Οι δήθεν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες που θα προσφέρει η επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και οι… μόλις 67 εργαζόμενοι που προβλέπει η ΜΠΕ – Τι ποσά θα εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό; – Ερωτήματα και “γκρίζες ζώνες”
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΑΞΙΑ”, 19-03-2011)
Ερωτήματα εγείρονται στην αγορά γύρω από την περίφημη υπόθεση της “τάχα τρανής επένδυσης” που υλοποιείται στα Μεταλλεία Χαλκιδικής από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, στην οποία, ως γνωστόν, έχουν άμεσα ή έμμεσα συμμετοχή η Ελλάκτωρ, ο Δ. Κούτρας, η European Goldfields. Η δε αναφορά από ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα περί “τάχα τρανής επένδυσης” στα ορυχεία χρυσού που βρίσκονται στα φερόμενα ως πλούσια μεταλλευτικά κοιτάσματα της Βορείου Ελλάδος γίνεται τόσο γιατί υπάρχουν ενστάσεις για τις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας που υποτίθεται θα προσφέρει το project όσο και για τη συνεισφορά της στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως κυκλοφορεί έντονα στο παρασκήνιο, η πραγματικότητα όσον αφορά κάποιες παραμέτρους αυτής της επένδυσης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί γι’ αυτήν.
Για παράδειγμα, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η μπίζνα θα προσφέρει τόσες νέες θέσεις εργασίες όσες έχουν αφήσει να εννοηθεί οι υπεύθυνοι της European Goldfields. Γιατί πηγές της αγοράς κάνουν λόγο ότι, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα υφιστάμενα στοιχεία από τον ισολογισμό της εταιρείας και τους αριθμούς (κόστος μισθοδοσίας, μέσος όρος ετήσιου κόστους ανά εργαζόμενο) προκύπτει ότι τελικά αναμένεται να προστεθούν στα μισθολόγια της εταιρείας 67 νέες θέσεις, επί συνόλου 417 θέσεων (ήδη εργάζονται 350 άτομα) και δεν πρόκειται τελικά να απασχοληθούν συνολικά πάνω από 1.200 άτομα, όπως η εταιρεία αφήνει να αιωρείται. Δηλαδή, οι αριθμοί λένε άλλα! Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα, μήπως τελικά κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγωνία του κόσμου και τάζουν ανύπαρκτες θέσεις εργασίας;
Ωστόσο, πέρα από το θέμα των θέσεων εργασίας, προβληματισμοί εγείρονται και για τα κρατικά οφέλη. Γιατί κάποιοι στην πιάτσα αναφέρουν ότι τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου δεν θα προέρθουν από μισθώματα, τα οποία δεν προβλέπονται σε περίπτωση οριστικών παραχωρήσεων όπως η συγκεκριμένη επένδυση, αλλά… από φορολογία εισοδήματος των μελλοντικών κερδών της εταιρείας.
Δεδομένου ότι για την όλη υπόθεση έχουν προκύψει και άλλα ερωτήματα ή “γκρίζες ζώνες”, σχετικά με την παλιά εμπλοκή Ελλήνων ή και… Ρουμάνων επιχειρηματιών, τον τρόπο που κατέληξε η εταιρεία των μεταλλείων στο σχήμα της European Goldfields, το ευτελές τίμημα της μεταβίβασης, μόλις της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, που μάλιστα προκάλεσε την παρέμβαση της Ε.Ε. που απεφάνθη ότι το τίμημα ήταν χαμηλό, την πραγματική αποτίμηση των Μεταλλείων για την οποία λέγεται ότι ξένος οίκος έχει βάλει τον πήχη στα 500-600 εκατ. δολάρια τουλάχιστον, τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου αλλά και τις παραλείψει των αρμόδιων φορέων, τις περίεργες μεταβιβάσεις ποσοστών μεταξύ εμπλεκόμενων ομίλων και επιχειρηματιών, αλλά και τις χρηματιστηριακές υπεραξίες που ήδη έχουν προκύψει σε διεθνή χρηματιστήρια, πριν καν δοθεί η τελική άδεια για την επένδυση από το ΥΠΕΚΑ, κάποιοι στην αγορά οσμίζονται τόσο την ύπαρξη “σκανδάλου” όσο και την ύπαρξη παρασκηνιακών διεργασιών. Και αναρωτιούνται αν υπάρχουν πρόσωπα, πολιτικά κυκλώματα, που με τη συνδρομή κάποιων νομικών προωθούν αυτό το project.
3 απαντήσεις στο “Το σκάνδαλο με τον «χρυσό»”
Για την παλληκαριά και τον αγώνα σας το ΜΠΡΑΒΟ μου είναι ελαχιστότατο.ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΙΕΡΩΤΟΜΑΙ και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.Η ΠΕΡΙΦΑΝΗ και ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ράτσα των ΕΛΛΗΝΩΝ για πόσον καιρό ακόμη θα ανέχεται τους φαύλους και τους βάρβαρους,που εκπορνεύουν και σπαταλούν τους πάσης φύσεως Θησαυρούς της κληρονομιάς της?
Για όσο θα υπάρχει μερίδα κόσμου που δέχεται τη φαυλότητα και τη διαφθορά σαν κάτι φυσιολογικό, την τροφοδοτεί, την υποθάλπει και τη στέλνει στη Βουλή. Ή στη Δημαρχία, λαμπρό παράδειγμα ο “Αριστοτέλης”… ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ!!!
Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που σαφέστατα τρέφουν κι αυτοί το τέρας δεν μιλάω, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και θα συνεχίσουν να την κάνουν ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
Αυτό που βλέπω είναι ότι η αντίδραση της κοινωνίας σε όλα αυτά διογκώνεται καθημερινά, ως μια θετική παρενέργεια της κρίσης. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο.
Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτούς!
afiste na ginei kamia ependysi re karagiozides kaxypoptoi vlaxoellinarades. Aganaktismenoi tis poutsas kai twn tsantiriwn.tis poutsas kai twn tsantiriwn.