Αυτή την βιώσιμη ανάπτυξη εννοείτε;


Aπό Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας

Πριν κάνα χρόνο ο “ΕΞΑΝΤΑΣ” είχε παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Πωλείται Ζωή” . Θεωρήσαμε σωστό και πρέπον να το παρουσιάσουμε, για να αντιληφθούμε όλοι μας τι είδους βιώσιμη ανάπτυξη κυρίως εννοούμε και έπειτα θέλουμε. Δεν θα αναφερθώ όμως στο ντοκιμαντέρ, που όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να το δει ΕΔΏ, αλλά στην προπαγάνδιση που γίνεται απο τα τσιράκια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και στους ηθικούς της αυτουργούς.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, με την χορηγία φυσικά της Ελληνικός Χρυσός, στα πολλά και διάφορα που ειπώθηκαν, δείξανε και μια ωραία φωτογραφία από το site της European Goldfields που μας δείχνει την ανοιχτή εξόρυξη στις Σκουριές.

Όπως θα παρατηρήσετε στα πράσινα γράμματα αναφέρει Open Pit που σημαίνει Ανοιχτή Εξόρυξη. Αυτό το αναφέρουμε, γιατί πολλοί συμπατριώτες μας νομίζουν ακόμη πως θα γίνει υπόγεια εξόρυξη.

Καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης δεν ειπώθηκε από κανέναν επιστήμονα ούτε λέξη για τους στόχους της εταιρείας που είναι άμεσοι, όπως η Τσικάρα, η Φισώκα και η Πιάβιτσα. Βέβαια αν κάνει κανείς μια απλή κουβέντα με οποιονδήποτε μεταλλωρύχο για αυτές τις περιοχές, θα σου πει πως δεν ισχύουν όλα αυτά και ότι είναι λόγια προπαγάνδισης του έργου. Μα καλά, τότε γιατί η ίδια η εταιρεία, στο site της έχει  αναρτήσει αυτούς εδώ τους χάρτες;


Άρχισα και μπερδεύομαι. Δεν ξέρω ποιόν να πιστέψω. Τον μεταλλωρύχο ή την European Goldfields στον Καναδά;

Όπως κάθομαι και κοιτώ τον χάρτη Νο1 αρχίζουν και με τυλίγουν φίδια. Κοιτάζω τις Σκουριές και βλέπω μια τελίτσα. Κοιτάζω την Τσικάρα την Φισώκα και την Πιαβιτσα και βλέπω την μισή Χαλκιδική. Αν οι Σκουριές είναι 1600 στρέμματα, δηλαδή 2,5 φορές το μέγεθος της Ιερισσού τότε πόσα στρέμματα είναι οι άλλες περιοχές;

Αρχίζει και με πιάνει φοβία. Θέλω να σκέφτομαι θετικά αλλά όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ.

Κάθομαι και βλέπω το ντοκιμαντέρ “Πωλείται Ζωή” και οι εικόνες που βλέπω είναι απογοητευτικές. Ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό και το λίγο που υπάρχει είναι μολυσμένο και πανάκριβο. Ναι… καλά είδατε, πανάκριβο. Το ύψιστο αγαθό της Ζωής, Πωλείται και μάλιστα σε απίστευτες τιμές. Δυστυχώς εκεί δεν έχουν DIA για να ψωνίσουν με εξάδες το νερό.
Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που μένουν εκεί πέρα πως ζούνε;

Η απάντηση είναι απλή. Απλά δεν ζούνε…
Ρίχνω μια ματιά στο παρελθόν και βλέπω το μέλλον…. Φορτηγά, σκόνη, μολυσμένα νερά, περιοχές χωρίς καμία βλάστηση….Και αυτή η παραλία ίσως να έχει μπλε σημαία.Εργαζόμενοι βγαίνουν φωτογραφίες και τις στέλνουν στις οικογένειες τους που ζουν τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα  μακρυά.Άποψη, ίσως σε μερικά χρόνια και από την Μεγάλη Παναγία….


Άποψη του εργοστασίου από το διάστημα

Η αποκατάσταση θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Με τι θα γεμίσουν αυτό τον κρατήρα κανείς δεν ξέρει.

Αλήθεια αυτού του είδους την ανάπτυξη θέλουμε;

Έτσι θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας;

Και τα παιδιά σας πως θα μπορέσουν να μεγαλώσουν τα εγγόνια σας;

Ότι έμεινε από την πανέμορφη περιοχή μας. Πάλι καλά που υπόγραψαν ρήτρες και θα επιστρέψουν για την αποκατάσταση.


Μία απάντηση στο “Αυτή την βιώσιμη ανάπτυξη εννοείτε;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.