Ν. Μουδανιά: Εκδήλωση για τα Μεταλλεία Χρυσού


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ!
ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Εμείς, κάτοικοι του δήμου Νέας Προποντίδας, εναντιωνόμαστε στην δημιουργία μεταλλευτικού εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, η διαχρονική αντίσταση των οποίων, σε κάθε νέα εταιρία που «αγοράζει» τα βουνά και σχεδιάζει εξορύξεις, είναι πολύχρονη και ένδοξη.

Η ιστορία των μεταλλείων στη βόρεια Χαλκιδική είναι λίγο πολύ γνωστή. Πουλήθηκε/παραχωρήθηκε γη της Χαλκιδικής, από το Ελληνικό δημόσιο σε πολυεθνικές εταιρίες, σε εξευτελιστικές για τα δεδομένα τιμές, με σκοπό τη μεταλλουργία χρυσού. Μια καταστροφική προοπτική για έναν παραθαλάσσιο, τουριστικό αλλά και καταπράσινο ημιορεινό νομό, η οποία θα καθορίζει/καταδικάζει μια για πάντα, οποιουδήποτε άλλου είδους προοπτική ανάπτυξης.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας, τουριστικές, αγροτικές, υλοτομιστικές κ.α., κινδυνεύουν να χαθούν , ενώ ο αριθμός των θέσεων που «τάζει» η νέα εταιρία θα μπορούσε να αναπληρωθεί με τη δημιουργία ενός βιώσιμου προγράμματος αποκατάστασης και ανάπλασης της ήδη «λαβωμένης», από την μεταλλουργία, βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Αντί αυτών και χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την εθνική οικονομία, παρά μόνο για τις τσέπες των μεγαλομετόχων και μεγαλοεργολάβων των πολυεθνικών, επέκειτε μία περιβαλλοντική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει ξαναδεί η χώρα.!

Συντασσόμαστε στον αγώνα των συμπολιτών μας, που τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, βρίσκονται στις επάλξεις και προστατεύουν τα βουνά, τα χωριά τους και πάνω από όλα αγωνίζονται για την υγεία και για το μέλλον των ανθρώπων ολόκληρης της Χαλκιδικής. Πιστεύουμε πως κανένα επιχείρημα αναπτυξιακό δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μπαίνει πάνω από τον άνθρωπο και την αξία της ίδια της ζωής.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας!

Γιατί η Χαλκιδική ανήκει στον κόσμο που την αγαπά, την κατοικεί και την επισκέπτεται και δεν μπορεί να γίνει η χαβούζα των πολυεθνικών μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων! Ο πλουτος της Χαλκιδικής είναι δικός μας και είναι ορατός: η Θάλασσα και οι ακτές της, τα δάση της, τα νερά της, η καθαρή ατμόσφαιρα και το μοναδικό της κλίμα, η ιστορία της, τα αγαθά της γης της! Δεν έχουμε ανάγκη να την «ξεκοιλιάσουμε», να την «στραγγίξουμε» και να την δηλητηριάσουμε» ψάχνοντας για χρυσό…

Αποφασίσαμε την ίδρυση μίας αλληλέγγυας τοπικής συλλογικότητας, «επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας», με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της νοτίου Χαλκιδικής για τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσης χρυσού στο νομό και τις καταστροφικές συνέπειες της. Ακόμη είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, θεωρώντας τον αγώνα δίκαιο και τους κατοίκους της βορειονατολικής Χαλκιδικής συμπολίτες μας!

επιτροπή αγώνα Νέας Προποντίδας
ΠΗΓΗ


2 απαντήσεις στο “Ν. Μουδανιά: Εκδήλωση για τα Μεταλλεία Χρυσού”

  1. Σχετικά με το Κυανούχο Νάτριο

    Για τους περισσότερους ανθρώπους η λέξη “κυανιούχο νάτριο” προξενεί μια άμεση αρνητική αντίδραση. Το κυανιούχο νάτριο είναι ένα ξηρό, στερεό, μη πτητικό προϊόν. Αν και είναι πολύ τοξική, είναι χαμηλής επικινδυνότητας χημική ουσία. Μεταφέρεται εύκολα και χρησιμοποιείται με ασφάλεια, είτε είναι σε στερεά μορφή ή σε μορφή διαλύματος, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Το κυανιούχο νάτριο μπορεί να καταστεί ασφαλές και αποτελεσματικό αντιδραστήριο σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες.

    Πληροφορίες για το Κυάνιο

    Το κυάνιο αποτελεί φυσική ένωση που μοριακά αποτελείται από άνθρακα και άζωτο.
    Η μεταλλευτική βιομηχανία του χρυσού χρησιμοποιεί το κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού εδώ και πολλές δεκαετίες.
    Το κυάνιο αποτελεί χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως και είναι απαραίτητο στον σύγχρονο κόσμο. Πάνω από 1.300.000 τόνοι κυανίου παράγονται ετησίως.
    Το κυάνιο χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ μόνο το 18% της παγκόσμιας παραγωγής κυανίου χρησιμοποιείται στην μεταλλευτική βιομηχανία.
    Όπως πολλές άλλες ουσίες (π.χ. αλκοόλ), μπορεί να επιφέρει τον θάνατο όταν λαμβάνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν προκαλεί καμία χρόνια ασθένεια ή περιβαλλοντικό πρόβλημα όταν υπάρχει σε χαμηλές περιεκτικότητες.
    Το κυάνιο αποικοδομείται γρήγορα μέσω φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών και δεν παραμένει σταθερό στο περιβάλλον.
    Το κυάνιο δεν είναι καρκινογόνο ή ραδιενεργό.
    Δεν ανήκει στα βαρέα μέταλλα, δεν είναι βιο-συσσωρευτικό και δεν πρέπει να συνδέεται με την όξινη απορροή.
    Το κυάνιο μπορεί παρασκευαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια
    Πρόσφατη οδηγία της ΕΕ (2006/21/EU), η οποία αφομοιώθηκε από την ελληνική νομοθεσία (ΚΥΑ 39624/2209/Ε103) θέτει όριο για τη συγκέντρωση του κυανίου στις Λεκάνες Διαχείρισης Τελμάτων τα 10 ppm (με ισχύ εντός 10ετίας). Τα Χρυσωρυχεία Θράκης θα χρησιμοποιήσουν την μέθοδο INCO (SO2+οξυγόνο) η οποία επιτυγχάνει συγκέντρωση του κυανίου στα τέλματα που οδηγούνται στην ΛΔΤ να είναι λιγότερη από 1 ppm – στην πραγματικότητα θα είναι 0,1 – 0,2 ppm.*
    Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει θέσει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο για την συγκέντρωση του κυανίου στο πόσιμο νερό τα 0,2 ppm

    *Η συγκέντρωση του κυανίου που διέρρευσε από κακής κατασκευής φράγμα, στο μεγάλο ατύχημα του χρυσωρυχείου Baia Mare στην Ρουμανία τον Ιανουάριο του 2000, υπολογίστηκε σε 126 ppm.

    Φυσικές Εμφανίσεις του Κυανίου

    Το κυάνιο σχηματίζεται φυσικά. Παράγεται και χρησιμοποιείται από φυτά και ζώα.
    Η ένωση του υδροκυανίου (HCN) υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, στρείδια και ξηρούς καρπούς όπως βερίκοκα, κουκιά, φασόλια, σόγια, κάσιους, κεράσια, κάστανα, κόκκοι δημητριακών, φακές, νεκταρίνια, ροδάκινα, φυστίκια, φυστίκια αιγίνης, πατάτες, καρύδια κ.α.
    Υπάρχουν πάνω από 2.000 φυσικές πηγές του κυανίου που περιλαμβάνουν είδη αρθρόποδων, εντόμων, βακτηρίων, φυκιών, μυκήτων και φυτών.

    Φυτά όπως το τριφύλλι και το ζαχαρότευτλο αποτελούν γνωστές πηγές δηλητηριασμού από κυάνιο σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.

    Κυανιούχες ενώσεις βρίσκονται σε καθημερινές πηγές όπως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, στον καπνό των τσιγάρων, στο αλάτι τόσο στο επιτραπέζιο όσο και στους δρόμους.

    NACN 2.jpg NACN 3sm.jpg NACN 4sm.jpg

    Βιομηχανικές Χρήσεις του Κυανίου

    Το κυάνιο χρησιμοποιείται κυρίως στη χημική βιομηχανία.
    Το 80% της συνολικής παραγωγής του κυανίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή νιτριλίου, νάϋλον και ακρυλικών πλαστικών.
    Άλλες βιομηχανικές χρήσεις περιλαμβάνουν επιμετάλλωση, επεξεργασία και βαφή μετάλλων, φωτογραφικές εφαρμογές, συνθετικών ελαστικών, επεξεργασία δερμάτων, παρασκευή κτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτικών φαρμάκων, συνθετική μεταξουργία, απορρυπαντικά, κ.α.
    Το κυάνιο χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικές χρήσεις όπως για παράδειγμα κατά του καρκίνου στο σκεύασμα laetrile, και κατά της αρτηριακής πίεσης στο σκεύασμα nitroprusside.
    Κυανιούχες ενώσεις χρησιμοποιούνται σε χειρουργικούς επιδέσμους για την θεραπεία και την μείωση του πόνου.
    Το 20% της παραγωγής του κυανίου παράγεται ως κυανιούχο νάτριο, στερεά μορφή που μπορεί εύκολα και με ασφαλή τρόπο να μεταχειριστεί.
    Από αυτήν την ποσότητα το 90% (δηλ. 18% της συνολικής παραγωγής) χρησιμοποιείται στην μεταλλουργία και κυρίως στην ανάκτηση του χρυσού.

    NACN-5SM.gif Διατομή

    Χρήση του Κυανίου στην Παραγωγή Χρυσού

    Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν αραιά διαλύματα κυανιούχου νατρίου (NaCN), από 0,01 έως 0,05% κυάνιο (100 έως 500 ppm – μέρη στο εκατομμύριο).
    H διαδικασία διάλυσης των μετάλλων με κυανιούχο νάτριο λέγεται εκχύλιση.
    Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν τις κυανιούχες ενώσεις για την εκχύλιση του χρυσού για πάνω από 100 χρόνια.
    Στο έργο του Περάματος, μετά την εκχύλιση σε δεξαμενές, το στείρο διάλυμα μαζί με τα στερεά απόβλητα (τέλματα) θα οδηγούνται στην κλειστή ΛΔΤ.
    Το εργοστάσιο επεξεργασίας θα λειτουργεί με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον
    Η καταστροφή των κυανιόντων θα γίνεται με χημική οξείδωση μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται INCO (SO2+οξυγόνο)

    Οι πρακτικές διαχείρισης του κυανιούχου νατρίου στο μεταλλείο θα είναι διαθέσιμες στην δημόσια ενημέρωση και οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να ενημερωθούν για κάθε δραστηριότητα του μεταλλείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.