Άνθρακας για το Δημόσιο ο … θησαυρός των μεταλλείων χρυσού


Aποσύρεται άρον- άρον η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία το υπ. Οικονομικών αναζητούσε χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα εισηγούνταν τρόπους αξιοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Στην λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι η απόσυρση της πρόσκλησης είναι προσωρινή “ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες”.

Στην πραγματικότητα, αιτία της απόσυρσης, είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εκχωρήσει στο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας έσοδα που απλώς δεν… υπήρχαν, από δικαιώματα εξόρυξης των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής και της Θράκης.

Διότι, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των δύο εκ των τριών χρυσωρυχείων έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες, και σύμφωνα με το νόμο, το Δημόσιο δεν έχει να προσδοκά σε κανένα έσοδο πέραν από τους μελλοντικούς φόρους που θα εισπράξει από την λειτουργία τους. Ειδικότερα, τα μεταλλεία της Χαλκιδικής τα εκμεταλλεύεται για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και το άλλο στη Πέραμο, η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης.

Επισημαίνεται ότι ο σημερινός μεταλλευτικός κώδικας απαγορεύει την οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή εισφοράς σε μεταλλεία, με τη λογική ότι η έρευνα και η αξιοποίηση απαιτούν δαπανηρές και χρονοβόρες επενδύσεις. Έτσι, και όσο αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι σε ισχύ δεν μπορεί να προκύψει μεταλλευτικό δικαίωμα για το Δημόσιο ώστε να εισφρεθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού και στη συνέχεια να “ιδιωτικοποιηθεί”.

Τι εισπράττει το κράτος

Τα έσοδα που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο από παραχωρήσεις και μισθώματα 30-50 ετών σε ιδιώτες είναι μόλις 7 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο δεν παίρνει δικαιώματα (royalties) επί του εξορυκτικού αποτελέσματος.

Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιβληθεί ένα ειδικό “τέλος ορυκτού πλούτου” ή κάποιος φόρος επί της πρώτης ύλης, ώστε το Δημόσιο να βγει τρόπο να αντλήσει κάποια έσοδα από τα ήδη παραχωρηθέντα δικαιώματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.