Από τη Ρεσπέντζα
Αγαπητή Ρεσπέντζα
Είναι εύλογο λοιπόν ο κάθε Χαλκιδικιώτης να αναρωτιέται γιατί οι δικοί μας θεσμικοί παράγοντες, δηλαδή οι 5 δήμαρχοι του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιώργου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας (και πριν μερικούς μήνες και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής) οι βουλευτές του νομού κ.κ. Λαφαζάνης και Βαγιωνάς, αλλά και ο υφυπουργός κ. Δριβελέγκας ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. Και οι απορίες των Χαλκιδιωτών γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν ακούει πολλούς από αυτούς τους παράγοντες (για παράδειγμα τους κ.κ. Πάχτα, Λαφαζάνη και άλλους) να υπερασπίζονται την εταιρεία χρυσού, ενώ μάλιστα έχουν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα των πιο έγκυρων φορέων της περιφέρειας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο) στα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική…
Γιατί αν και οι προαναφερόμενοι παράγοντες δεν τοποθετηθούν με σαφήνεια, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στη Θράκη, έχουν όλο το δικαίωμα οι Χαλκιδικιώτες να βγάλουν στα σίγουρα τα δικά τους συμπεράσματα. Για παράδειγμα απαριθμώ μερικά από αυτά που θα μπορούσαν να υποθέσουν ως απαντήσεις στη συγκεκριμένη ακατανόητη στάση των παραγόντων της Χαλκιδικής:
- Οι δικοί μας θεσμικοί παράγοντες να είναι …πολύ πιο έξυπνοι σε σχέση με αυτούς της Θράκης (τους δημάρχους, τον υπουργό κ. Πεταλωτή, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θράκης, του Τεχν, Επιμελητηρίου Θράκης και λοιπούς)…
- Να θεωρούν οι ίδιοι οι παράγοντες της περιφέρειάς μας ότι στη Χαλκιδική δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες οικονομικές δραστηριότητες, …πλην αυτών της εξόρυξης χρυσού…!!! Να πιστεύουν δηλαδή, αν και εκπρόσωποι μιας ευλογημένης γης με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ότι εδώ ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως στη Θράκη ή ότι δεν μπορούν να παραχθούν μοναδικής ποιότητας γεωργικά προϊόντα ή ότι δεν έχει ελπίδες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού (οικολογικό με επισκέψεις στα μοναδικής βιοποικιλότητας βουνά μας, εκκλησιαστικό με κορύφωση σε ένα μοναδικής αξίας μνημείο όπως το Άγιο Όρος, η πύλη του οποίου θα υποβαθμιστεί από την πιθανή λειτουργία των μεταλλείων χρυσού κ.λ.π.)
- Να διατηρούν, ενδεχομένως, στενότερες σχέσεις με την εταιρεία (πράγμα που δεν θέλω να ούτε καν να σκέπτομαι) απ’ ότι με τους κατοίκους της ίδιας της Περιφέρειας την οποία θα έπρεπε να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται. Κοντολογίς να μην υπολογίζουν τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, αλλά και σε βασικά αγαθά των κατοίκων (όπως το νερό), παρότι περί αυτών έχουν τοποθετηθεί οι πιο έγκυροι και εξειδικευμένοι επιστήμονες, που δεν έχουν μάλιστα καμιά εργασιακή εξάρτηση από πουθενά (ΑΠΘ, ΤΕΕ)…
- Να είναι αποδεκτοί από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας οι ίδιοι αυτοί πολιτειακοί παράγοντες, μόνο αν υπερασπίζονται την εταιρεία χρυσού, μια και η περί αντιθέτου πληροφόρηση στο νομό μας είναι δικαίωμα χωρίς καμιά προοπτική ικανοποίησης…
Αν λοιπόν οι παραπάνω τοπικοί παράγοντες δεν τοποθετηθούν ΚΑΘΑΡΑ όπως οι ομόλογοί τους στη Θράκη, θα πρέπει να δώσουν διευκρινίσεις επί των προαναφερομένων αποριών που ευλόγως διατυπώνουν οι Χαλκιδικιώτες.
Η μονόπλευρη πληροφόρηση και η δημιουργία έντασης με βρισιές δεν φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης, πολύ περισσότερο όταν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις των αντίστοιχων φορέων της Θράκης. Γιατί πριν απ’ όλα είναι θέμα τιμής να αναδείξουμε την μοναδική αλήθεια, να υπερασπιστούμε με επιχειρήματα τον τόπο μας και μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή και τις μελλοντικές γενιές.
Αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας