Ο Ούγκο Τσάβες και η φούσκα του χρυσού


Ο Ούγκο Τσάβες διέταξε την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας να φέρει πίσω στη χώρα τους 211 τόνους χρυσού αξίας $11 δις που φυλάσσονται σε τράπεζές του εξωτερικού. Ο Υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας είπε ότι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, η παρ’ολίγον πτώχευση της αμερικανικής οικονομίας και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης απειλούν τις αποταμιεύσεις της Βενεζουέλας, οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς στην ίδια τη Βενεζουέλα ή σε χώρες-συμμάχους (Κίνα-Ρωσία).

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες αυτής της κίνησης του Τσάβες; Aς αρχίσουμε με τον πασίγνωστο Μαξ Κάιζερ:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UbJjhNM7tRY]

Ο Μαξ Κάιζερ μας λέει ο χρυσός της Βενεζουέλας και άλλων χωρών δεν φυλάσσεται μόνο σε κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και σε άλλες τράπεζες όπως η JP Morgan. . Το μυστικό είναι ότι κάποιες από αυτές τις τράπεζες δεν τον έχουν πια τον χρυσό και θα πρέπει να βγουν στα χρηματιστήρια να τον αγοράσουν για να τον επιστρέψουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Μόνο που είναι πρακτικά χρεωκοπημένες και η συσσώρευση περαιτέρω χρέους μπορεί να οδηγήσει στην τελική τους κατάρρευση. Μπορεί να δούμε την πτώση της JP Morgan η οποία, με $80 τρις δολάρια (!) στοιχήματα στα επιτόκια και $92 τρις (!) στην αγορά παραγώγων (πηγή) είναι, σύμφωνα με τον Μαξ Κάιζερ και άλλους οικονομολόγους, ένας από τους βασικούς παγκόσμιους “οικονομικούς τρομοκράτες” – γνωστή και ως JP Morgue.

Για πολλά χρόνια η θεωρία αυτή – ότι ο χρυσός δεν είναι πλέον εκεί ή αν είναι υπάρχουν πολλαπλοί τίτλοι ιδιοκτησίας  για κάθε ράβδο χρυσού – φαινόταν να είναι άλλη μια παλαβή “θεωρία συνωμοσίας”. Μετά την ανακοίνωση του Τσάβες, η θεωρία συνωμοσίας επιβεβαιώνεται πλέον από πολλές πηγές.

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας έχει ήδη ζητήσει επισήμως από την Τράπεζα της Αγγλίας την αποστολή των 99 τόνων του δικού της χρυσού που φυλάσσονται εκεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει (θεωρητικά) να τον έχει τον χρυσό. ΑΝ τον έχει, γιατί υπάρχει και η θεωρία ότι ο λόγος που κατακτήθηκε ακριβώς τώρα η Τρίπολη από τους αντάρτες είναι ότι ο Καντάφι έχει 143 τόνους χρυσού που είναι απαραίτητοι στο Λονδίνο για να iκανοποιήσει το αίτημα της Βενεζουέλας για “φυσικό” χρυσό! (το άρθρο έχει μεταφράσει από τα ιταλικά το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ). Σύμφωνα με αναλυτές, η λεηλασία του χρυσού της Λιβύης από το ΝΑΤΟ έχει ήδη ολοκληρωθεί (πηγή).

Όμως άλλοι 10,6 τόνοι Βενεζολάνικου χρυσού είναι στη JP Morgan και, σύμφωνα με τον διπλανό πίνακα (πηγή) η JP Morgan έχει στα θησαυροφυλάκιά της ακριβώς αυτή την ποσότητα – 338.303 ουγγιές ή περίπου 10,6 τόνους! Αυτός ο ίδιος χρυσός έχει “πουληθεί” στα χαρτιά περίπου 100 φορές και αν και οι 10,6 τόνοι είναι της Βενεζουέλας δεν μένει για κανέναν άλλον!

Η JP Morgan θα καταφέρει να δώσει πίσω στον Τσάβες το χρυσό του, όμως τι θα γίνει αν και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών που ανησυχούν για το γκρέμισμα του τραπεζικού συστήματος ή για πιθανή κατάσχεση του χρυσού τους από κράτη-πιστωτές ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο; Επ’ ευκαιρία να θυμηθούμε ότι ο χρυσός που εικάζεται ότι έχει η FED δεν έχει ελεγχθεί από καμία ανεξάρτητη αρχή εδώ και πολλά χρόνια και επομένως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν υπάρχει πραγματικά.

Χρυσός “φυσικός” και “χάρτινος”

Από εδώ πηγάζει ο πανικός που έχει καταλάβει τις αγορές. Όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Ο πραγματικός, χειροπιαστός χρυσός που υπάρχει και κυκλοφορεί στον κόσμο είναι μια συγκεκριμένη μικρή ποσότητα. Μέσω διαφορων “επενδυτικών προϊόντων” που έχουν εφεύρει οι τράπεζες, όπως τα EFT (Exchange Traded Funds) που δίνουν τη δυνατότητα αγοραπωλησίας του χρυσού σα να ήταν μετοχή, ο χρυσός που “πουλιέται” και “αγοράζεται” καθημερινά είναι πολλαπλάσιος της πραγματικής, υπαρκτής ποσότητας. Οι άνθρωποι καταθέτουν πραγματικά χρήματα σε αυτά τα funds/αμοιβαία κεφάλαια νομίζοντας ότι έχουν αντίκρυσμα σε πραγματικό χρυσό, ενώ στην πραγματικότητα το porfolio τους είναι ένα μίγμα μιας μικρής ποσότητας “φυσικού” χρυσού και πολλών άχρηστων “χάρτινων” παραγώγων (ένα παράγωγο είναι ένα στοιχημα στην μελλοντική αξία ενός ομολόγου ή ενός προϊόντος, όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο).

Μέσω των EFT, μια δράκα τραπεζιτών και διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων χειραγωγεί την τιμή του χρυσού (και του αργύρου) και την οδηγεί προς όλο και υψηλότερα επίπεδα. Διαβάστε εδώ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία: πώς ξεκίνησε το πρώτο EFT το 2004 και η ιδέα να πουληθεί ο χρυσός ως επένδυση στις μάζες – ιδέα που ξεκίνησε από τις μεταλλευτικές εταιρείες που τότε λιμοκτονούσαν. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να φτιάξουν αυτό το EFT γνώριζαν από τότε ότι θα δημιουργούσαν μια φούσκα, όπως κι έγινε!

Οι ιδιοκτήτες του “χάρτινου” χρυσού νομίζουν ότι έχουν στα χέρια τους χρυσό, όμως έχουν αέρα κοπανιστό. Το σύστημα βασίζεται στην υπόθεση ότι ποτέ οι επενδυτές δεν θα ζητήσουν όλοι ταυτόχρονα το χρυσό τους. Στις 25 Αυγούστου 2011 υπήρχαν στο COMEX συμβόλαια (futures) που υπόσχονταν μελλοντική παράδοση 53.599.600 ουγγιών χρυσού, όμως μόνο   1.788.136 ουγγιές υπήρχαν καταγεγραμμένες στα θησαυροφυλάκια έτοιμες για παράδοση. Στην “αόρατη” αγορά των παραγώγων, 0 λόγος του υποθετικού χρυσού προς τον χειροπιαστό μπορεί να είναι και 100 προς 1 (πηγή). Κι αν τον ζητήσουν;

PonziScheme

Η όλη κατάσταση είναι μια κλασσική αντεστραμμένη πυραμίδα – ένα “Ponzi scheme”, όπως είναι γνωστό στην Αμερική – μπροστά στην οποία τα $65 δις της πυραμίδας του Madoff είναι απλά ψίχουλα. Όταν οι παίκτες αρχίσουν να αποχωρούν, η πυραμίδα καταρρέει. Ο Τσάβες μόλις πήρε το καπελάκι του και είπε “εγώ αποχωρώ”! Επειδή σ’αυτά τα πράγματα η ψυχολογία είναι το παν, είτε πραγματοποιήσει είτε όχι τελικά την “απειλή” του για επαναπατρισμό του χρυσού ο Τσάβες είναι πιθανό να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα άχρηστα χαρτιά και να τρέχουν προς τον “φυσικό” χειροπιαστό χρυσό – που είναι λίγος και δεν φτάνει για όλους.

Δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί ένας Ούγκο Τσάβες να οδηγήσει όλο το σύστημα σε κατάρρευση. “Αν ξεκινήσει ένα κίνημα απόσυρσης του χρυσού από τις τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελβετίας, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι φαντάζεται ο κ. Τσάβες. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολιτική κίνηση για καθεστωτική αλλαγή σε όλη τη Λατινική Αμερική, η οποία χωρίς αμφιβολία θα ξεκινούσε από τη Βενεζουέλα. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να πυροδοτήσουν σοβαρότατες γεωπολιτικές αλλαγές”, δηλώνει αναλυτής στο rt.com, ενώ και το Infowars του Alex Jones διερωτάται “μήπως θα είναι ο Τσάβες ο στόχος της επόμενης “ανθρωπιστικής επέμβασης””.

Χρυσός: πόσο πιο πάνω;

Τα σημάδια της έλλειψης χρυσού σε φυσική μορφή έγιναν ορατά την περασμένη εβδομάδα όταν οι τιμές των βραχυπρόθεσμων futures ξεπέρασαν τις τιμές   των μακροπρόθεσμων (πηγή) πράγμα που έχει συμβεί μόνο μια ακόμη φορά στην ιστορία του COMEX πριν πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του “φυσικού” χρυσού, που παραδίδεται σήμερα, είναι μεγαλύτερη από την χάρτινη υπόσχεση παράδοσης σε κάποια μελλοντική ημερομηνία. . Ο χρυσός έφτασε σε ρεκόρ όλων των εποχών, μια ανάσα από τα $1900 η ουγγιά και το διάγραμμα της τιμής του εμφανίζει πλέον την εικόνα “παραβολικής” ανόδου. Οι επενδυτές πιστεύουν το “hype” των $5000 ανά ουγγιά και συνεχίζουν να αγοράζουν σαν τρελοί. Από την άλλη, οι τιμές-ρεκόρ έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τη ζήτηση χρυσού για κοσμήματα στη χώρα που είναι κατά παράδοση η μεγαλύτερη αγοράστρια χρυσού, την Ινδία (πηγή)

Υπάρχουν και οι συνετοί αναλυτές που τονίζουν ότι “αυτό το διάγραμμα απεικονίζει μια κλασική κερδοσκοπική φούσκα” και προειδοποιούν ότι “αυτού του είδους τα διαγράμματα πάντα, πάντα, πάντα καταλήγουν με τις τιμές να πηγαίνουν κάτω, κάτω, κάτω για πολύ, πολύ, πολύ καιρό. Πάντα(πηγή).

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο “πατέρας” όλων των κερδοσκόπων, ο Τζόρτζ Σόρος, πρόσφατα πούλησε σχεδόν ολες του τις επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο (πηγή) ενώ πέρσι το Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει ότι “ο χρυσός είναι η απόλυτη φούσκα”.

Ο Ούγκο Τσάβες αποκάλυψε την απόλυτη φούσκα!


11 απαντήσεις στο “Ο Ούγκο Τσάβες και η φούσκα του χρυσού”

  1. Πόσα χρόνια κυβερνά ο Τσάβες??? Γιατί να εμπιστεύθηκε τη Εβραιοκρατούμενη Τράπεζα Αγγλίας ή της Ελβετίας ή των επίσης Εβραιοκρατούμενων Κίνας και Ρωσίας, για να τοποθετήσει τα αποθέματα της χώρας του??? Στους υποτιθέμενους “εν δυνάμει εχθρούς” του???
    Ενώ διανύουμε (εκτός της Ελληνικής) και παγκόσμια οικονομική κρίση με τα πλείστα παρατράγουδα των χρηματοοικονομικών “παραγώγων αέρα κοπανιστού” όπως σωστά λέτε, κανένας δεν βρέθηκε να πει στον Τσάβες, τι θα προκαλέσει μια ξαφνική του κίνηση και ποιοι θα οφεληθούν από αυτή τη κίνηση???
    Όταν ο Τσάβες τοποθετούσε τον χρυσό της χώρας του, “προς φύλαξη” στις τσέπες των ληστών των διεθνών χρηματιστηρίων, δεν ήξερε ότι επάνω σε αυτόν (και άλλον) χρυσό, θα γίνουν χρηματιστηριακές φούσκες με τα παράγωγα αέρα κοπανιστού από τους απατεώνες που αναφέρετε???
    Μπορείτε να θυμηθείται τον Τσάβες, στην αντίστοιχη τεχνητή κρίση πετρελαίου, προ 10ετίας περίπου???
    Τότε που έδινε τσάμπα πετρέλαιο στον Μπους και έλεγε αλητηριωδώς, πως τάχα το έδινε, για τις ανάγκες των ….πτωχών Αμερικανών????
    Ήταν τότε, που κάποιοι εδώ αλητήριοι, φόρεσαν κόκκινα πουκαμισάκια “αλά Τσάβες” και έλεγαν δεξιά κι’ αριστερά, ότι θα φέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, για τους φτωχούς στο Κερατσίνι, στα Πετράλωνα, στον Δενδροπόταμο, κλπ χοντρομακακίες????
    Αγαπητοί μου, η κατασκευή οικονομικών κρίσεων γίνεται για να θυσαυρίζουν οι απανταχού κερδοσκόποι και να δυνοπαθούν οι λαοί…
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Τσάβες, και όταν έδινε τον χρυσό του λαού του εκεί που τον έδωσε, ήξερε πολύ καλά τι έκανε και ποιους εξυπηρετούσε, όπως και τώρα, ζητώντας την επιστροφή του χρυσού στη κορύφωση της κρίσης, ξέρει πολύ καλά, ότι παίζει συνεταιρικά, το παιχνίδι των χρηματιστηριακών κερδοσκόπων.
    Οι παραπάνω θέσεις γίνονται εξ αντικειμένου και δεν αλλάζουν, ούτε από τη πιθανότητα να ξεφορτωθούν και να εξαφανίσουν πολιτικά και φυσικά τον Τσάβες, οι διεθνείς κερδοσκόποι.

    • Προφανώς ο Τσάβες παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνιδάκια, για τους δικούς του αδιαφανείς σκοπούς. Προσωπικά αμφιβάλλω αν θα το τραβήξει all the way, πάντως έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα που στις τωρινές συνθήκες μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

      Όλες οι φούσκες σκάνε τελικά και δε μιλάμε μόνο για το χρυσό. Δες κι αυτό:

      http://center24.blogspot.com/2011/08/9.html
      Στο γράφημα παρουσιάζεται το παγκόσμιο ΑΕΠ και το χρήμα που διακινείται στις αγορές με διάφορες μορφές.

      Όπως βλέπετε το χρήμα αυτό είναι σχεδόν 9 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Με απλά λόγια αν όλοι διεκδικήσουν τα λεφτά που έχουν ρίξει στις αγορές θα χρειαστούν 9 πλανήτες όπως η Γη για να πάρουν τα χρήματά τους.

      Είναι προφανές λοιπόν ότι το οικονομικό οικοδόμημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Καταρρέει η εμπιστοσύνη; Τότε καταρρέει και η οικονομία. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί με όλες αυτές τις εκκλήσεις για σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μέτρα λιτότητας. Όλο και περισσότερο χρήμα αποσύρεται από την οικονομία υπό τον φόβο του μελλούμενου.

      Τα χρέη των κυβερνήσεων είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν όχι να αποπληρωθούν (αυτό άλλωστε δεν γίνεται) αλλά ούτε και να μειωθούν. Ο άνθρωπος έφτιαξε ένα οικονομικό μηχανισμό για την παραγωγή ανάπτυξης ο οποίος ξέφυγε από τον έλεγχο. Βασίστηκε στην ταχεία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών και νόμισε ότι θα συνεχίζονταν με τον ίδιο ρυθμό για πάντα. Έκανε λάθος όμως. Η πραγματική τεχνολογική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον δεν μπορεί να στηρίξει την υπερβολική λογιστική ανάπτυξη των κρατών.

      Read more: http://center24.blogspot.com/2011/08/9.html#ixzz1WUpvaoxT

  2. “Οι ιδιοκτήτες του “χάρτινου” χρυσού νομίζουν ότι έχουν στα χέρια τους χρυσό, όμως έχουν αέρα κοπανιστό. Το σύστημα βασίζεται στην υπόθεση ότι ποτέ οι επενδυτές δεν θα ζητήσουν όλοι ταυτόχρονα το χρυσό τους.”

    Όπως ακριβώς δηλαδή λειτουργούν και οι τράπεζες. Οι τράπεζες ανά τον κόσμο σήμερα μπορούν να επιστρέψουν στους καταθέτες-δωρεάν δανειοδότες τους περίπου το 1/8 με 1/9 των χρημάτων τους αν τα ζητήσουν ταυτόχρονα (π.χ. σε περίπτωση…κρίσης). Τα υπόλοιπα απλά δεν υπάρχουν, έχουν δοθεί για δάνεια, κάρτες κλπ Συμπτωματικά(;) αυτή η αναλογία είναι ίση με την αναλογία παγκόσμιου – χρέους παγκόσμιου ΑΕΠ. Το οποίο ΑΕΠ επίσης αέρας είναι βέβαια, απλά πιο…κοπανισμένος.

    Όσο πιο επιθετική – “επενδυτική” είναι μία τράπεζα τόσο λιγότερα διαθέσιμα για αναλήψεις κατέχει ανά πάσα στιγμή, ήτοι η παραπάνω αναλογία μεγαλώνει. Οι δικές μας είναι πιο συντηρητικές, δεν ξέρω την ακριβή αναλογία αλλά λογικά θα κυμαίνεται γύρω στο 1 προς 5 με 1 προς 7. Παλιότερα στις ΗΠΑ το μέγιστο επιτρεπτό όριο ήταν 1 προς 9 αλλά οι “συνετοί” αμερικάνοι προ περίπου δεκαετίας ήραν κάθε σχετικό περιορισμό, όπως και τον διαχωρισμό καταθετικών (συντηρητικών) & επενδυτικών (επιθετικών) τραπεζών.

    Ένα…πάνσοφο μέτρο που δίχως αυτό θα ήταν αδύνατο να εκδηλωθεί η κρίση του 2008, τουλάχιστον στα μεγέθη που εκδηλώθηκε. Αυτή επίσης η κίνηση είναι που συνέβαλλε στην ιλιγγιώδη εκτόξευση του αμερικάνικου χρέους στα 14 τρις $ τα τελευταία δέκα χρόνια.
    Πλέον δηλαδή η αναλογία μπορεί να φτάσει ακόμη και 1 προς 100, όπως έγινε στην περίπτωση της JP Morgan με τον χρυσό! Βέβαια οι πιστώσεις που δίνουν και οι επενδύσεις που κάνουν δεν προέρχονται μόνο από τις καταθέσεις, αυτές είναι απλώς το..κέρμα για να πάρει μπρος η μηχανή παραγωγής χρέους τους.

    Δεν αφορούν δηλαδή μόνο τον χρυσό τα οικονομικά μπαλόνια αλλά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, που πραγματικά είναι στον αέρα.
    Και καλύτερα θα ήταν να καταρρεύσει κατ’εμέ, ώστε να υιοθετήσουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα, μόνο όμως εφόσων αυτό να γίνει *παγκόσμια* και όχι σε μεμονωμένες χώρες. Αγνοούσα πάντως τα στοιχεία που αφορούν τις αναλογίες πραγματικού – χάρτινου χρυσού που αναφέρετε. Έχω ετοιμάσει ένα αρθράκι για τον χρυσό προς ανάρτηση σε λίγο, ίσως χρειάζεται κάποια μικροτροποποίηση τώρα που διάβασα το άρθρο σας.

  3. Για αυτα τα θεματα εχω γραψει και μιλησει απο τον Μαρτιο του 2009 στο (http://www.youtube.com/user/SilverShortageTV) και ειχα συμβουλευσει για αγορα νομισματων αργυρου οταν ηταν στα 12$/oz (η χρυσου αλλα με λιγοτερο πιθανο κερδος) ενω τωρα ειναι στα 32$/oz.O κοσμος πρεπει να ενημερωθει για αυτα τα σημαντικα θεματα ωστε να επενδυσει στα μεταλλα που θα ανεβαινουν για χρονια ,και οχι να κρατα ματαια τις ελληνικες μετοχες που πεφτουν για χρονια.Εχουμε υποχρεωση να διατηρουμε οσο μπορουμε το πλουτο μας( σαν Ελληνες ) για το μελλον της χωρας μας και των οικογενειων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.