Καταγγελία των Οικολόγων-Πράσινων στον Πρωθυπουργό: Χωματερές τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων τα δάση


Προσθήκη-βόμβα στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά, με χαριστική τροπολογία υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Ανοικτή επιστολή των Οικολόγων Πράσινων στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές

Mε αδιαφανείς διαδικασίες προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει τροπολογία στο ενεργειακό νομοσχέδιο προκειμένου να ανατρέψει τη δασική νομοθεσία και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να μετατρέψουν δασικές εκτάσεις σε χωματερές αποβλήτων από εξορυκτική δραστηριότητα.

(ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων προς τον πρωθυπουργό)

Κύριε πρωθυπουργέ,

Στο στάδιο της επεξεργασίας στην Βουλή, βρίσκεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο <<Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις>>, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το Μάιο στη δημόσια διαβούλευση με 156 άρθρα, αλλά κατατέθηκε στην Βουλή με 42 επιπλέον άρθρα, που δεν ετέθησαν στην προηγούμενη διαδικασία της διαβούλευσης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το προτεινόμενο άρθρο με αριθμό 181 και τίτλο “Μεταλλευτικές- λατομικές εργασίες εντός δασών- δασικών εκτάσεων” που εισάγεται ως τροπολογία στο δασικό νόμο 998/1979 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 άρθρο 57. Η εισαγωγή του άρθρου αυτού, χωρίς δημόσια διαβούλευση, ως τροπολογία στο δασικό νόμο, σε νομοσχέδιο με άσχετη θεματολογία, παραβιάζει ευθέως τα άρθρα 85 και 88 του Κανονισμού της Βουλής, που θεσπίστηκαν, για να αποτρέψουν την εκ του πλαγίου και αδιαφανή ψήφιση διατάξεων, χωρίς τη σοβαρότητα και τα εχέγγυα που πρέπει να διέπουν το νομοθετικό έργο της Βουλής.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η τροπολογία αυτή, εφόσον ψηφιστεί, επιτρέπει την απόθεση των τοξικών αποβλήτων της μεταλλουργίας μέσα σε δάση και μάλιστα στους χώρους, όπου έχει προηγηθεί η εξόρυξη του μεταλλεύματος, ακυρώνοντας την νόμιμη υποχρέωση της εκμεταλλεύτριας εταιρίας για αποκατάστασή τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν κορεστούν αυτοί οι χώροι από τα τοξικά απόβλητα, η προτεινόμενη διάταξη επιτρέπει την περαιτέρω εναπόθεση των αποβλήτων και σε παρθένες δασικές περιοχές, όπου δεν έχει γίνει καμία εξόρυξη, χωρίς να υφίσταται καμία υποχρέωση της εταιρίας που τα παρήγαγε να τα διαχειριστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα τοξικά απόβλητα.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η τροπολογία εγείρει μείζον ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας, παραβιάζοντας τόσο την διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δάση και την διαχείριση μεταλλουργικών αποβλήτων. Η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων στο δάσος ενέχει σοβαρότατους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δημόσια υγεία, την κτηνοτροφία, την γεωργία και τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την διάταξη αυτή, όφελος, και μάλιστα σοβαρότατο οικονομικό, καθώς η διαχείριση τοξικών αποβλήτων αποτελεί μια δαπανηρή περιβαλλοντική υποχρέωση,  θα έχει μόνο η εκμεταλλεύτρια εταιρία, που θα “διαχειρίζεται” ανέξοδα και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου τα τοξικά της απόβλητα.

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθόσον ο δασικός νόμος απαγορεύει την μεταλλουργία, δηλαδή την βιομηχανική επεξεργασία των προϊόντων εξορύξεων, εντός των δασών και η μόνη εταιρία που έχει ποτέ αδειοδοτηθεί (ή ζητήσει να αδειοδοτηθεί) για μεταλλουργία εντός δάσους είναι η εταιρία με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός α.ε.” που δραστηριοποιείται στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Πέραν της νομιμότητας της αδειοδότησης αυτής, για την οποία θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, η συγκεκριμένη φωτογραφική τροπολογία υπέρ μιας εταιρίας σε άσχετο με το θέμα της σχέδιο νόμου, κατά παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών της Εξουσίας, παρουσιάζει αντιστοιχίες με την περίφημη “τροπολογία Πάχτα” που οδήγησε, χάρη σε δική σας απόφαση, στον αποκλεισμό των βουλευτών του ΠαΣοΚ που την είχαν υπογράψει από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2004.

Σήμερα, επτά χρόνια μετά, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για την περιοχή της Χαλκιδικής, που και πάλι γίνεται απόπειρα να εξαιρεθεί από την περιβαλλοντική νομοθεσία που ισχύει σε όλη την  υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ειρωνικό ότι και πάλι, γνωστός θιασώτης της αναγκαιότητας της επένδυσης με οποιοδήποτε τίμημα για το περιβάλλον και την κοινωνία είναι ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, που υπήρξε ο εμπνευστής της τροπολογίας του 2004, για την οποία είχατε τότε πάρει δραστικά μέτρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε για την παρείσφρηση αυτής της τροπολογίας στο ανωτέρω σχέδιο νόμου, προκειμένου να μεριμνήσετε για την άμεση ανάκλησή της από τις προς ψήφιση διατάξεις, αλλά και να διερευνήσετε τις συνθήκες, υπό τις οποίες αυτή προστέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο θεσμός του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν χρειάζεται περαιτέρω υποβάθμιση και πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ανακόψουν τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.