Επίσκεψη της Μαργαρίτας Καραβασίλη στα Μεταλλεία Χρυσού στην Κίττιλα Φινλανδίας


http://oikomargarita.blogspot.com/

Κιττίλα Λαπωνίας: Μιά άποψη της επιφανειακής εξόρυξης και στο βάθος το εργοστάσιο

Η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ”, έχει υποβάλει για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ νέα ΠΠΕΑ πριν από περίπου 18 μήνες χωρίς να έχει λάβει, όπως οφειλόταν, καμιά απάντηση.

Μετά από δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της εταιρείας, η Υπουργός ΠΕΚΑ έδωσε την εντολή στην ΕΥΠΕ να προχωρήσει άμεσα σε τεκμηριωμένα αιτιολογημένη απάντηση.

Επειδή οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και διαφόρων φορέων στην προγραμματιζόμενη επένδυση της εταιρείας βασίζονται κυρίως στη χρήση κυανίου, η εταιρεία προσκάλεσε την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς του ΥΠΕΚΑ, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπροσώπους τοπικών φορέων και δημοσιογράφους σε επίσκεψη αντίστοιχης μεταλλευτικής δραστηριότητας, που χρησιμοποιεί τη τεχνολογία του κυανίου, στη πόλη Kittila της Φινλανδίας.

Κύριος λόγος της επιλογής αυτής υπήρξε το γεγονός ότι η αντίστοιχη μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύσσεται σε περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητης περιβαλλοντικής ισορροπίας, σε μικρή απόσταση από σημαντικό χιονοδρομικό κέντρο και, βέβαια, σε μια χώρα που η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προέχει παντός άλλου.

Στην ομάδα επίσκεψης συμμετείχε, εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, η Τομεάρχης Βορείου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κα Κωνσταντίνα Μήτσιου.

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σχετική συνεννόηση με την Υπουργό ΠΕΚΑ, συνδυάζοντας προσωπικές υποχρεώσεις στο Ελσίνκι, με ίδιες δαπάνες και ανεξάρτητα από την αποστολή που διοργάνωσε η εταιρεία,

• παρέστη στην επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Kittila όπου της δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί για τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, ειδικά σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση του κυανίου

• συναντήθηκε με τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ώστε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεθόδους και διαδικασίες που ακολουθούν στη διαχείριση και παρακολούθηση της μεταλλευτικής αυτής δραστηριότητας διασφαλίζοντας παράλληλα την αυστηρή προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος

• συναντήθηκε με τη Δήμαρχο της Kittila από την οποία πληροφορήθηκε τις διαφορετικές αναπτυξιακές δράσεις και τάσεις της περιοχής σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Τις εμπειρίες από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και τις συναντήσεις με τους Φινλανδούς υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες, η Ειδική Γραμματέας θα μεταφέρει στην Υπουργό ΠΕΚΑ και στους καθ’ ύλη αρμόδιους υπηρεσιακούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ : http://thrakilive.blogspot.com/2011/03/h_28.html


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.