. Λεκάνη Σπερχειού: Αποτελεί μία μεγάλη ρηξιγενή Λεκάνη. Καλύπτεται με αποθέσεις του Σπερχειού ποταμού. Υπάρχει έντονη τεκτονική και ενεργές εκδηλώσεις υδροθερμικής δραστηριότητας (Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες-Λουτρά Πλατυκάμπου), ενώ έχει βεβαιωθεί από το ΙΓΜΕ γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών της Δαμάστας, καθώς και το γεωλογικά ανάλογο στη Χερσόνησο Λιχάδων στη β. Εύβοια.

Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής είναι 4-10 MWe εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος και 80-150 MWth θερμικής.

Με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας είναι δυνατή η ετήσια παραγωγή 25-60 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το απορριπτόμενο νερό από την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες χρήσεις, προσφέροντας σημαντικό οικονομικό όφελος και εξοικονόμηση ενέργειας από συμβατικές πηγές, με παράλληλη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2).

3. Ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας: Από τη δεκαετία του 1970 ερευνήθηκε διαδοχικά από τη ΔΕΗ και το ΙΓΜΕ. Αποτελεί την ΒΔ απόληξη του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών. Στο πεδίο αναπτύσσονται δύο θερμοί υδροφορείς. Ο πρώτος σε βάθος από 50 – 200 μ. με θερμοκρασίες 60 – 76ο C. Ο δεύτερος σε βάθος 600 – 900 μ. με θερμοκρασία 75ο C και παρουσία αερίων (CO2 και Η2S).

Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 5 MWe και 150 MWth θερμικής ισχύος.

4. Νήσος Ικαρία: Γνωστή για την ύπαρξη πολλών θερμομεταλλικών πηγών από την αρχαιότητα, όμως δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά για το γεωθερμικό δυναμικό της. Ωστόσο, τα γεωχημικά στοιχεία τόσο από τις μελέτες των θερμών πηγών όσο και από ευρύτερες μελέτες του χώρου του ΝΑ Αιγαίου, συνηγορούν στην ύπαρξη βαθύτερων γεωθερμικών ταμιευτήρων. Οι θερμότερες από τις πηγές έχουν μετρηθεί στους 55ο C.


2 απαντήσεις στο “Γεωθερμία: Νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων για έρευνες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.