Επιστολή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα των επενδύσεων εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Θράκης. Ο κ. Γιαννακίδης ζητά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκεκριμένης επένδυσης. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Επικοινωνώ με την παρούσα επιστολή μου μαζί σας γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αποδεδειγμένη διαχρονικά ευαισθησία σας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις ανάγκες της.
Επειδή διαχέεται η πληροφορία ότι σε επικείμενη διυπουργική επιτροπή υπάρχει πιθανότητα να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των
επενδύσεων εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Θράκης, μέσα από διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης (FAST TRACK), ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να αποτρέψετε το οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο και τούτο γιατί αυτό θα συνιστά αναπτυξιακή ταφόπλακα για τον τόπο μου.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζούμε σε μία εποχή που οι δείκτες της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας κατατάσσουν την Περιφέρεια μας σε μία από τις πρώτες δυστυχώς θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. Αν η δραματική αυτή εξέλιξη συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο ότι η κατάσταση σε αναπτυξιακό και δημογραφικό επίπεδο μπορεί να μην είναι πλέον αναστρέψιμη.
Στην Περιφέρεια μας, όλοι όσοι επωμιζόμαστε θεσμικούς ρόλους και πρωτίστως η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο θεσμός με την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση έχουμε συναποφασίσει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα την τοποθετεί στο επίκεντρο της νέας γεωγραφίας και της νέας οικονομίας.
Στον πυλώνα της αναπτυξιακής μας προσπάθειας έχουμε τοποθετήσει τα 2 λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης καθώς και τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες η ολοκλήρωση των οποίων θα καταστήσουν την Περιφέρεια σύγχρονο και ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο δια του οποίου οι αγορές θα μπορούν να επικοινωνούν με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αλλά και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Και ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι ούτε υπερφίαλος, ούτε και ουτοπικός. Προϋποθέτει ωστόσο, εφόσον αυτή είναι η δική μας επιλογή, το σεβασμό της και την υποβοήθησή της από όλους όσους έχουν την δυνατότητα αλλά και το εθνικό χρέος να το πράξουν.
Και σε αυτό το σημείο ζητώ την παρέμβαση σας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε πολύ σύντομα αυτό να καταστεί λειτουργικό και διεθνώς ανταγωνιστικό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κρίση της εποχής δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση χώρο για επενδύσεις που θα αμαυρώσουν την περιοχή μας στιγματίζοντάς την και ακυρώνοντας τον δικό μας σχεδιασμό. Άλλωστε για το θέμα οι τοπικές κοινωνίες και τελευταία το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ έχουν αποφανθεί αρνητικά θεωρώντας τέτοιες επενδύσεις ως ανεπιθύμητες και βλαπτικές για το περιβάλλον και την αειφορία του.
Ο δρόμος είναι άλλος. Δύσκολος αλλά όχι αδιέξοδος. Το αντίθετο. Ο μόνος που δίνει προοπτική για το μέλλον αφού τοποθετεί την Περιφέρεια σε μία νέα διεθνή αναπτυξιακή κλίμακα.
Κλείνω υπενθυμίζοντας σας την θέση σας στην Κομοτηνή, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι για το θέμα του χρυσού θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Και οι τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν.
Βέβαιός ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Άρης Γιαννακίδης»
2 απαντήσεις στο “Επιστολή Γιαννακίδη στον Πρωθυπουργό: Ζητά την παρέμβασή του για να μην προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης””
Ελλάδα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών μελετών που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στη χώρα μας, από το ΥΠΕΚΑ
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011, 04:56
Ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών μελετών που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στη χώρα μας, συγκροτείται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν την παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης, καθώς και της εμπλοκής στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των συγκεκριμένων έργων πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.
Έργο της οκταμελούς επιτροπής θα είναι να εισηγείται μέσω του προέδρου της προς υπογραφή:
– Σχέδιο θετικής γνωμοδότησης ή αρνητικής απόφασης προκαταρκτικής εκτίμησης και αξιολόγησης.
– Σχέδιο απόφασης έγκρισης ή μη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο Επ. Τολέδης, προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ.
Έχω τη βάσιμη υποψία,ότι ο Γιαννακίδης..αντέγραψε από τον Ψωμιάδη!