Πλούσιο ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ για τα μεταλλεία χρυσού από το “ΧΡΟΝΟ”. Δείτε και το Αφιέρωμα: Χρυσός στη Θράκη
Αρης Γιαννακίδης: «Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να γίνει η επένδυση…»
Προβληματίζει το «Λευκό» Πέτροβιτς και Ζαγναφέρη
Ρεπορτάζ Γιάννης Πετρακόπουλος
Διαθεσμική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και από βουλευτές, πρόκειται να συσταθεί, προκειμένου να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η άρνηση της τοπικής κοινωνίας στη δραστηριοποίηση εταιρειών χρυσού στη Θράκη.
Αυτό αποφασίστηκε, κατόπιν σχετικής πρότασης του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, στην προχθεσινή, 15η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ.
Άρης Γιαννακίδης: «Η πολιτική μου διαδρομή είναι ταυτισμένη με τους αγώνες κατά του χρυσού»
«Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια επιτροπή για να ενημερώσει όλο τον πολιτικό κόσμο και όλο το πολιτικό σύστημα, ότι η δική μας περιοχή, για ακόμη μια φορά, θα πει «όχι» στη συγκεκριμένη επένδυση. Για να διατρανώσουμε τη δική μας άποψη για την ζωή, και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση να πάρει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, για να στηλιτεύσει τις διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων μεθοδεύσεις υπέρ των χρυσορυχείων: «Ξέρουμε τι συμβαίνει στην κεντρική εξουσία. Δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια ο χρυσός βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ναι, όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να γίνει η επένδυση στην περιοχή. Βρήκαν όμως μια εξαιρετική αντίσταση από τη θεσμική κοινωνία και από τον λαό, και κυρίως από τα νέα παιδιά. Και τώρα ξέρουμε ότι σ’ αυτή την συγκυρία υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση.
Εμείς όμως έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε». Απαντώντας δε ο περιφερειάρχης σε εναντίον του αιχμές από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, υπενθύμισε πως η πολιτική του παρουσία είναι ταυτισμένη με τον αγώνα ενάντια στο χρυσό, και ανταπέδωσε τις μομφές, καθώς δύο στελέχη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» (οι κ.κ. Πέτροβιτς και Ζαγναφέρης), δεν ψήφισαν «όχι» στην εξόρυξη χρυσού, αλλά «λευκό». «Ας αφήσουμε όλοι τα μικρά, τις μικροαντιπαραθέσεις, και ας κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, ότι σήμερα, άλλοι με λιγότερο άλλοι με περισσότερο στεντόρεια φωνή, είπαν ότι θα είμαστε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις» κατέληξε.
Δ. Πέτροβιτς: «Το λευκό στηλιτεύει τη διαδικασία»
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς που εκπροσώπησε την παράταξή του απουσιάζοντος του επικεφαλής της κ. Παυλίδη, αιτιολογώντας το «λευκό» του, υπογράμμισε την απουσία από τη συνεδρίαση στελεχών του ΙΓΜΕ και του ΥΠΕΚΑ, και σημείωσε: «Η παράταξη μας ψήφισε κατά συνείδηση. Έχω τοποθετηθεί κατά των χρυσωρυχείων και έχω ψηφίσει κατά των χρυσωρυχείων. Το «λευκό» έχει να κάνει με την σημερινή διαδικασία, μια μη δημοκρατική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θέλησα να στηλιτεύσω τη διαδικασία. Πρέπει να γίνεται ουσιαστικός διάλογος και να ακούγονται και οι δύο απόψεις και οι δύο πλευρές, αυτό είναι δημοκρατία, και είναι πολύ σημαντικό».
Π. Ζησίμου: «Να παραιτηθούμε»
Την άποψη ότι τόσο ο περιφερειάρχης όσο και το Σώμα, θα έπρεπε μαζί με το «όχι», να διαμηνύσουν και ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που εγκριθεί από την κυβέρνηση η δραστηριοποίηση των εταιρειών χρυσού, εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παύλος Ζησίμου: «Νομίζω ότι έπρεπε να δοθεί ένα ξεκάθαρο όχι», είπε και εξήγησε: «Θα έπρεπε να δεσμευτεί ο περιφερειάρχης ότι θα παραιτηθεί, και μαζί του όλοι οι σύμβουλοι, αν τυχόν η κρατική εξουσία αποφασίσει να γίνει η επένδυση. Νομίζω ότι αυτή θα ήταν η δυναμικότερη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η περιφέρεια».
Θ. Μακρής: «Παρά τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, έχουμε χρεοκοπήσει»
«Μερικά γραμμάρια χρυσού συνεπάγονται έναν τόνο τοξικών αποβλήτων», επανέλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Θανάσης Μακρής, και υπενθυμίζοντας ότι «παρότι η Ελλάδα είναι πρώτη και εξάγει πάρα πολλά μεταλλεύματα, αυτό δεν μας εμπόδισε να χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και να έχουμε χιλιάδες θέσεις ανεργίας», καθώς και ότι «δεν αποτελεί ο ορυκτός πλούτος λύση στην ευημερία αυτού του τόπου», πρόσθεσε: «Πρέπει να βάλουμε φρένο στην εταιρία που προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις, πρέπει να διατρανώνουμε στην πολιτική ηγεσία της χώρας να μην συνεχίζει να προσπαθεί να μεθοδεύσει την επένδυση του χρυσού».
Δ. Χαρίτου: «Οσοι μας υποτιμούν θα το μετανιώσουν»
«Καμία χώρα που εκχώρησε τον δημόσιο ορυκτό της πλούτο δεν είχε προοπτική για να αναπτυχθεί», υποστήριξε ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας» Δημήτρης Χαρίτου, και κατηγορώντας τον υπουργό ΥΠΕΚΑ ότι «ουσιαστικά εκτελεί συμβάσεις έργου για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων και των εταιριών χρυσού», προειδοποίησε: «Όσοι αγνοούν την δυναμική της τοπικής κοινωνίας, ας μην ξεχνούν ότι πολύ γρήγορα θα την βρουν μπροστά τους, και τότε η οργή, η δυσαρέσκεια και ο αγώνας τους, θα είναι συντριπτικός για μια βιώσιμη ανάπτυξη για τη περιοχή».
Χ. Τρέλλης: «Να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο τα μεταλλευτικά δικαιώματα»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης, επισήμανε: «Η σημερινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, δείχνει την πολιτική του βούληση αλλά και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας να πουν ένα βροντερό όχι στην εξόρυξη του χρυσού.
Δείχνει περίτρανα ότι σήμερα είναι πλέον ώριμη ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μεταλλευτικά δικαιώματα, να επιστραφούν όλα τα δικαιώματα ξανά στο ελληνικό κράτος, μιας και αποτελούν αντικειμενικά δημόσια και λαϊκή περιουσία».
Χειροκροτήθηκαν από τους πολίτες οι δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τόνισε ότι «δεν θέλει να είναι δήμαρχος» αν τελικά δραστηριοποιηθούν στην περιοχή οι εταιρείες χρυσού, και ο ομόλογος του της Κομοτηνής ευχήθηκε «καλό κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους γιατί απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστούν», αποσπώντας το χειροκρότημα και τις επευφημίες παριστάμενων πολιτών που εναντιώνονται στην εξόρυξη του χρυσού.